2 °C Budapest

Ukrán cigi zárjegy nélkül? Ez így nem mehet tovább!

Pénzcentrum
2007. december 20. 13:50

Az illegális dohánypiac sok kereskedő életét is megkeseríti az állam és a gyártók veszteségei mellett. Az elmúlt időszakban emiatt számos hatósági, és gyártói intézkedés is született az illegális dohánytermékek visszaszorítására, aminek úgy tűnik van hatása, bár még nem dőlhetnek hátra az illetékesek, mivel a csempészek nyilván keresik a még esetleg nyitott kapukat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2001 és 2004 között a magyar kormányzat, a dohányipar szereplőinek figyelmeztetése ellenére, rendkívül agresszív ütemben emelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Az emelések hatására a piac 2005-re összeomlott, a fogyasztók egy jelentős hányada az illegális (csempészett) áruk felé fordult, aminek köszönhetően a legális piac 28 százaléka "eltűnt".

Az illegális piac növekedése a kormányzati adóbevételek csökkenéséhez vezetett, becslések szerint 2004-ben kb. 75 milliárd, 2005-ben további 80 milliárd Ft volt a kiesés. A veszélyeket 2006-ban a kormány felismerte és a dohányiparral összefogva erélyes lépéseket az illegális kereskedelem visszaszorítására mind a szabályozási, mind a végrehajtási oldalon, így az illegális piac mérete 2007-re 11% alá süllyedt, ma ezt piacot a korlátozott kínálat jellemzi.

A VPOP a határátlépőkön és a zöldhatáron zajló forgalom ellenőrzése mellett, folyamatosan mélységi ellenőrzést is végez, illetve az ország egész területére kiterjedő felderítő tevékenységet folytat. A zöldhatár ellenőrzését a VPOP a határrendészettel együtt végzi. Az elmúlt három év során a magyar hatóságok és a dohányipar, közte a piacvezető BAT Hungary, komoly eredményeket ért el az illegális piac elleni küzdelemben.

A schengeni rendszerhez történő csatlakozásunk viszont kockázatot jelenthet a belső határok szempontjából, ha a bűnözőknek sikerült a külső határokon az ellenőrzést kijátszani és a VPOP ellenőrzésein is átjutottak.

A vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló rendelet előírása szerint a harmadik országból (nem EU tagországokból) belépő utasok személyi poggyászként dohányterméket nem kereskedelmi céllal hozhatnak be vámmentesen. A nem kereskedelmi jellegű árubehozatal olyan importot jelent, amely legfeljebb 175 euro értékű, alkalmi jellegű (nem rendszeresen ismétlődő) és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből áll.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az illegális piac elleni küzdelem részeként több dohány termékeket gyártó vállalat is speciális intézkedéseket hozott, mint például a BAT Hungary folyamat-ellenőrzése, amivel nyomon követi az általa gyártott termék útját a gyártól a kereskedőkig, emellett a nehezen ellenőrizhető helyeket a forgalmi adatokat is vizsgálják, amiből lehet következtetni ha illegális áru kerül a területre.

Az egyes országokban a dohánytermékek ára nem változik a Schengen rendszerhez történő csatlakozás hatására. A derogáció megszűnése sem hozza majd magával az egyes országok közötti árkülönbségek megszűnését, hiszen az EU a minimálisan megkövetelt adótartamot írja elő, bár ettől a tagok eltérhetnek felfelé.

A magyarországi illegális dohánypiac mérete 2007-ben 11% alá csökkent. Szakértői anyagok szerint az osztrák illegális piac 2006-ban kb. 13% volt, 2007-ben várhatóan kb. 19% lesz. 2008 végére a szakértők az osztrák illegális cigaretta-piac további, de kismértékű növekedésével számolnak - várhatóan 20%-ra fog nőni ennek a piacnak a mérete.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59