Ukrán cigi zárjegy nélkül? Ez így nem mehet tovább!

Pénzcentrum
2007. december 20. 13:50

Az illegális dohánypiac sok kereskedő életét is megkeseríti az állam és a gyártók veszteségei mellett. Az elmúlt időszakban emiatt számos hatósági, és gyártói intézkedés is született az illegális dohánytermékek visszaszorítására, aminek úgy tűnik van hatása, bár még nem dőlhetnek hátra az illetékesek, mivel a csempészek nyilván keresik a még esetleg nyitott kapukat...

2001 és 2004 között a magyar kormányzat, a dohányipar szereplőinek figyelmeztetése ellenére, rendkívül agresszív ütemben emelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Az emelések hatására a piac 2005-re összeomlott, a fogyasztók egy jelentős hányada az illegális (csempészett) áruk felé fordult, aminek köszönhetően a legális piac 28 százaléka "eltűnt".

Az illegális piac növekedése a kormányzati adóbevételek csökkenéséhez vezetett, becslések szerint 2004-ben kb. 75 milliárd, 2005-ben további 80 milliárd Ft volt a kiesés. A veszélyeket 2006-ban a kormány felismerte és a dohányiparral összefogva erélyes lépéseket az illegális kereskedelem visszaszorítására mind a szabályozási, mind a végrehajtási oldalon, így az illegális piac mérete 2007-re 11% alá süllyedt, ma ezt piacot a korlátozott kínálat jellemzi.

A VPOP a határátlépőkön és a zöldhatáron zajló forgalom ellenőrzése mellett, folyamatosan mélységi ellenőrzést is végez, illetve az ország egész területére kiterjedő felderítő tevékenységet folytat. A zöldhatár ellenőrzését a VPOP a határrendészettel együtt végzi. Az elmúlt három év során a magyar hatóságok és a dohányipar, közte a piacvezető BAT Hungary, komoly eredményeket ért el az illegális piac elleni küzdelemben.

A schengeni rendszerhez történő csatlakozásunk viszont kockázatot jelenthet a belső határok szempontjából, ha a bűnözőknek sikerült a külső határokon az ellenőrzést kijátszani és a VPOP ellenőrzésein is átjutottak.

A vámmentességek közösségi rendszerének létrehozásáról szóló rendelet előírása szerint a harmadik országból (nem EU tagországokból) belépő utasok személyi poggyászként dohányterméket nem kereskedelmi céllal hozhatnak be vámmentesen. A nem kereskedelmi jellegű árubehozatal olyan importot jelent, amely legfeljebb 175 euro értékű, alkalmi jellegű (nem rendszeresen ismétlődő) és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből áll.

Az illegális piac elleni küzdelem részeként több dohány termékeket gyártó vállalat is speciális intézkedéseket hozott, mint például a BAT Hungary folyamat-ellenőrzése, amivel nyomon követi az általa gyártott termék útját a gyártól a kereskedőkig, emellett a nehezen ellenőrizhető helyeket a forgalmi adatokat is vizsgálják, amiből lehet következtetni ha illegális áru kerül a területre.

Az egyes országokban a dohánytermékek ára nem változik a Schengen rendszerhez történő csatlakozás hatására. A derogáció megszűnése sem hozza majd magával az egyes országok közötti árkülönbségek megszűnését, hiszen az EU a minimálisan megkövetelt adótartamot írja elő, bár ettől a tagok eltérhetnek felfelé.

A magyarországi illegális dohánypiac mérete 2007-ben 11% alá csökkent. Szakértői anyagok szerint az osztrák illegális piac 2006-ban kb. 13% volt, 2007-ben várhatóan kb. 19% lesz. 2008 végére a szakértők az osztrák illegális cigaretta-piac további, de kismértékű növekedésével számolnak - várhatóan 20%-ra fog nőni ennek a piacnak a mérete.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16