16 °C Budapest

Wesley Snipes bíróság előtt: azt hitte nem kell adót fizetnie...

Pénzcentrum
2008. január 14. 15:00

1999 és 2004 között Wesley Snipes 38 millió dollárt (6,517 milliárd forint) keresett majdnem fél tucat filmben való szerepléssel, melyek között olyan nagy nevű mozifilmek is előfordulnak, mint a Penge. De ugyanakkor mennyi adót fizetett be ez alatt az idő alatt? Semennyit. Ezért is kerül most bíróság elé, adócsalás vádjával...

De a többi sztárral ellentétben, akik az Egyesült Államok adóhivatalával szemben találják magukat, Snipes egy érdekes magyarázattal szolgált az elmulasztott befizetései tekintetében: azt hitte neki nem kell adót fizetnie. Ráadásul egy olyan adóellenes megmozduláshoz köthető, amely szerint az amerikaiak nem kötelesek adót fizetni, és a kormány jogtalanul szedi be ezeket az összegeket az állampolgároktól.

Számos olyan üggyel találkozhatott már a közvélemény, amiben az adót nem fizetők arra hivatkoztak, hogy egy törvényi meghatározás szerint a bérek nem adókötelesek, csak a szolgáltatások ellenértékeként kapott összegek után kell adót fizetni. Az ügyekkel foglalkozó bíróságok eddig szinte minden ilyen jellegű védekezést elutasítottak, és jelenleg nyolc olyan ember ül börtönben, aki erre hivatkozva nem volt hajlandó adót fizetni.

Szakértők szerint viszont probléma is lehet az ügyből, ugyanis pont a vádlott hírneve miatt sokkal nagyobb nyilvánosságot kap az ügy, mint eddig bármikor, és emiatt meglehet, hogy az adófizetés elutasítását követők száma hirtelen megemelkedik.

A színész ügyében két vádpont is szerepel, az egyik a kormány ellen elkövetett csalás, a másik pedig egy hamis visszaigénylés még 1997-ből - mielőtt beszüntette az adófizetést - 7 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben. Emellett felelősségre vonják az adóbevallások kitöltésének elmulasztásáért is. Ráadásul 3 fedezetlen csekket is küldött az adóhivatalnak 14 millió dollár értékben, hogy fedezze az elmulasztott kötelezettségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyet figyelemmel kísérő adószakértők és ügyvédek is azon a véleményen vannak, hogy a Wesley Snipes ellen indított per fordulópontot jelenthet, attól függetlenül, hogy bűnösnek találják vagy ártatlannak.

A fedezetlen csekkek viszont szinte biztosan kizárták a vádalku lehetőségét az ügyben. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy akkor lehetett volna esélye a per megnyerésére, ha végig ugyanazt az elvet képviseli, vagyis hogy nem köteles adót fizetni. De így, hogy a hatóságoknál fedezetlen csekkel próbálkozott, már kérdéses a helyzet, ezzel már sokkal nehezebb lesz meggyőzni a döntéshozókat...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm