25 °C Budapest

Bulgáriában 10 százalék az szja - a határon találkozunk!

Pénzcentrum
2008. január 3. 13:00

Az egykulcsos adórendszerek egyre népszerűbbek a környező országokban, egyre több helyen vezetik be. A világon eddig 20 ország büszkélkedhet ezzel a rendszerrel, amelyből öt Közép- és Kelet Európában található, és hét további az Unióval szomszédos ország. Január 1-jével viszont tovább bővül az ezt alkalmazók köre, Bulgáriában is bevezették az egy kulcsot...

A múlt hónapban kialakult heves vita után szerdán bevezették az egy kulcsos rendszert Bulgáriában is, egy 10 százalékos személyi jövedelemadó keretében. Az adómentesség feltételei is változtak, így az új rendszer keretein belül aki 490 BGN-et vagy annál kevesebbet keres, az összességében több adót fog fizetni.

A bolgár pártok már a nyáron megegyeztek az adóreform kereteiről, és mindenki egyetértett egy 10 százalékos - Európában a legalacsonyabb - adókulcs bevezetéséről, felváltva a korábbi háromsávos progresszív adózási rendszert.


Az egyik legalapvetőbb érv az egykulcsos adó bevezetése mellett az egyszerűség. Ezzel javul az átláthatóság, az adminisztrációs költségek csökkennek és a jogszerű működés fokozódhat. Ezt a pozitív eredményt különösen azokban az országokban várják, ahol korábban túlságosan gyakori volt az ismétlődő adóelkerülés.

Ezen túlmenően, az egykulcsos adóknak más előnyei is lehetnek, csökkentheti az adótorzításokat, és javíthatja a gazdasági hatékonyságot. A vállalati és személyi jövedelemre kivetett egykulcsos adók különösen a munka, a beruházások és az újítások ösztönzőit erősíthetik, amennyiben csökkentik az adóterhet a reform előtti szinthez képest.

A gyakorlatban a tapasztalati jelentések vegyes eredményeket nyújtanak az egykulcsos adórendszerek hatását illetően. Néhány tanulmány szerint az egyszerűség és jogszerű működés szempontjából az egykulcsos adóknak pozitív hatásai vannak, viszont más tanulmányok azt mutatják, hogy az adórendszerek egyszerűsége csak kismértékben javult, miközben megmarad a kivételekkel és bizonyos jövedelemkategóriák kezelésével kapcsolatos bonyolultság. Vagyis az adórendszer bonyolultsága leginkább az adóalap meghatározásának módjából, és az adómentességi lehetőségekből ered.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adószintek nem mindig alacsonyak. Az adóreformok második hullámába tartozó legtöbb országban az egykulcsos személyi jövedelemadót a reform előtti kulcsok legalacsonyabbikára vagy az alá állították be, de Litvániában és Lettországban a legmagasabb adókulcs volt a mérce.

Magyarország egyelőre messze van még attól, hogy egy kulcsos személyi jövedelemadó rendszert vezessen be, bár már itt is foglalkoznak a kérdéssel az illetékesek: Magyarországon nem nyerő az egy kulcs?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem