Harc a feketemunka ellen: még nincs vége!

Pénzcentrum
2007. december 21. 10:00

Tovább folytatódhat a gazdaság tisztulása, a feketemunka elleni harc a jövő évben. Ennek egyik eszköze az a javaslatcsomag, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács ad hoc bizottsága készített el, a kormány pedig jövő év elején tárgyal majd. A most elkészült anyag többek között az adó- és járulékrendszer átalakításával, valamint a feketemunka visszaszorításával kapcsolatban fogalmazza meg a szakma véleményét.

A feketemunka elleni harc egyik eszköze lehet a dupla adatszolgáltatás bevezetésre a felvételeknél: ennek értelmében 2009-től nem csak a munkáltatónak, de a munkavállalónak is nyilatkoznia kellene új munkahelyével, a kialkudott bér összegével és a munkaviszony kezdetének időpontjával kapcsolatban.

Csizmár Gábor a Világgazdaságnak elmondta, hogy a bejelentésre vonatkozó szabályok mellett szigorítanák az alkalmi munkavállalói kiskönyvre vonatkozó rendelkezéseket. Ezek esetében ugyanis kiemelkedően magas volt a visszaélések száma.

További átdolgozás vár jövő évben a munkatörvénykönyvre, mert bár az idén életbe lépő módosítások és a fokozott ellenőrzés láthatóan hatékony megoldást jelentettek, további szigorításra van szükség, mely vélhetően a büntetőtételek nagyságának változásában ölt majd testet.

A munkaerőpiac megtisztulásáról tanúskodik az is, hogy az idei évben közel 130 ezer fővel nőtt a járulékfizetők száma, 50 milliárd forintos plusz bevételt jutatva a költségvetésbe. Ez részben a szaporodó ellenőrzéseknek, részben pedig a minimum-járulékalap bevezetésének köszönhető.

2008-ban további lépések szükségesek a szociális ellátórendszer átalakításában: elengedhetetlenné vált egy olyan motivációs rendszer kialakítása, mely ismét érdekelté teszi a segélyből élőket a munkavállalásban. Ebben a kérdésben már az idei évben is történt előrelépés a szociális és közcélú foglalkoztatási kasszák összevonásának formájában.

Az idei évben emellett limitálásra került a segély összege, mely a több jogcímen is jogosulttá válók esetében is csak az esetben haladhatja meg a minimálbért, ha a segélyre szoruló hajlandó bekapcsolódni a közmunkába.

A segélyen élők mellett újabb szabályozással kell megbarátkozniuk a rokkant nyugdíjasoknak. Itt ugyanis a korábba gyakorlattal ellentétben, vagyis hogy a rokkantsági nyugdíj megítélésekor az elveszett képességeket vizsgálják, most a megmaradt képességek kerülnek középpontba.

Abban az esetben, ha az orvosi szakvélemények szerint a munkavállaló a későbbiekben munkaképes állapotú lehet, csak 3 éves rehabilitációs járdaék jár majd, illetve átképzések, a munkaerő-piaci esélyeket növelendő.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16