2 °C Budapest

Harc a feketemunka ellen: még nincs vége!

Pénzcentrum
2007. december 21. 10:00

Tovább folytatódhat a gazdaság tisztulása, a feketemunka elleni harc a jövő évben. Ennek egyik eszköze az a javaslatcsomag, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács ad hoc bizottsága készített el, a kormány pedig jövő év elején tárgyal majd. A most elkészült anyag többek között az adó- és járulékrendszer átalakításával, valamint a feketemunka visszaszorításával kapcsolatban fogalmazza meg a szakma véleményét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A feketemunka elleni harc egyik eszköze lehet a dupla adatszolgáltatás bevezetésre a felvételeknél: ennek értelmében 2009-től nem csak a munkáltatónak, de a munkavállalónak is nyilatkoznia kellene új munkahelyével, a kialkudott bér összegével és a munkaviszony kezdetének időpontjával kapcsolatban.

Csizmár Gábor a Világgazdaságnak elmondta, hogy a bejelentésre vonatkozó szabályok mellett szigorítanák az alkalmi munkavállalói kiskönyvre vonatkozó rendelkezéseket. Ezek esetében ugyanis kiemelkedően magas volt a visszaélések száma.

További átdolgozás vár jövő évben a munkatörvénykönyvre, mert bár az idén életbe lépő módosítások és a fokozott ellenőrzés láthatóan hatékony megoldást jelentettek, további szigorításra van szükség, mely vélhetően a büntetőtételek nagyságának változásában ölt majd testet.

A munkaerőpiac megtisztulásáról tanúskodik az is, hogy az idei évben közel 130 ezer fővel nőtt a járulékfizetők száma, 50 milliárd forintos plusz bevételt jutatva a költségvetésbe. Ez részben a szaporodó ellenőrzéseknek, részben pedig a minimum-járulékalap bevezetésének köszönhető.

2008-ban további lépések szükségesek a szociális ellátórendszer átalakításában: elengedhetetlenné vált egy olyan motivációs rendszer kialakítása, mely ismét érdekelté teszi a segélyből élőket a munkavállalásban. Ebben a kérdésben már az idei évben is történt előrelépés a szociális és közcélú foglalkoztatási kasszák összevonásának formájában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idei évben emellett limitálásra került a segély összege, mely a több jogcímen is jogosulttá válók esetében is csak az esetben haladhatja meg a minimálbért, ha a segélyre szoruló hajlandó bekapcsolódni a közmunkába.

A segélyen élők mellett újabb szabályozással kell megbarátkozniuk a rokkant nyugdíjasoknak. Itt ugyanis a korábba gyakorlattal ellentétben, vagyis hogy a rokkantsági nyugdíj megítélésekor az elveszett képességeket vizsgálják, most a megmaradt képességek kerülnek középpontba.

Abban az esetben, ha az orvosi szakvélemények szerint a munkavállaló a későbbiekben munkaképes állapotú lehet, csak 3 éves rehabilitációs járdaék jár majd, illetve átképzések, a munkaerő-piaci esélyeket növelendő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59