1 °C Budapest

Csökkennek a járulékok, nő az áfa - ez lehet a jövő?

Pénzcentrum
2007. december 18. 09:00

Várhatóan néhány napon belül a kormány elé kerül a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslata, amely az élőmunkát terhelő közterhek csökkentését célozza. A társadalombiztosítási járulékok mérséklése a GVK álláspontja szerint az általános forgalmi adó és a társasági adó emelésével párhuzamosan valósulhatna meg.

A javaslat szerint a munkaadó által fizetett 29 százalékos tb-járulékot 8-10 százalékkal kellene csökkenti, 19-21 százalékra. A kieső 180-200 milliárd forintos bevételt pedig az áfa 22-24 százalék közötti mértékre való emelésével lehetne ellensúlyozni.

Az alap élelmiszerek és az élőmunkát igénylő szolgáltatások áfa-kulcsa ezzel szemben csökkenne, 16-18 százalékra. A GVK szerint a turizmus fellendítését segítené elő, ha a szálláshelyek kiadóit nem a fent említett 22-24, hanem csupán 5-10 százalékos áfa terhelné.

Az általános forgalmi adó mellett jelentősen növekedve a társasági adó mértéke a mostani 16 százalékról 20 százalékra. Miközben a környezetvédelmi beruházásokra, illetve kutatásra és fejlesztésre vonatkozó költségeken kívül megszűnnének az adókedvezmények.

A társasági adó emeléssel szemben azonban ott áll a kisadók és szolidaritási adó megszüntetése. Az elvárt adó megmaradna, de alapadó néven működne tovább, a befizetett összeget pedig a cégek levonhatnák a fizetendő társasági adóból.

A GVK szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetéséhez még nem érett a helyzet, ehelyett az átlagos jövedelem túladóztatásának megszüntetése lehet a cél, melyet a jelenleg érvényben lévő kulcsok módosításával érhető el. A kereskasztal emellett üdvözlendőnek tartaná, ha a legalacsonyabb bért nem adójóváírással, hanem null kulccsal tennék adómentessé.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatban változásként jelenne meg, hogy adókötelessé válnának a jelenleg még ingyenes cafeteria juttatások, így az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás. Ez alól kivételt csak az nyugdíj-előtakarékosság támogatása jelentene.

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal adókötelessé tenné a nyugdíjakat is. A helyi iparűzési adó ellenben megmaradna, vagy helyi nyereségadó formájában működne tovább, 10 százalékos adókulccsal. Amennyiben a hipa mégis megszűnne, az ekkor 22 százalékra emelkedő társasági adóból az önkormányzatok 4 százalékos részesedést kapnának.

A GVK azonban hangsúlyozta, hogy javaslatuk nem reformjavaslat, hanem az adórendszer időszerű korrekciója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52