0 °C Budapest

Csökkennek a járulékok, nő az áfa - ez lehet a jövő?

Pénzcentrum
2007. december 18. 09:00

Várhatóan néhány napon belül a kormány elé kerül a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslata, amely az élőmunkát terhelő közterhek csökkentését célozza. A társadalombiztosítási járulékok mérséklése a GVK álláspontja szerint az általános forgalmi adó és a társasági adó emelésével párhuzamosan valósulhatna meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A javaslat szerint a munkaadó által fizetett 29 százalékos tb-járulékot 8-10 százalékkal kellene csökkenti, 19-21 százalékra. A kieső 180-200 milliárd forintos bevételt pedig az áfa 22-24 százalék közötti mértékre való emelésével lehetne ellensúlyozni.

Az alap élelmiszerek és az élőmunkát igénylő szolgáltatások áfa-kulcsa ezzel szemben csökkenne, 16-18 százalékra. A GVK szerint a turizmus fellendítését segítené elő, ha a szálláshelyek kiadóit nem a fent említett 22-24, hanem csupán 5-10 százalékos áfa terhelné.

Az általános forgalmi adó mellett jelentősen növekedve a társasági adó mértéke a mostani 16 százalékról 20 százalékra. Miközben a környezetvédelmi beruházásokra, illetve kutatásra és fejlesztésre vonatkozó költségeken kívül megszűnnének az adókedvezmények.

A társasági adó emeléssel szemben azonban ott áll a kisadók és szolidaritási adó megszüntetése. Az elvárt adó megmaradna, de alapadó néven működne tovább, a befizetett összeget pedig a cégek levonhatnák a fizetendő társasági adóból.

A GVK szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer bevezetéséhez még nem érett a helyzet, ehelyett az átlagos jövedelem túladóztatásának megszüntetése lehet a cél, melyet a jelenleg érvényben lévő kulcsok módosításával érhető el. A kereskasztal emellett üdvözlendőnek tartaná, ha a legalacsonyabb bért nem adójóváírással, hanem null kulccsal tennék adómentessé.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatban változásként jelenne meg, hogy adókötelessé válnának a jelenleg még ingyenes cafeteria juttatások, így az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás. Ez alól kivételt csak az nyugdíj-előtakarékosság támogatása jelentene.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal adókötelessé tenné a nyugdíjakat is. A helyi iparűzési adó ellenben megmaradna, vagy helyi nyereségadó formájában működne tovább, 10 százalékos adókulccsal. Amennyiben a hipa mégis megszűnne, az ekkor 22 százalékra emelkedő társasági adóból az önkormányzatok 4 százalékos részesedést kapnának.

A GVK azonban hangsúlyozta, hogy javaslatuk nem reformjavaslat, hanem az adórendszer időszerű korrekciója.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06