14 °C Budapest

Külföldre vinnék a magyar mérnököket - dúskálhatnak az ajánlatokban

Pénzcentrum
2007. november 16. 09:15

150 cég bérelt standot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kétnapos börzéjén, ahol közel 3500 állás várta azt a 8000 ezer fiatalt, aki idén kilátogatott a rendezvényre. A legnagyobb kereslet jelenleg is villamos-, gépész- és informatikus mérnökök iránt van, de olyan vállalatokból sem volt hiány, akik pénzügyi, közgazdasági területre kerestek szakembereket.

A 200-250 ezer forintos bruttó bérek mellett bérek kívüli juttatások széles skálájával, külföldi munkavégzéssel vagy továbbképzéssel kecsegtetnek a vállalkozások, a pályakezdő fiatalok azonban nettóban számolnak és körülbelül 20-30 ezer forinttal magasabb kezdő béreket akarnak.

Meglepő tapasztalat volt a börzén megjelenő vállalatok számára, hogy a pályakezdő mérnökök többsége nem teljes állásra vágyik, hanem a gyakornoki programban szeretne részt venni. Közel 100 vállalat a rendezvény után már jelezte is a szervezőnek, vagyis a Karrier Irodának, hogy szeretne gyakornoki lehetőséget kínálni a diákok számára.

Egyre több külföldi munkaerő-közvetítő cég és multinacionális nagyvállalat keres külföldi munkavégzésre magyar mérnököket, akik válogatnak a német és a norvég ajánlatok között. Egész Európában hiány van ugyanis képzett szakemberekből.

Kreutzer Richárd, a Karrier Iroda vezetője a Napi kérdésére azt is elmondta, hogy gyakorta biztatni kell a képzett és nyelvtudással rendelkező fiatalokat arra, hogy egyáltalán beadják jelentkezésüket egy céghez. A késlekedés általában a hallgatók önismereti hiányosságaiból fakad.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem