17 °C Budapest

Sikeres álláskeresés - legalább 100 helyre kell beadni a jelentkezést

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 08:30

Bár az idei év júliusában ismét 0,5 százalékkal több pályakezdő fiatal küzd a munkakeresés nehézségeivel, a 2006-os év hasonló időszakához képest, a 2001-2005 között jellemző növekedési hullám megtörni látszik.

A legtöbb pályakezdő munkanélküli a nyolc osztályt végzettek közül kerül ki, de körülbelül 15 ezren vannak azok az álláskeresők is, akik középiskolai, így szakközépiskola, technikumi végzettséggel vagy épp érettségivel rendelkeznek. Utóbbiak helyzetét nehezíti, hogy a diplomások manapság már az "ő munkájukat" is szíves örömest elvégzik, kiszorítva az érettségizettek a munkaerőpiacról.

Persze a diplomások sincsenek könnyű helyzetben, főként azok akiknek olyan főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek, amely nem ad megfelelő előnyt számukra még egy érettségizett jelentkezővel szemben sem. A Trendwalder Multiman Kft. központi régió-igazgatója, Toldi Gábor úgy tapasztalja, hogy felértékelődött a végzettség forrásának jelentősége.

A legtöbb diplomás tanító, közgazdász, mezőgazdasági mérnök, irodai adminisztrátor, középiskolai tanár, jogász, óvónő és szociális munkás munkakörben szeretne elhelyezkedni, miközben igazi igény call centeresek, AWI-hegesztők, CNC-operátorok, vegyésztechnikusok, gépkezelők- és beállítók, targoncások, pékek és hentesek iránt van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A munkaerő-piaci szakértők szerint a munka nélkül maradásért a pályakezdők is felelősek, mert túl hamar feladják a küzdelmet. Ahhoz ugyanis, mondta el a Világgazdaságnak Toldi Gábor, hogy valakinek tényleg esélye legyen a bekerülésre, legalább 100 jelentkezést kellene beadnia különböző helyekre.

Horváth Éva, a Jobserver Kft. ügyvezetője egyszerűen siralmasnak minősítette a fiatalok hozzáállását. Véleménye szerint a mérnökök sokszor irreális bérigényekkel lépnek fel, így jobb helyzetben azok vannak, akik tömegképzésben vesznek részt, mert sokuknak az elhelyezkedés az egyetlen célja.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?