18 °C Budapest

Ismét eldördült az ágyú: a banki bérek lettek a hitelválság újabb áldozatai

Pénzcentrum
2007. november 5. 11:00

A nemzetközi piacokat megrengető hitelválság a jelek szerint nem csak a 2007-es banki mérlegekre nyomja majd rá a mérlegét, a bedőlésekben közvetlenül vagy közvetetten érintett bankok esetében is veszélyben a befektetési közép- és felsővezetők bérének jelentős hányadát adó év végi bónusz.

A svájci Neue Zürcher Zeitung összeállítás a szerint a banki válság által leginkább sújtott európai államokban és az Egyesült Államokban jelentős csökkenés várható a banki alkalmazottak bérében. A pénzintézeteknél munkát vállalók esetében ugyanis, országtól függően, de egy bizonyos szint fölött mindenképpen kombinált bérezést alkalmaznak a bankok.

A bónusz részesedése az éves bérben a munkavállaló pozíciójától, az általa végzett tevékenységtől és az adott pénzügyi területtől függ. A svájci lap szerint a bónusz csökkenése leginkább a befektetési területen dolgozókat érintheti, míg a privát banki szegmensben és a vagyonkezelési területen tevékenykedők bérét várhatóan kevésbé érintik majd a változások.

A Boyden International Személyi Tanácsadó nemrég nyilvánosságra került felmérése szerint a befektetési területen dolgozó banki alkalmazottaknak az idei évben 30 százalékos bónuszcsökkenéssel kell számolniuk Európa szerte. Ez annak fényében, hogy az év végi kifizetések akár a fixbér 5-10 szeresére is rúghatnak, valóban komoly jövedelemcsökkenést jelent.

A banki közép- és felsővezetők esetében a fix juttatás általában a jövedelem 30-50 százalékát adja. Ez annyit jelent, hogy egy 200-250 ezer svájci frankot kereső bankár éves bónusza akár a félmillió frankot is elérheti. De az sem megy ritkaságszámba, hogy teljesítménytől függően a bónusz 1 millió frankra nő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Neue Zürcher Zeitungban foglaltak szerint a bankárok jövedelmének visszaesése a liberálisabb bérezési politikát alkalmazó, és a hitelezési válságban kiemelten érintett angolszász országokban lesz a legnagyobb, ahol a jövedelmek csökkenése miatt 2008-ban 6500 állás kerülhet veszélybe

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?