12 °C Budapest

Országos razziák: mennyit keres vele a hatóság?

Pénzcentrum
2007. október 26. 14:00

Folyamatos ellenőrzések tartják rettegésben a csempészeket az elmúlt hetekben, hónapokban. A nagy fogások szinte hétről hétre követik egymást, így valószínűleg sokan meggondolják a tiltott áruk áthozatalát a határon. De mennyi bevételt hozott eddig a Vám- és Pénzügyőrség számára az idei év első fele?

A közfeladatok finanszírozásához csak az első hat hónapban 572 372 millió forinttal járult hozzá a hatóság, ami a költségvetés 18,4 százalékát tette ki az adott időszakban. A vámbevételek lényegesen jobban alakultak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, amit a kiutalások összegének csökkentése és a vámtételek szintjének emelése eredményezett. A bruttó vámokból származó bevétel, ami saját forrásba került, 17 537 millió forint volt.

A jövedéki termékekből származó költségvetési előirányzat több mint 50 százaléka is teljesítve lett az első félévben, csak úgy, mint a vámok esetében. Az összes bevétel 373 241 millió forint volt. A kiemelkedő adóbevételek legfőbb oka az, hogy a dohánygyártmányok legális forgalma jelentősen megnőtt a csempészet ellenes intézkedések hatására, de nem szabad elfelejteni a sörforgalom élénkülését sem.

A regisztrációs adóbevételek a részleges visszatérítések miatt nem alakultak olyan fényesen, mint azt az év elején gondolták a szakemberek. Bár még ezzel is magasabb összeget értek el, mint a tavalyi évben, 2007 június végéig 44 962 millió forintot fizettek be az adózók. A részleges visszatérítés során pedig ennek mindössze töredékét, 3 215 millió forint adót, és 485 millió forint kamatot fizetett vissza az igénylőknek a hatóság.

Az áfa által produkált bevételek szintén túlteljesítették a költségvetési előirányzatot, import áfából 103 636 millió forint, a dohánytermékek áfájából pedig 34 159 millió forint származott június végéig. Ráadásul a vártnál kisebb mértékű csökkenés volt tapasztalható a román és bolgár integráció miatt.

Az egyéb lakossági adókból, mint a bérfőzési szeszadó, a Vám- és Pénzügyőrség összesen 2 651 millió forintot szedett be. A környezetvédelmi termékdíj, a gépjárműadó, és a külföldi rendszámú autók adóbírsága utáni nettó bevétel pedig 1 156 millió forintra rúgott. Ezeken felül pedig további összegek folytak be a hatósághoz kamat, bírság, és pótlékok címén, összesen 1 135 millió forint.

A Vám- és Pénzügyőrség 2007. I. féléves összesített felderítési eredményei esetszámban és lefoglalt értékben csökkenést, az elkövetési értékben pedig növekedést mutatnak. A hatáskörös szabálysértések esetszáma, elkövetési értéke, lefoglalt értéke nagymértékben csökkent.


A felderítések esetszámbeli visszaesése egyrészt az észak-keleti régióban folytatott eredményes akcióknak, a szigorított ellenőrzéseknek köszönhető, másrészt a dél-keleti régió tekintetében Románia Európai Unióba történő belépésével magyarázható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A kábítószer felderítése viszont esetszámban növekedést, a mennyiséget tekintve pedig minimális csökkenést mutat.


A cigaretta felderítési tevékenység során feltárt eredmények is jelentős csökkenést mutatnak, a lényegesen szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően.

Viszont nem csak a határokon nézett körül a hatóság, hanem a saját háza táján is. A év első félévében összesen 13 büntetőeljárásban 21 pénzügyőr ellen indult korrupciós jellegűnek tekinthető bűncselekmények elkövetésének gyanúja, vagy megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás, amely figyelemmel a nyomozó szolgálat létszámának jelentős bővítésére arányaiban jelentős csökkenést jelent az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokhoz viszonyítva.

Az év első fele a fenti adatok alapján nem alakult rosszul a Vám- és Pénzügyőrség számára, bár az adóbevételek alakulásának az adófizetők nyilván nem örülnek. Viszont úgy tűnik, hogy a razziáknak, és a szigorúbb ellenőrzési rendszernek köszönhetően javult a bűncselekmények elkövetésének mértéke.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?