24 °C Budapest

Országos razziák: mennyit keres vele a hatóság?

Pénzcentrum
2007. október 26. 14:00

Folyamatos ellenőrzések tartják rettegésben a csempészeket az elmúlt hetekben, hónapokban. A nagy fogások szinte hétről hétre követik egymást, így valószínűleg sokan meggondolják a tiltott áruk áthozatalát a határon. De mennyi bevételt hozott eddig a Vám- és Pénzügyőrség számára az idei év első fele?

A közfeladatok finanszírozásához csak az első hat hónapban 572 372 millió forinttal járult hozzá a hatóság, ami a költségvetés 18,4 százalékát tette ki az adott időszakban. A vámbevételek lényegesen jobban alakultak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, amit a kiutalások összegének csökkentése és a vámtételek szintjének emelése eredményezett. A bruttó vámokból származó bevétel, ami saját forrásba került, 17 537 millió forint volt.

A jövedéki termékekből származó költségvetési előirányzat több mint 50 százaléka is teljesítve lett az első félévben, csak úgy, mint a vámok esetében. Az összes bevétel 373 241 millió forint volt. A kiemelkedő adóbevételek legfőbb oka az, hogy a dohánygyártmányok legális forgalma jelentősen megnőtt a csempészet ellenes intézkedések hatására, de nem szabad elfelejteni a sörforgalom élénkülését sem.

A regisztrációs adóbevételek a részleges visszatérítések miatt nem alakultak olyan fényesen, mint azt az év elején gondolták a szakemberek. Bár még ezzel is magasabb összeget értek el, mint a tavalyi évben, 2007 június végéig 44 962 millió forintot fizettek be az adózók. A részleges visszatérítés során pedig ennek mindössze töredékét, 3 215 millió forint adót, és 485 millió forint kamatot fizetett vissza az igénylőknek a hatóság.

Az áfa által produkált bevételek szintén túlteljesítették a költségvetési előirányzatot, import áfából 103 636 millió forint, a dohánytermékek áfájából pedig 34 159 millió forint származott június végéig. Ráadásul a vártnál kisebb mértékű csökkenés volt tapasztalható a román és bolgár integráció miatt.

Az egyéb lakossági adókból, mint a bérfőzési szeszadó, a Vám- és Pénzügyőrség összesen 2 651 millió forintot szedett be. A környezetvédelmi termékdíj, a gépjárműadó, és a külföldi rendszámú autók adóbírsága utáni nettó bevétel pedig 1 156 millió forintra rúgott. Ezeken felül pedig további összegek folytak be a hatósághoz kamat, bírság, és pótlékok címén, összesen 1 135 millió forint.

A Vám- és Pénzügyőrség 2007. I. féléves összesített felderítési eredményei esetszámban és lefoglalt értékben csökkenést, az elkövetési értékben pedig növekedést mutatnak. A hatáskörös szabálysértések esetszáma, elkövetési értéke, lefoglalt értéke nagymértékben csökkent.


A felderítések esetszámbeli visszaesése egyrészt az észak-keleti régióban folytatott eredményes akcióknak, a szigorított ellenőrzéseknek köszönhető, másrészt a dél-keleti régió tekintetében Románia Európai Unióba történő belépésével magyarázható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A kábítószer felderítése viszont esetszámban növekedést, a mennyiséget tekintve pedig minimális csökkenést mutat.


A cigaretta felderítési tevékenység során feltárt eredmények is jelentős csökkenést mutatnak, a lényegesen szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően.

Viszont nem csak a határokon nézett körül a hatóság, hanem a saját háza táján is. A év első félévében összesen 13 büntetőeljárásban 21 pénzügyőr ellen indult korrupciós jellegűnek tekinthető bűncselekmények elkövetésének gyanúja, vagy megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás, amely figyelemmel a nyomozó szolgálat létszámának jelentős bővítésére arányaiban jelentős csökkenést jelent az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokhoz viszonyítva.

Az év első fele a fenti adatok alapján nem alakult rosszul a Vám- és Pénzügyőrség számára, bár az adóbevételek alakulásának az adófizetők nyilván nem örülnek. Viszont úgy tűnik, hogy a razziáknak, és a szigorúbb ellenőrzési rendszernek köszönhetően javult a bűncselekmények elkövetésének mértéke.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24