14 °C Budapest

Országos razziák: mennyit keres vele a hatóság?

Pénzcentrum
2007. október 26. 14:00

Folyamatos ellenőrzések tartják rettegésben a csempészeket az elmúlt hetekben, hónapokban. A nagy fogások szinte hétről hétre követik egymást, így valószínűleg sokan meggondolják a tiltott áruk áthozatalát a határon. De mennyi bevételt hozott eddig a Vám- és Pénzügyőrség számára az idei év első fele?

A közfeladatok finanszírozásához csak az első hat hónapban 572 372 millió forinttal járult hozzá a hatóság, ami a költségvetés 18,4 százalékát tette ki az adott időszakban. A vámbevételek lényegesen jobban alakultak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, amit a kiutalások összegének csökkentése és a vámtételek szintjének emelése eredményezett. A bruttó vámokból származó bevétel, ami saját forrásba került, 17 537 millió forint volt.

A jövedéki termékekből származó költségvetési előirányzat több mint 50 százaléka is teljesítve lett az első félévben, csak úgy, mint a vámok esetében. Az összes bevétel 373 241 millió forint volt. A kiemelkedő adóbevételek legfőbb oka az, hogy a dohánygyártmányok legális forgalma jelentősen megnőtt a csempészet ellenes intézkedések hatására, de nem szabad elfelejteni a sörforgalom élénkülését sem.

A regisztrációs adóbevételek a részleges visszatérítések miatt nem alakultak olyan fényesen, mint azt az év elején gondolták a szakemberek. Bár még ezzel is magasabb összeget értek el, mint a tavalyi évben, 2007 június végéig 44 962 millió forintot fizettek be az adózók. A részleges visszatérítés során pedig ennek mindössze töredékét, 3 215 millió forint adót, és 485 millió forint kamatot fizetett vissza az igénylőknek a hatóság.

Az áfa által produkált bevételek szintén túlteljesítették a költségvetési előirányzatot, import áfából 103 636 millió forint, a dohánytermékek áfájából pedig 34 159 millió forint származott június végéig. Ráadásul a vártnál kisebb mértékű csökkenés volt tapasztalható a román és bolgár integráció miatt.

Az egyéb lakossági adókból, mint a bérfőzési szeszadó, a Vám- és Pénzügyőrség összesen 2 651 millió forintot szedett be. A környezetvédelmi termékdíj, a gépjárműadó, és a külföldi rendszámú autók adóbírsága utáni nettó bevétel pedig 1 156 millió forintra rúgott. Ezeken felül pedig további összegek folytak be a hatósághoz kamat, bírság, és pótlékok címén, összesen 1 135 millió forint.

A Vám- és Pénzügyőrség 2007. I. féléves összesített felderítési eredményei esetszámban és lefoglalt értékben csökkenést, az elkövetési értékben pedig növekedést mutatnak. A hatáskörös szabálysértések esetszáma, elkövetési értéke, lefoglalt értéke nagymértékben csökkent.


A felderítések esetszámbeli visszaesése egyrészt az észak-keleti régióban folytatott eredményes akcióknak, a szigorított ellenőrzéseknek köszönhető, másrészt a dél-keleti régió tekintetében Románia Európai Unióba történő belépésével magyarázható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A kábítószer felderítése viszont esetszámban növekedést, a mennyiséget tekintve pedig minimális csökkenést mutat.


A cigaretta felderítési tevékenység során feltárt eredmények is jelentős csökkenést mutatnak, a lényegesen szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően.

Viszont nem csak a határokon nézett körül a hatóság, hanem a saját háza táján is. A év első félévében összesen 13 büntetőeljárásban 21 pénzügyőr ellen indult korrupciós jellegűnek tekinthető bűncselekmények elkövetésének gyanúja, vagy megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás, amely figyelemmel a nyomozó szolgálat létszámának jelentős bővítésére arányaiban jelentős csökkenést jelent az előző év hasonló időszakában regisztrált adatokhoz viszonyítva.

Az év első fele a fenti adatok alapján nem alakult rosszul a Vám- és Pénzügyőrség számára, bár az adóbevételek alakulásának az adófizetők nyilván nem örülnek. Viszont úgy tűnik, hogy a razziáknak, és a szigorúbb ellenőrzési rendszernek köszönhetően javult a bűncselekmények elkövetésének mértéke.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem