9 °C Budapest

Kevesebb adót fizethetünk jövőre, ha...

Pénzcentrum
2007. október 31. 09:30

A módosuló adótervek szerint lehet, hogy kevesebbet kellene fizetniük jövőre a nagyon elavult autók új gazdáinak, az eredeti tervekkel szemben nőhet az adómentes étkezési hozzájárulás felső határa, és más adókedvezmények is életbe léphetnek. A kisadók összevonását viszont továbbra is elutasítja a szocialista frakció - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mégsem differenciálják jövőre az energiaadót aszerint, hogy üzleti vagy nem ületi célú az energia felhasználása. Ez az előbbi esetben relatíve tehernövekedést jelent 2008-ra. A magánnyugdíjpénztárhoz és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárhoz kapcsolódó munkáltatói befizetések adókedvezményeit illetően azonban minden marad a régiben, vagyis a 2006-os, a mainál nagyobb kedvezményeket hoznák vissza az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokban.

Mint minden évben, most is hozzányúlnak például a regisztrációs adó szabályozásához, hogy az még inkább megfeleljen az uniós elvárásoknak. Az, aki 20 évnél nem régebbi használt autót hoz be, a terv szerint jövő év áprilisától kérhetné, hogy a hatóság vizsgálja meg autóját, mivel az kora és egyéb jellemzői alapján elavultabb, mint ami a jogszabályból következik. Ez praktikusan kisebb adótételt is jelenthetne, ám az avultsági mutató így is legfeljebb 90 százalékos lehet, s ha a hatóság nem találná elavultabbnak az autót, mint a jogszabály, akkor a kérelmezőnek kellene állnia az eljárás díját.

A módosító javaslatok alapján jövőre is emelkedne az adómentesen adható étkezési hozzájárulás felső határa: hideg élelmiszerre hatezer, melegre 12 ezer forintot adhatnának így. A minimálbér 30 százalékáig lenne adómentes az iskolakezdési támogatás. Adómentes lenne az önkéntes kölcsönös magánnyugdíjpénztárba történő utólagos munkáltatói befizetés és az üzletpolitikai kedvezmények is.

Egyértelművé az is, milyen feltételek teljesítése esetén adózhatnának a vállalkozók 16 helyett 10 százalékkal 50 millió forintos éves bevétel alatt - ez a nagyobb bevételű vállalkozókra is érvényes bevételük 50 millió forintot meg nem haladó részére. Az eddigi foglalkoztatási feltételen túl - legalább egy fő, az átlagos bérszint a minimálbér kétszerese vagy hátrányos helyzetű településeken egyszerese - rendezett munkaügyi kapcsolatokat és egy minimális nyereséget vár az állam. Az elengedett 6 százaléknyi adónak megfelelő összeget pedig a rákövetkező években fejlesztésre, fejlesztési hitel törlesztésére vagy megváltozott munkaképességű, pályakezdő vagy munkanélküli foglalkoztatására kell költeni. S ha az utóbbi kritériumok nem teljesülnének, az adókedvezményt utólag visszakérhetné az állam.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha megszavazzák, a módosítások azoknak is könnyebbséget hozhatnak, akik lakóház építésére alkalmas telket örökölnek, kapnak ajándékba vagy vesznek. Eddig akkor nem kellett illetéket fizetniük, ha a telekre négy éven belül legalább az alapterületének a felét kitevő lakóházat építettek. Jövőre elég lehet az is, ha a ház alapterülete eléri a teleknagyság 30 százalékát. S egy felemás jó hír, a nem cigarettát, hanem sodort dohányt szívó füstölőknek: emelkedik jövőre a fogyasztási dohányok adója, de nem egy, hanem három lépésben: 2008. április elsején és szeptember elsején 9,7-9,7 százalékkal nőne a termékek jövedéki adója, majd még egyszer 2009. január 1-jén.

A teljesen újjáírt áfatörvényhez benyújtott számos pontosító javaslat között az is szerepel, hogy a hitelintézetekhez hasonlóan jövőre a biztosítói tevékenység is áfamentes lenne egy-egy cégcsoporton belül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?