7 °C Budapest

Kevesebb adót fizethetünk jövőre, ha...

Pénzcentrum
2007. október 31. 09:30

A módosuló adótervek szerint lehet, hogy kevesebbet kellene fizetniük jövőre a nagyon elavult autók új gazdáinak, az eredeti tervekkel szemben nőhet az adómentes étkezési hozzájárulás felső határa, és más adókedvezmények is életbe léphetnek. A kisadók összevonását viszont továbbra is elutasítja a szocialista frakció - írja a Népszabadság.

Mégsem differenciálják jövőre az energiaadót aszerint, hogy üzleti vagy nem ületi célú az energia felhasználása. Ez az előbbi esetben relatíve tehernövekedést jelent 2008-ra. A magánnyugdíjpénztárhoz és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárhoz kapcsolódó munkáltatói befizetések adókedvezményeit illetően azonban minden marad a régiben, vagyis a 2006-os, a mainál nagyobb kedvezményeket hoznák vissza az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokban.

Mint minden évben, most is hozzányúlnak például a regisztrációs adó szabályozásához, hogy az még inkább megfeleljen az uniós elvárásoknak. Az, aki 20 évnél nem régebbi használt autót hoz be, a terv szerint jövő év áprilisától kérhetné, hogy a hatóság vizsgálja meg autóját, mivel az kora és egyéb jellemzői alapján elavultabb, mint ami a jogszabályból következik. Ez praktikusan kisebb adótételt is jelenthetne, ám az avultsági mutató így is legfeljebb 90 százalékos lehet, s ha a hatóság nem találná elavultabbnak az autót, mint a jogszabály, akkor a kérelmezőnek kellene állnia az eljárás díját.

A módosító javaslatok alapján jövőre is emelkedne az adómentesen adható étkezési hozzájárulás felső határa: hideg élelmiszerre hatezer, melegre 12 ezer forintot adhatnának így. A minimálbér 30 százalékáig lenne adómentes az iskolakezdési támogatás. Adómentes lenne az önkéntes kölcsönös magánnyugdíjpénztárba történő utólagos munkáltatói befizetés és az üzletpolitikai kedvezmények is.

Egyértelművé az is, milyen feltételek teljesítése esetén adózhatnának a vállalkozók 16 helyett 10 százalékkal 50 millió forintos éves bevétel alatt - ez a nagyobb bevételű vállalkozókra is érvényes bevételük 50 millió forintot meg nem haladó részére. Az eddigi foglalkoztatási feltételen túl - legalább egy fő, az átlagos bérszint a minimálbér kétszerese vagy hátrányos helyzetű településeken egyszerese - rendezett munkaügyi kapcsolatokat és egy minimális nyereséget vár az állam. Az elengedett 6 százaléknyi adónak megfelelő összeget pedig a rákövetkező években fejlesztésre, fejlesztési hitel törlesztésére vagy megváltozott munkaképességű, pályakezdő vagy munkanélküli foglalkoztatására kell költeni. S ha az utóbbi kritériumok nem teljesülnének, az adókedvezményt utólag visszakérhetné az állam.

Ha megszavazzák, a módosítások azoknak is könnyebbséget hozhatnak, akik lakóház építésére alkalmas telket örökölnek, kapnak ajándékba vagy vesznek. Eddig akkor nem kellett illetéket fizetniük, ha a telekre négy éven belül legalább az alapterületének a felét kitevő lakóházat építettek. Jövőre elég lehet az is, ha a ház alapterülete eléri a teleknagyság 30 százalékát. S egy felemás jó hír, a nem cigarettát, hanem sodort dohányt szívó füstölőknek: emelkedik jövőre a fogyasztási dohányok adója, de nem egy, hanem három lépésben: 2008. április elsején és szeptember elsején 9,7-9,7 százalékkal nőne a termékek jövedéki adója, majd még egyszer 2009. január 1-jén.

A teljesen újjáírt áfatörvényhez benyújtott számos pontosító javaslat között az is szerepel, hogy a hitelintézetekhez hasonlóan jövőre a biztosítói tevékenység is áfamentes lenne egy-egy cégcsoporton belül.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?