7 °C Budapest

Kevesebb adót fizethetünk jövőre, ha...

Pénzcentrum
2007. október 31. 09:30

A módosuló adótervek szerint lehet, hogy kevesebbet kellene fizetniük jövőre a nagyon elavult autók új gazdáinak, az eredeti tervekkel szemben nőhet az adómentes étkezési hozzájárulás felső határa, és más adókedvezmények is életbe léphetnek. A kisadók összevonását viszont továbbra is elutasítja a szocialista frakció - írja a Népszabadság.

Mégsem differenciálják jövőre az energiaadót aszerint, hogy üzleti vagy nem ületi célú az energia felhasználása. Ez az előbbi esetben relatíve tehernövekedést jelent 2008-ra. A magánnyugdíjpénztárhoz és az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárhoz kapcsolódó munkáltatói befizetések adókedvezményeit illetően azonban minden marad a régiben, vagyis a 2006-os, a mainál nagyobb kedvezményeket hoznák vissza az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokban.

Mint minden évben, most is hozzányúlnak például a regisztrációs adó szabályozásához, hogy az még inkább megfeleljen az uniós elvárásoknak. Az, aki 20 évnél nem régebbi használt autót hoz be, a terv szerint jövő év áprilisától kérhetné, hogy a hatóság vizsgálja meg autóját, mivel az kora és egyéb jellemzői alapján elavultabb, mint ami a jogszabályból következik. Ez praktikusan kisebb adótételt is jelenthetne, ám az avultsági mutató így is legfeljebb 90 százalékos lehet, s ha a hatóság nem találná elavultabbnak az autót, mint a jogszabály, akkor a kérelmezőnek kellene állnia az eljárás díját.

A módosító javaslatok alapján jövőre is emelkedne az adómentesen adható étkezési hozzájárulás felső határa: hideg élelmiszerre hatezer, melegre 12 ezer forintot adhatnának így. A minimálbér 30 százalékáig lenne adómentes az iskolakezdési támogatás. Adómentes lenne az önkéntes kölcsönös magánnyugdíjpénztárba történő utólagos munkáltatói befizetés és az üzletpolitikai kedvezmények is.

Egyértelművé az is, milyen feltételek teljesítése esetén adózhatnának a vállalkozók 16 helyett 10 százalékkal 50 millió forintos éves bevétel alatt - ez a nagyobb bevételű vállalkozókra is érvényes bevételük 50 millió forintot meg nem haladó részére. Az eddigi foglalkoztatási feltételen túl - legalább egy fő, az átlagos bérszint a minimálbér kétszerese vagy hátrányos helyzetű településeken egyszerese - rendezett munkaügyi kapcsolatokat és egy minimális nyereséget vár az állam. Az elengedett 6 százaléknyi adónak megfelelő összeget pedig a rákövetkező években fejlesztésre, fejlesztési hitel törlesztésére vagy megváltozott munkaképességű, pályakezdő vagy munkanélküli foglalkoztatására kell költeni. S ha az utóbbi kritériumok nem teljesülnének, az adókedvezményt utólag visszakérhetné az állam.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha megszavazzák, a módosítások azoknak is könnyebbséget hozhatnak, akik lakóház építésére alkalmas telket örökölnek, kapnak ajándékba vagy vesznek. Eddig akkor nem kellett illetéket fizetniük, ha a telekre négy éven belül legalább az alapterületének a felét kitevő lakóházat építettek. Jövőre elég lehet az is, ha a ház alapterülete eléri a teleknagyság 30 százalékát. S egy felemás jó hír, a nem cigarettát, hanem sodort dohányt szívó füstölőknek: emelkedik jövőre a fogyasztási dohányok adója, de nem egy, hanem három lépésben: 2008. április elsején és szeptember elsején 9,7-9,7 százalékkal nőne a termékek jövedéki adója, majd még egyszer 2009. január 1-jén.

A teljesen újjáírt áfatörvényhez benyújtott számos pontosító javaslat között az is szerepel, hogy a hitelintézetekhez hasonlóan jövőre a biztosítói tevékenység is áfamentes lenne egy-egy cégcsoporton belül.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem