15 °C Budapest

Sokat jelent a külföldi tanulás, de még mindig kevesen élnek a lehetőséggel

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 10:00

A diákok több külföldi tanulási lehetőség közül is választhatnak, általában egy tanévet tölthetnek el egy állami vagy magánkézben lévő középiskolában. Szállással és teljes ellátással a legolcsóbb út közel 1 millió forintba kerül, azonban az ár elérheti a 7 millió forintot is - adja hírül a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akadnak szakmai, jótékonysági szervezetek is, amelyek ösztöndíjat nyújtanak azoknak, akik odakint szeretnének tanulni. Így például a United World Colleges magyarországi egyesülete is, amely évente 3-4 diáknak közvetít 15-23 ezer dolláros ösztöndíjat, többek között az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Olaszországba, valamint Indiába.

A diákmigrációval kapcsolatosan pontos számadatot nem lehet mondani. Egy korábbi becslés szerint a hazánkban tanuló diákok száma 3-4 ezer főre tehető. Mintegy háromezer magyar diák iratkozott be külföldön általános iskolába, közel kétezer pedig középiskolába. Évente közel ezren naponta vagy hetente ingáznak.

2003 óta külföldi (külföldön, vagy Magyarországon működő) intézményben szerzett érettségi bizonyítványról összesen csupán 766-an kértek nyelvvizsga-megfelelésről tájékoztatást a Magyar Ekvivalencia és Információs Központtól, azonban ennél vélhetően magasabb a más országban érettségizettek száma.

Az unióban a felsőoktatásban részt vevő hallgatók 10-15 százaléka folytatja tanulmányait más tagállamban, nálunk ez az arány egyelőre csupán 2 százalék. A legnépszerűbb ösztöndíjprogram a Tempus Közalapítvány által kezelt Erasmus, amelyben a tavalyi évben már közel 3200 fő vett részt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legnépszerűbb desztinációk közé tartozik Németország, Franciaország és Olaszország. A Magyar-amerikai Fulbright Bizottság évente 25-30 ösztöndíjast támogat, az Institute of International Education adatai szerint tavaly 990-en tanultak a tengerentúlon.

Az előző tanévben mintegy 15 ezer külföldi állampolgár tanult a hazai felsőoktatásban, a legtöbben általában Romániából és Szlovákiából érkeznek, de sok az izraeli és norvég hallgató is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00