7 °C Budapest

Sokat jelent a külföldi tanulás, de még mindig kevesen élnek a lehetőséggel

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 10:00

A diákok több külföldi tanulási lehetőség közül is választhatnak, általában egy tanévet tölthetnek el egy állami vagy magánkézben lévő középiskolában. Szállással és teljes ellátással a legolcsóbb út közel 1 millió forintba kerül, azonban az ár elérheti a 7 millió forintot is - adja hírül a Napi Gazdaság.

Akadnak szakmai, jótékonysági szervezetek is, amelyek ösztöndíjat nyújtanak azoknak, akik odakint szeretnének tanulni. Így például a United World Colleges magyarországi egyesülete is, amely évente 3-4 diáknak közvetít 15-23 ezer dolláros ösztöndíjat, többek között az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Olaszországba, valamint Indiába.

A diákmigrációval kapcsolatosan pontos számadatot nem lehet mondani. Egy korábbi becslés szerint a hazánkban tanuló diákok száma 3-4 ezer főre tehető. Mintegy háromezer magyar diák iratkozott be külföldön általános iskolába, közel kétezer pedig középiskolába. Évente közel ezren naponta vagy hetente ingáznak.

2003 óta külföldi (külföldön, vagy Magyarországon működő) intézményben szerzett érettségi bizonyítványról összesen csupán 766-an kértek nyelvvizsga-megfelelésről tájékoztatást a Magyar Ekvivalencia és Információs Központtól, azonban ennél vélhetően magasabb a más országban érettségizettek száma.

Az unióban a felsőoktatásban részt vevő hallgatók 10-15 százaléka folytatja tanulmányait más tagállamban, nálunk ez az arány egyelőre csupán 2 százalék. A legnépszerűbb ösztöndíjprogram a Tempus Közalapítvány által kezelt Erasmus, amelyben a tavalyi évben már közel 3200 fő vett részt.

A legnépszerűbb desztinációk közé tartozik Németország, Franciaország és Olaszország. A Magyar-amerikai Fulbright Bizottság évente 25-30 ösztöndíjast támogat, az Institute of International Education adatai szerint tavaly 990-en tanultak a tengerentúlon.

Az előző tanévben mintegy 15 ezer külföldi állampolgár tanult a hazai felsőoktatásban, a legtöbben általában Romániából és Szlovákiából érkeznek, de sok az izraeli és norvég hallgató is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?