2 °C Budapest

Kedvezmények útvesztője: miből kaphatunk vissza pénzt?

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 12:00

Pénztárak problémája A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZAF) kiadott egy közleményt az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések adókedvezményéről, mivel sokszor a pénztárak félreértelmezik a jogszabályokat, és számos téves utalás érkezett már eddig az APEH felé. De nemcsak a pénztárak nincsenek tisztában sok ezzel kapcsolatos dologgal, hanem a magánszemélyek sem. Lássuk, hogy is vannak ezek az adókedvezmények...

Több száz esetben amikor a magánszemély már nem volt tagja a pénztárnak, a kedvezmény összegét visszajuttatták az adóhatósághoz, ahol ezek jelenleg egyeztetésre várnak, de várhatóan vissza lesznek utalva a pénztárakhoz.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár tagja, nyilatkozatban rendelkezhet arról, hogy az adójának egy bizonyos, személyi jövedelemadóról szóló törvény által meghatározott részét az adókedvezmények levonása után a megjelölt pénztárhoz utalják. De ha a kiutaláskor a személy már nem tagja a pénztárnak, akkor a pénztár az ügyfél jelenlegi pénztárának (ha pénztárat váltott), az ügyfélnek (ha nyugdíjba vonult), vagy a kedvezményezettnek (halál esetén) juttatja el.

Egy kivétel lehet ez alól, amikor valóban az adóhatóságnak kell visszautalni az összeget, amikor az, aki a kedvezményre jogosult, hibás kitöltés miatt rossz pénztár adatait adta meg. Tehát ha nem hibáról van szó, akkor a pénztáraknak kell gondoskodniuk arról, hogy az adóhatóság által kifizetett összeg eljusson a jogos tulajdonosához.

Visszakapott kedvezmény

A kérdéses összeget, amit a pénztárak tévesen utaltak vissza az adóhatóságnak a következőkben leírtak alapján lehet kedvezményként igénybe venni.

30 százalék kedvezményt kaphatunk az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett éves tagdíj után, de legfeljebb 100 ezer forintot. Annak aki 2020 január egy előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, ez a határ 150 ezer forint.

További 30 százalékot jár vissza az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba befizetett éves tagdíj után, de legfeljebb 100 ezer forint. Annak aki 2020 január egy előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, szintén magasabb a határ, 130 ezer forint.

Viszont arra figyelni kell, hogy összességében a kettő együtt nem lehet magasabb mint 100 ezer forint, a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 150 ezer forint.

További kedvezményként megkapja az önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja a számlájáról legalább 24 hónapra lekötött összeg 10 százalékát, valamint az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által prevenciós szolgáltatásra a számláról kifizetett összeg 10 százalékát.

A nyilatkozatban meghatározott összeget az adóhatóság a személyi jövedelemadó bevallás határidejétől (május 1.) számított 30 napon belül visszautalja a pénztáraknak.

További adókedvezmények

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?