4 °C Budapest

Kedvezmények útvesztője: miből kaphatunk vissza pénzt?

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 12:00

Pénztárak problémája A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZAF) kiadott egy közleményt az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetések adókedvezményéről, mivel sokszor a pénztárak félreértelmezik a jogszabályokat, és számos téves utalás érkezett már eddig az APEH felé. De nemcsak a pénztárak nincsenek tisztában sok ezzel kapcsolatos dologgal, hanem a magánszemélyek sem. Lássuk, hogy is vannak ezek az adókedvezmények...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több száz esetben amikor a magánszemély már nem volt tagja a pénztárnak, a kedvezmény összegét visszajuttatták az adóhatósághoz, ahol ezek jelenleg egyeztetésre várnak, de várhatóan vissza lesznek utalva a pénztárakhoz.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár tagja, nyilatkozatban rendelkezhet arról, hogy az adójának egy bizonyos, személyi jövedelemadóról szóló törvény által meghatározott részét az adókedvezmények levonása után a megjelölt pénztárhoz utalják. De ha a kiutaláskor a személy már nem tagja a pénztárnak, akkor a pénztár az ügyfél jelenlegi pénztárának (ha pénztárat váltott), az ügyfélnek (ha nyugdíjba vonult), vagy a kedvezményezettnek (halál esetén) juttatja el.

Egy kivétel lehet ez alól, amikor valóban az adóhatóságnak kell visszautalni az összeget, amikor az, aki a kedvezményre jogosult, hibás kitöltés miatt rossz pénztár adatait adta meg. Tehát ha nem hibáról van szó, akkor a pénztáraknak kell gondoskodniuk arról, hogy az adóhatóság által kifizetett összeg eljusson a jogos tulajdonosához.

Visszakapott kedvezmény

A kérdéses összeget, amit a pénztárak tévesen utaltak vissza az adóhatóságnak a következőkben leírtak alapján lehet kedvezményként igénybe venni.

30 százalék kedvezményt kaphatunk az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett éves tagdíj után, de legfeljebb 100 ezer forintot. Annak aki 2020 január egy előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, ez a határ 150 ezer forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További 30 százalékot jár vissza az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba befizetett éves tagdíj után, de legfeljebb 100 ezer forint. Annak aki 2020 január egy előtt tölti be a nyugdíjkorhatárt, szintén magasabb a határ, 130 ezer forint.

Viszont arra figyelni kell, hogy összességében a kettő együtt nem lehet magasabb mint 100 ezer forint, a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 150 ezer forint.

További kedvezményként megkapja az önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja a számlájáról legalább 24 hónapra lekötött összeg 10 százalékát, valamint az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által prevenciós szolgáltatásra a számláról kifizetett összeg 10 százalékát.

A nyilatkozatban meghatározott összeget az adóhatóság a személyi jövedelemadó bevallás határidejétől (május 1.) számított 30 napon belül visszautalja a pénztáraknak.

További adókedvezmények

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?