16 °C Budapest

Adózz kevesebbet! SZJA csökkentés 2007-ben

Pénzcentrum
2007. június 21. 08:10

Bár az egy évvel korábbihoz képest komolyan szűkült az adókedvezmények köre, még mindig jelentős összegeket takaríthatnak meg azok, akik tisztában vannak az SZJA törvény adta személyi jövedelemadó kedvezményekkel, s azokat megfelelően ki is használják. A jogszabály útvesztőiben való eligazodást próbáljuk meg segíteni alábbi írásunkkal, mely az SZJA kedvezmények főbb szabályait mutatja be.

Írásunknak nem célja, hogy minden részletre kiterjedő tájékoztatást adjon az SZJA törvény vonatkozó részéről, a részletes tudnivalókat az 1995. évi CXVII. (szja) törvényben találják meg Olvasóink.

Az 2007-es év összevont adóalap adóját az alábbi kedvezményekkel lehet csökkenteni az SZJA törvény rendelkezései szerint:

1. A társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések kedvezményei:

A., Az összevont adóalap adóját csökkenti annak az összegnek a 25%-a, amelyet:

i) társadalombiztosítási ellátásra kötött megállapodás szerint a nyugellátásra jogosító szolgálati idő, illetőleg a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély valamely más magánszemély javára fizet meg;

ii) amelyet a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény rendelkezései alapján tagdíj fizetésére kötött megállapodás szerint a magánszemély saját maga javára, illetőleg a nem egyéni vállalkozó magánszemély támogatási megállapodás szerint valamely más magánszemély javára fizet meg.

B., Az összevont adóalap adóját csökkenti a magánnyugdíjpénztárba a magánszemély saját tagdíját kiegészítő adóévi befizetésnek - ide nem értve a munkáltató által egyoldalú kötelezettségvállalás alapján e címen fizetett összeget - a 30%-a.

2. A tandíj kedvezménye:

A felsőoktatási törvény szerinti hallgatói jogviszony alapján az adóévben megfizetett képzési költség (tandíj, költségtérítés, egyéb térítés) igazolt összegének 30%-a, de legfeljebb évi 60,000 Ft a befizetésről a hallgató és a befizető magánszemély nevére kiállított igazolás alapján (az igazolást a felsőoktatási intézmény a befizetés évét követő év január 31-éig adja ki a hallgatónak).

A levonási lehetőség a hallgató, szülője, nagyszülője, házastársa vagy a testvére közül azt illeti meg, akit a hallgató kérésére az igazoláson befizetőként feltüntettek.

A hallgató választhatja a befizetett tandíj kedvezményének elhalasztott igénybevételét is, ha erre nem került sor a befizetés évében. Ebben az esetben a hallgatói jogviszony első ízben történő megszűnése évét követő 5 évben tetszőleges elosztásban nyílik mód a kedvezmény igénybe vételére. Fontos azonban az, hogy a tandíj kedvezményének elhalasztását az igazoláson fel kell tűntetni.

3. Tevékenységi kedvezmények:

Az összevont adóalap adóját csökkenti a tételes költségelszámolást, vagy a 10% költséghányadot alkalmazó mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó éves jövedelme adójának, valamint, ha tételes költségelszámolást alkalmaz, a könyvelői díjkedvezménynek az együttes összege, de legfeljebb 100,000 Ft (őstermelői adókedvezmény).

Könyvelői díjkedvezmény címén a könyvelőnek fizetett, számlával igazolt díj vehető figyelembe, de csak olyan arányban, amilyen arányt a mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem az összevont adóalapon belül képvisel. Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adóját úgy kell kiszámítani, hogy meg kell határozni az összevont adóalap adóját e jövedelemmel együtt és nélküle is, és meg kell állapítani a két adóösszeg különbözetét.

4. Személyi és családi kedvezmények

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-ának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).

A családi kedvezmény kedvezményezett eltartottakként és jogosultsági hónaponként 4,000 forint, feltéve, hogy az adott hónap bármely napján az eltartottak létszáma a három főt eléri.

Lehetőség van a családi kedvezmény megosztására, ebben az esetben azonban a házastársak az adóbevallásban (munkáltatói elszámolásban) egymás adóazonosító adatait fel kell hogy tüntessék, és a megosztás tényéről nyilatkozatot kell hogy adjanak.

5. Közcélú adományok kedvezménye:

A közcélú adomány kedvezménye befizetett összeg 30%-a, legfeljebb azonban a kiemelkedően közhasznú szervezetek esetében összesen 100,000 Ft, a közhasznú szervezetek, az egyházak, illetőleg a közérdekű kötelezettségvállalások esetében összesen 50,000 Ft.

A tartós adományozás külön kedvezménye a fenti korlátokig terjedően az adóévben befizetett összeg további 5%-a.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közcélú adománynak minősül a közhasznú szervezetekről szóló törvényben meghatározott tevékenységet folytató közhasznú szervezet, kiemelkedően közhasznú szervezet közhasznú tevékenységének céljára, a külön törvényben meghatározott feltételeknek megfelelő egyház számára, az ott meghatározott tevékenység támogatására, valamint a közérdekű kötelezettségvállalás (ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár támogatását, valamint a költségvetési szervnek alapkutatásra, alkalmazott kutatásra vagy kísérleti fejlesztésre adott támogatást is) céljára az adóévben befizetett (átadott) pénzösszeg.

6. A biztosítások kedvezménye:

Az összevont adóalap adóját csökkenti a belföldi székhelyű biztosítóval kötött élet- és nyugdíjbiztosítás:

- adóévben megfizetett díjának 20%-a, valamint
- adóévben megfizetett díjából az előző adóévben megfizetett díjat meghaladó rész további 10%-a (biztosítási adókedvezmény).

7. Az alkalmi foglalkoztatás kedvezménye:

Az összevont adóalap adóját csökkenti a munkavállaló alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatása esetén a foglalkoztató magánszemély nevére szóló számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt - az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített, az előírt nyilvántartásban feltüntetett - közteherjegy értékének 75%-a, feltéve, hogy az alkalmi foglalkoztatás nem a foglalkoztató magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének megszerzése érdekében történt.

A fenti kedvezmények több módon is korlátozás alá esnek.

A., Családi kedvezmény

Ha a magánszemély családi kedvezményt érvényesít éves összes jövedelme az alábbi jövedelemkorlátokat meghaladja, akkor a kedvezmény összegének csak az a része érvényesíthető, amely meghaladja a jövedelemkorlát feletti összes jövedelem 20%-át. A kedvezmény összege tehát folyamatosan csökken a jövedelmi korlátok felett.

A jövedelmi korlátok:

- 6 millió forint, ha az eltartottak száma az adóév bármely napján elérte, de egyetlen napján sem haladta meg a három főt,
- 6 millió 500 ezer forint, ha az eltartottak száma az adóév bármely napján meghaladta a három főt, de egyetlen napján sem haladta meg a négy főt,
- 7 millió forint, ha az eltartottak száma az adóév bármely napján meghaladta a négy főt, de egyetlen napján sem haladta meg az öt főt,
- 7 millió 500 ezer forint, ha az eltartottak száma az adóév bármely napján meghaladta az öt főt, de egyetlen napján sem haladta meg a hat főt,
- 8 millió forint, ha az eltartottak száma az adóév bármely napján meghaladta a hat főt.

B., Tevékenységi kedvezmény

Amennyiben az magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a 6 millió Ft-ot, a tevékenységi kedvezménynek nincs korlátozása, azaz maximum 100,000 Ft lehet. 6 és 6.5 m Ft között a kedvezmény összegének csak az a része érvényesíthető, amely meghaladja a 6 m Ft feletti összes jövedelem 20%-át. 6.5 m Ft felett ezen kedvezmény nem érvényesíthető.

C., Egyéb kedvezmények

Az alábbi 4 kedvezmény együttes összege szintén korlátozás alá esik:

- társadalombiztosítási és magán-nyugdíjpénztári befizetések kedvezményei;
- tandíj kedvezménye;
- közcélú adományok kedvezménye;
- biztosítások kedvezménye.

Amennyiben az magánszemély éves jövedelme nem haladja meg a 3.4 m Ft-ot, ezen 4 kedvezmény összege maximum 100,000 Ft lehet, 3.4 és 3.9 m Ft között a kedvezmények összegének csak az a része érvényesíthető, amely meghaladja a 3.4 m Ft feletti összes jövedelem 20%-át. 3.9 m Ft felett ezen kedvezmények nem érvényesíthetőek.

D., Egyéb korlátozások

A B., és C., pontban szereplő kedvezmények együttes összege nem haladhatja meg a 100,000 Ft-ot.

A fent említett adókedvezmények együttes összege természetesen legfeljebb az összevont adóalap adójának összegéig terjedhet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem