20 °C Budapest

Újabb meglepetés várható a járulékok körül

Pénzcentrum
2007. június 1. 09:00

A bérterhek jövő évi csökkentésének lehetőségét vázolta fel tegnap a pénzügyminiszter. Ennek azonban feltétele lehet az ingatlanadó bevezetése, amit viszont a szocialisták eddig nem támogattak - írja a Népszabadság.

A kormány június közepén számol be az adózást egyszerűsítő, az adóíveket rövidebbé tévő, a vállalkozásokkal közösen kialakított javaslatairól - közölte Veres János pénzügyminiszter a kétszintű bankrendszer fennállásának huszadik évfordulójának alkalmából rendezett konferencián. Ám - mindemellett - azt is hozzátette: érdemi lehetőség van rá, hogy az elkövetkezendő hetekben áttekintsék az élőmunkát terhelő és a fogyasztási jellegű adók, illetve a vagyoni közterhek arányát, mértékét és az ökoadók szerepét.

EZ utóbbi javaslat már a rendes, jövő évi adómódosítások részeként kerülhet a parlament elé - az ősszel benyújtandó csomagnak kell tartalmaznia az ingatlanadó esetleges bevezetését is. A miniszter szavaiból - és a konvergenciaprogramból - az derül ki: a majdani kormányzati adótörvény-tervezetben ez vélhetően benne is lesz. Az élőmunka-terhek áttekintése a járulékok csökkentését jelentheti. A mérséklésre a kabinet tulajdonképpen az uniónak is ígéretet tett, hiszen a konvergencia-program azt tartalmazza: a járulékbevétel az idén a GDP 13,1 százalékát jelenti, míg jövőre 12,9 százalékát. Ez a mérséklés a terhek csökkentése nélkül nem jöhet össze - igaz, a bevételről a kormány vélhetően csak akkor mond le, ha azt máshol ellentételezni tudja. Ez - szintén a konvergenciaprogramból kiindulva - az általános ingatlanadó bevezetésével megoldható volna. Igaz, az uniós programban beígért adóterv még nem készült el, ráadásul a szocialista frakció támogatását sem sikerült megnyerni az ügyhöz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?