27 °C Budapest

Újabb meglepetés várható a járulékok körül

Pénzcentrum
2007. június 1. 09:00

A bérterhek jövő évi csökkentésének lehetőségét vázolta fel tegnap a pénzügyminiszter. Ennek azonban feltétele lehet az ingatlanadó bevezetése, amit viszont a szocialisták eddig nem támogattak - írja a Népszabadság.

A kormány június közepén számol be az adózást egyszerűsítő, az adóíveket rövidebbé tévő, a vállalkozásokkal közösen kialakított javaslatairól - közölte Veres János pénzügyminiszter a kétszintű bankrendszer fennállásának huszadik évfordulójának alkalmából rendezett konferencián. Ám - mindemellett - azt is hozzátette: érdemi lehetőség van rá, hogy az elkövetkezendő hetekben áttekintsék az élőmunkát terhelő és a fogyasztási jellegű adók, illetve a vagyoni közterhek arányát, mértékét és az ökoadók szerepét.

EZ utóbbi javaslat már a rendes, jövő évi adómódosítások részeként kerülhet a parlament elé - az ősszel benyújtandó csomagnak kell tartalmaznia az ingatlanadó esetleges bevezetését is. A miniszter szavaiból - és a konvergenciaprogramból - az derül ki: a majdani kormányzati adótörvény-tervezetben ez vélhetően benne is lesz. Az élőmunka-terhek áttekintése a járulékok csökkentését jelentheti. A mérséklésre a kabinet tulajdonképpen az uniónak is ígéretet tett, hiszen a konvergencia-program azt tartalmazza: a járulékbevétel az idén a GDP 13,1 százalékát jelenti, míg jövőre 12,9 százalékát. Ez a mérséklés a terhek csökkentése nélkül nem jöhet össze - igaz, a bevételről a kormány vélhetően csak akkor mond le, ha azt máshol ellentételezni tudja. Ez - szintén a konvergenciaprogramból kiindulva - az általános ingatlanadó bevezetésével megoldható volna. Igaz, az uniós programban beígért adóterv még nem készült el, ráadásul a szocialista frakció támogatását sem sikerült megnyerni az ügyhöz.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?