Mennyibe kerül az érettségi?

Pénzcentrum
2007. május 7. 09:30

Idén várhatóan 100 millióval kevesebbe kerül az érettségi lebonyolítása az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak (OKÉV), mint tavaly. Míg egy évvel korábban a teljes költség 1,4 milliárd forintra rúgott, idén az összkiadás - az emelt szintű vizsgák, illetve a vizsgaidőszakok számának csökkenése miatt - az előzetes becslések alapján megáll 1,3 milliárdnál. - írja a Napi Gazdaság.

Az OKÉV ennyiből finanszírozza a közép- és emelt szintű érettségik írásbeli feladatlapjainak, javítási, értékelési útmutatóinak összeállítását, lefordítását - az idegen nyelvű, illetve két tannyelvű iskolák számára -, a szükséges elektronikus anyagok, a szóbeli tételsorok és értékelési útmutatók elkészítését. Ugyanebből a keretből kell megoldani a vizsgaanyagok sokszorosítását, az érettségi vizsgák logisztikai és technikai szükségleteinek (csomagolás, szállítás) költségeit, az érettségi szoftver fejlesztésének és működtetésének anyagi hátterét, továbbá az összes emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsga, valamint az OKÉV által szervezett középszintű vizsgák szervezését és lebonyolítását.

Utóbbi egyebek mellett magában foglalja a vizsgahelyszínként szolgáló iskolák költségeinek, az írásbeli és szóbeli vizsgáztatást végző tanárok vizsgáztatási díjainak kifizetését. Az írásbeli feladatlapok és hanganyagok, valamint a szóbeli tételsorok sokszorosítása a tavalyi évhez hasonlóan előreláthatólag mintegy 120 millió forintba kerül majd.

A pénzt csak az érettségi vizsgaidőszak lezárulta után, az emelt és középszintű vizsgák számának ismeretében osztják szét.

A fejkvóta egyébként messze nem fedezi a valós költségeket: az olyan "mellékes" kiadások, mint a borítékok, a nyomtatás, a vizsgabizottsági elnöknek kötelezően küldendő dokumentumok postaköltsége nagyon megdobja az új, kétszintű érettségivel járó kiadásokat. Csak az új típusú tételsorok a forrásokkal, mellékletekkel együtt, megfelelő példányszámban több ezer oldalt tesznek ki.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm