Mennyibe kerül az érettségi?

Pénzcentrum
2007. május 7. 09:30

Idén várhatóan 100 millióval kevesebbe kerül az érettségi lebonyolítása az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak (OKÉV), mint tavaly. Míg egy évvel korábban a teljes költség 1,4 milliárd forintra rúgott, idén az összkiadás - az emelt szintű vizsgák, illetve a vizsgaidőszakok számának csökkenése miatt - az előzetes becslések alapján megáll 1,3 milliárdnál. - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az OKÉV ennyiből finanszírozza a közép- és emelt szintű érettségik írásbeli feladatlapjainak, javítási, értékelési útmutatóinak összeállítását, lefordítását - az idegen nyelvű, illetve két tannyelvű iskolák számára -, a szükséges elektronikus anyagok, a szóbeli tételsorok és értékelési útmutatók elkészítését. Ugyanebből a keretből kell megoldani a vizsgaanyagok sokszorosítását, az érettségi vizsgák logisztikai és technikai szükségleteinek (csomagolás, szállítás) költségeit, az érettségi szoftver fejlesztésének és működtetésének anyagi hátterét, továbbá az összes emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsga, valamint az OKÉV által szervezett középszintű vizsgák szervezését és lebonyolítását.

Utóbbi egyebek mellett magában foglalja a vizsgahelyszínként szolgáló iskolák költségeinek, az írásbeli és szóbeli vizsgáztatást végző tanárok vizsgáztatási díjainak kifizetését. Az írásbeli feladatlapok és hanganyagok, valamint a szóbeli tételsorok sokszorosítása a tavalyi évhez hasonlóan előreláthatólag mintegy 120 millió forintba kerül majd.

A pénzt csak az érettségi vizsgaidőszak lezárulta után, az emelt és középszintű vizsgák számának ismeretében osztják szét.

A fejkvóta egyébként messze nem fedezi a valós költségeket: az olyan "mellékes" kiadások, mint a borítékok, a nyomtatás, a vizsgabizottsági elnöknek kötelezően küldendő dokumentumok postaköltsége nagyon megdobja az új, kétszintű érettségivel járó kiadásokat. Csak az új típusú tételsorok a forrásokkal, mellékletekkel együtt, megfelelő példányszámban több ezer oldalt tesznek ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?