15 °C Budapest

Újabb adó bukhat az AB előtt

Pénzcentrum
2007. március 13. 08:30

Az Országgyűlés döntése szerint senkinek sem kell megfizetnie az elvárt adót. Hamarosan jön azonban az új adó a veszteséges és csak kissé nyereséges vállalkozásoknak. Ennek fix összegét a jövedelemadóból lehetne majd levonni, hacsak meg nem bukik ez is az AB döntésén - írja a Népszabadság.

Az Országgyűlés tegnap elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a cégeknek az év első két hónapjára sem kell megfizetniük az Alkotmánybíróság (AB) által február 28-ai hatállyal megsemmisített elvárt adót. A parlament négyötödös többségének igenjéhez kötött módosítás szerint az egyéni vállalkozók is megszabadultak az alkotmányellenesnek ítéltetett adótól, holott a rájuk vonatkozó beadvánnyal kapcsolatban egyelőre nem döntött az AB. A pénzügyminiszter által jegyzett javaslat indoklása szerint ugyanis lényegében ugyanolyan - az AB által kifogásolt - elvek alapján szabályozták az egyéni vállalkozó elvárt adóját, mint a cégekét. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy azok a vállalkozók, illetve cégek, amelyek az idén már fizettek elvárt adót vagy arra előleget, ezt a pénzt jóváírja az APEH aszámlájukon.

Az egész évre várt mintegy 60 milliárd forintos bevétel felét azonban beszedik majd, csupán egy újabb adónem formájában (másik felét a költségvetés tartalékából zárolják). A cégekre és egyéni vállalkozókra egy fix összegű újabb adót vet majd ki 2007. július elsejétől a kormány. A szaktárca szóvivője által a múlt pénteken találgatásnak minősített információ szerint differenciálnák az új adótételt: a nagyobb vállalkozásokat vélhetőleg nagyobb adóval terhelnék. Ám csak abban az esetben, ha nem kellőképpen nyereségesek. A fix összeget ugyanis le lehetne majd vonni a jövedelemadóból, ám ezt értelemszerűen csak azok tehetnék meg, akiknek elég nagy nyereségük képződött ahhoz, hogy annak 10, illetve 16 százaléka (ez a jövedelemadó kulcsa) kitegye a szóban forgó összeget.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem