22 °C Budapest

Szja kevezmény lakásvásárlás esetén

Pénzcentrum
2007. március 2. 09:24

Forrás: Adó kérdések és válaszok

2001. májusában használt lakás vásárlására hitelt vettem fel, melynek törlesztési időszaka 2001.06.01-2007.05.01. A hitel felvétel időpotjában egy kiskorú gyermekem volt, akire tekintettel a hatályos lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint nem vehettem ignybe szociálpolitikai kedvezményt. 2001-2005-ig igénybevettem a pénzintézet igazolása alapján az SZJA kedvezményt.
Gyermekem saját háztartásomban neveljük, azonban a családi pótlékot nem én mint kölcsönadós kapom, hanem élettársam, aki nem kölcsönadós.

Kérdésem: 2006-ban és 2007-ben jogosult vagyok-e az SZJA tv. 38.§.-a alapján a lakáscélú hitel kedvezményének igénybevételére, és ha igen, mi annak mértéke?

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 38. § rendelkezett a lakáscélú kedvezményről, melyet a 2006. évi LXI. tv. 223. § (7) bekezdése hatályon kívül helyezett, így az 2007. január 1-től hatálytalan. Az Szja tv. 2006. december 31-én hatályos 38. §-ának rendelkezéseit az említett (7) bekezdésben maghatározott időtartamon belül alkalmazni lehet, ha a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött.

Az Szja tv. 38. § (7) bek. alapján az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ha azonban az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett kormányrendelet szerint az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedvezmény minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van.

Az adóévben igénybe vehető adókedvezmény összege az éves összes jövedelemtől függően érvényesíthető és mértéke maximum 120 ezer forint lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A törvény nem határozza meg, hogy csak az a szülő lenne jogosult a kedvezmény érvényesítésére, akinek részére a családi pótlékot folyósítják. A levelében foglalt esetben az előzőek alapján a kedvezményt igénybe veheti.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?