18 °C Budapest

Szja kevezmény lakásvásárlás esetén

Pénzcentrum
2007. március 2. 09:24

Forrás: Adó kérdések és válaszok

2001. májusában használt lakás vásárlására hitelt vettem fel, melynek törlesztési időszaka 2001.06.01-2007.05.01. A hitel felvétel időpotjában egy kiskorú gyermekem volt, akire tekintettel a hatályos lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint nem vehettem ignybe szociálpolitikai kedvezményt. 2001-2005-ig igénybevettem a pénzintézet igazolása alapján az SZJA kedvezményt.
Gyermekem saját háztartásomban neveljük, azonban a családi pótlékot nem én mint kölcsönadós kapom, hanem élettársam, aki nem kölcsönadós.

Kérdésem: 2006-ban és 2007-ben jogosult vagyok-e az SZJA tv. 38.§.-a alapján a lakáscélú hitel kedvezményének igénybevételére, és ha igen, mi annak mértéke?

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 38. § rendelkezett a lakáscélú kedvezményről, melyet a 2006. évi LXI. tv. 223. § (7) bekezdése hatályon kívül helyezett, így az 2007. január 1-től hatálytalan. Az Szja tv. 2006. december 31-én hatályos 38. §-ának rendelkezéseit az említett (7) bekezdésben maghatározott időtartamon belül alkalmazni lehet, ha a kedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztése 2007. január 1-je előtt megkezdődött.

Az Szja tv. 38. § (7) bek. alapján az adókedvezmény a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben érvényesíthető. Ha azonban az adókedvezmény alapjául szolgáló lakáscélú felhasználásra felvett hitel részben vagy egészben a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott megelőlegező kölcsön, vagy ha az említett kormányrendelet szerint az igénylő gyermekek és más eltartottak után lakásépítési kedvezményre és/vagy megelőlegező kölcsönre nem jogosult, akkor az adókedvezmény minden olyan adóévben érvényesíthető, amikor az igénylőnek a törlesztési időszakban családi pótlékra jogosult (vagy jogosulttá váló) gyermeke van.

Az adóévben igénybe vehető adókedvezmény összege az éves összes jövedelemtől függően érvényesíthető és mértéke maximum 120 ezer forint lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvény nem határozza meg, hogy csak az a szülő lenne jogosult a kedvezmény érvényesítésére, akinek részére a családi pótlékot folyósítják. A levelében foglalt esetben az előzőek alapján a kedvezményt igénybe veheti.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm