16 °C Budapest

Figyelik a diákokat

Pénzcentrum
2007. február 22. 10:00

Az idei tanévtől kezdődően nyomon kell követniük végzett hallgatóik pályafutását az egyetemeknek és a főiskoláknak. Azt azonban nem írja elő a törvény, hogy milyen adatokat kell begyűjteni - írja a Népszabadság.

Néhány intézmény már most figyelemmel kíséri hallgatói pályafutását, országos adatbázis azonban nincsen a volt hallgatók elhelyezkedéséről. Így jelenleg legföljebb csak tendenciákat látni, megbízható piaci visszajelzés nem áll rendelkezésre arról, hogy mely szakmák keresettek és melyek nem.

Márpedig a kormánynak nem ártana ezt tudnia, hiszen nyilvánvalóan azokat a képzéseket célszerű az adófizetők pénzéből támogatni, amelyek diplomájával a későbbiekben el is lehet helyezkedni.

A hallgatóknak sem árt tudniuk, hogy az egyes diplomák milyen munkaerő-piaci kilátásokkal kecsegtetnek, a pályaválasztásnál ugyanis ez nem mellékes szempont. 2008-tól évi 105 ezer, illetve 150 ezer forintot még az államilag támogatott képzésekben is fizetni kell, így a hallgatóknak sem mindegy, hogy mibe "fektetnek be".

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindezek az elvárások az új rendszerben teljesülnek. A felsőoktatási törvény ugyanis csak a következőket mondja ki: "A felsőoktatási intézmények - önkéntes adatszolgáltatás alapján - ellátják a pályakövetés feladatait, amelynek keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet."

Hogy pontosan milyen adatokat és mi módon gyűjtenek be, arról már a felsőoktatási intézmények maguk döntenek, mint ahogyan arról is, hogy hogyan teszik azokat közzé. A szaktárca tájékoztatása szerint a felsőoktatási autonómia miatt ebbe nem lehet beleszólni. Ráadásul, mivel a hallgatókat sem kötelezi a törvény az adatszolgáltatásra, rajtuk is nagyban múlik majd az adatok pontossága.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pályakövetés e buktatóit minden bizonnyal maguk az illetékesek is látják. A tervek között legalábbis szerepel, hogy a májustól létrejövő felsőoktatási információs rendszer - amelyben minden, oktatókkal, hallgatókkal és intézményekkel kapcsolatos adat szerepel - "lekérje" majd az intézményektől a pályakövetés eredményeit is. Ilyen adatszolgáltatási kötelezettségük azonban egyelőre nincsen az intézményeknek.

Melyik cégnél, milyen szakmában, mennyi idő alatt, milyen pozícióba és melyik földrajzi térségben tudott elhelyezkedni a végzett hallgató - ezek azok az alapkérdések, amelyeket a tavaly szeptembertől kötelezően végzendő pályakövetés során a felsőoktatási intézmények szinte mindegyike feltesz diplomázott diákjainak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?