20 °C Budapest

Figyelik a diákokat

Pénzcentrum
2007. február 22. 10:00

Az idei tanévtől kezdődően nyomon kell követniük végzett hallgatóik pályafutását az egyetemeknek és a főiskoláknak. Azt azonban nem írja elő a törvény, hogy milyen adatokat kell begyűjteni - írja a Népszabadság.

Néhány intézmény már most figyelemmel kíséri hallgatói pályafutását, országos adatbázis azonban nincsen a volt hallgatók elhelyezkedéséről. Így jelenleg legföljebb csak tendenciákat látni, megbízható piaci visszajelzés nem áll rendelkezésre arról, hogy mely szakmák keresettek és melyek nem.

Márpedig a kormánynak nem ártana ezt tudnia, hiszen nyilvánvalóan azokat a képzéseket célszerű az adófizetők pénzéből támogatni, amelyek diplomájával a későbbiekben el is lehet helyezkedni.

A hallgatóknak sem árt tudniuk, hogy az egyes diplomák milyen munkaerő-piaci kilátásokkal kecsegtetnek, a pályaválasztásnál ugyanis ez nem mellékes szempont. 2008-tól évi 105 ezer, illetve 150 ezer forintot még az államilag támogatott képzésekben is fizetni kell, így a hallgatóknak sem mindegy, hogy mibe "fektetnek be".

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindezek az elvárások az új rendszerben teljesülnek. A felsőoktatási törvény ugyanis csak a következőket mondja ki: "A felsőoktatási intézmények - önkéntes adatszolgáltatás alapján - ellátják a pályakövetés feladatait, amelynek keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet."

Hogy pontosan milyen adatokat és mi módon gyűjtenek be, arról már a felsőoktatási intézmények maguk döntenek, mint ahogyan arról is, hogy hogyan teszik azokat közzé. A szaktárca tájékoztatása szerint a felsőoktatási autonómia miatt ebbe nem lehet beleszólni. Ráadásul, mivel a hallgatókat sem kötelezi a törvény az adatszolgáltatásra, rajtuk is nagyban múlik majd az adatok pontossága.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pályakövetés e buktatóit minden bizonnyal maguk az illetékesek is látják. A tervek között legalábbis szerepel, hogy a májustól létrejövő felsőoktatási információs rendszer - amelyben minden, oktatókkal, hallgatókkal és intézményekkel kapcsolatos adat szerepel - "lekérje" majd az intézményektől a pályakövetés eredményeit is. Ilyen adatszolgáltatási kötelezettségük azonban egyelőre nincsen az intézményeknek.

Melyik cégnél, milyen szakmában, mennyi idő alatt, milyen pozícióba és melyik földrajzi térségben tudott elhelyezkedni a végzett hallgató - ezek azok az alapkérdések, amelyeket a tavaly szeptembertől kötelezően végzendő pályakövetés során a felsőoktatási intézmények szinte mindegyike feltesz diplomázott diákjainak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18