22 °C Budapest

Divat lett az önrevízió

Pénzcentrum
2007. február 21. 10:00

Az elmúlt évben másfélszeresére ugrott az adóhivatalnak beadott önellenőrzések száma, de nem a korábban eltitkolt jövedelmek kifehérítését célzó kedvezményes lehetőség miatt - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi évet megelőzően évente átlagosan 440 ezer önellenőrzési bevallás érkezett az APEH-hoz, 2006-ban azonban már 727 ezer darab. A bővülés oka nem a tavaly júniusban meghirdetett moratórium, amelynek keretében bírság- és pótlékmentesen vallhatták be korábban eltitkolt jövedelmüket a cégek és a magánszemélyek. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kedvezményes lehetőséghez kapcsolódóan 29 ezer bevallás érkezett. Az önellenőrzést tartó adózók 24 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak, de az amnesztiától még további bevétel várható, 6 ezren ugyanis részletfizetést kértek a jövedelmek kifehérítése miatt keletkező adókötelezettségre.

Az adóhatóság munkatársai szerint a könyvelők, illetve az adózók - a mulasztási bírságot elkerülendő - akkor is beadják a bevallást, ha a számviteli nyilvántartásokat még nem zárták le az adott időszakra vonatkozóan, és inkább utólag módosítják a leadott bevallást, az önellenőrzés ugyanis jóval olcsóbb, mint a mulasztás.

Az adóhivatal rendszeresen megküldi a cégeknek az úgynevezett adó-folyószámla-kivonatot, amelyen szerepel, hogy az adózó melyik adónemből mennyit vallott, illetve fizetett be, és hogy van-e esetleges túlfizetése vagy tartozása. A kivonatot az ügyfelek többsége át se böngészi, mert nem tudnak kiigazodni rajta. Ezért a könyvelő akár azt is megteheti, hogy az önrevízió keretében keletkezett tartozás kiegyenlítését egy másik adónem túlfizetéséből fedezi, vagyis az adóhatóság felkéri az átvezetésre. Persze, ha ez nem megoldható és az önbevallás miatt nagyobb összegű adót kell befizetnie a cégnek, akkor kénytelenek szólni az ügyfélnek - tette hozzá az adótanácsadó. Az önellenőrzések nagyobb hányada - általában a fele - az áfához kapcsolódik. A magánszemélyek a cégeknél jóval kevesebbet önrevízióznak, a személyi jövedelemadót érintő bevallások aránya 16 százalék körül mozog.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?