14 °C Budapest

Divat lett az önrevízió

Pénzcentrum
2007. február 21. 10:00

Az elmúlt évben másfélszeresére ugrott az adóhivatalnak beadott önellenőrzések száma, de nem a korábban eltitkolt jövedelmek kifehérítését célzó kedvezményes lehetőség miatt - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi évet megelőzően évente átlagosan 440 ezer önellenőrzési bevallás érkezett az APEH-hoz, 2006-ban azonban már 727 ezer darab. A bővülés oka nem a tavaly júniusban meghirdetett moratórium, amelynek keretében bírság- és pótlékmentesen vallhatták be korábban eltitkolt jövedelmüket a cégek és a magánszemélyek. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kedvezményes lehetőséghez kapcsolódóan 29 ezer bevallás érkezett. Az önellenőrzést tartó adózók 24 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak, de az amnesztiától még további bevétel várható, 6 ezren ugyanis részletfizetést kértek a jövedelmek kifehérítése miatt keletkező adókötelezettségre.

Az adóhatóság munkatársai szerint a könyvelők, illetve az adózók - a mulasztási bírságot elkerülendő - akkor is beadják a bevallást, ha a számviteli nyilvántartásokat még nem zárták le az adott időszakra vonatkozóan, és inkább utólag módosítják a leadott bevallást, az önellenőrzés ugyanis jóval olcsóbb, mint a mulasztás.

Az adóhivatal rendszeresen megküldi a cégeknek az úgynevezett adó-folyószámla-kivonatot, amelyen szerepel, hogy az adózó melyik adónemből mennyit vallott, illetve fizetett be, és hogy van-e esetleges túlfizetése vagy tartozása. A kivonatot az ügyfelek többsége át se böngészi, mert nem tudnak kiigazodni rajta. Ezért a könyvelő akár azt is megteheti, hogy az önrevízió keretében keletkezett tartozás kiegyenlítését egy másik adónem túlfizetéséből fedezi, vagyis az adóhatóság felkéri az átvezetésre. Persze, ha ez nem megoldható és az önbevallás miatt nagyobb összegű adót kell befizetnie a cégnek, akkor kénytelenek szólni az ügyfélnek - tette hozzá az adótanácsadó. Az önellenőrzések nagyobb hányada - általában a fele - az áfához kapcsolódik. A magánszemélyek a cégeknél jóval kevesebbet önrevízióznak, a személyi jövedelemadót érintő bevallások aránya 16 százalék körül mozog.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?