1 °C Budapest

Divat lett az önrevízió

Pénzcentrum
2007. február 21. 10:00

Az elmúlt évben másfélszeresére ugrott az adóhivatalnak beadott önellenőrzések száma, de nem a korábban eltitkolt jövedelmek kifehérítését célzó kedvezményes lehetőség miatt - írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi évet megelőzően évente átlagosan 440 ezer önellenőrzési bevallás érkezett az APEH-hoz, 2006-ban azonban már 727 ezer darab. A bővülés oka nem a tavaly júniusban meghirdetett moratórium, amelynek keretében bírság- és pótlékmentesen vallhatták be korábban eltitkolt jövedelmüket a cégek és a magánszemélyek. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a kedvezményes lehetőséghez kapcsolódóan 29 ezer bevallás érkezett. Az önellenőrzést tartó adózók 24 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak, de az amnesztiától még további bevétel várható, 6 ezren ugyanis részletfizetést kértek a jövedelmek kifehérítése miatt keletkező adókötelezettségre.

Az adóhatóság munkatársai szerint a könyvelők, illetve az adózók - a mulasztási bírságot elkerülendő - akkor is beadják a bevallást, ha a számviteli nyilvántartásokat még nem zárták le az adott időszakra vonatkozóan, és inkább utólag módosítják a leadott bevallást, az önellenőrzés ugyanis jóval olcsóbb, mint a mulasztás.

Az adóhivatal rendszeresen megküldi a cégeknek az úgynevezett adó-folyószámla-kivonatot, amelyen szerepel, hogy az adózó melyik adónemből mennyit vallott, illetve fizetett be, és hogy van-e esetleges túlfizetése vagy tartozása. A kivonatot az ügyfelek többsége át se böngészi, mert nem tudnak kiigazodni rajta. Ezért a könyvelő akár azt is megteheti, hogy az önrevízió keretében keletkezett tartozás kiegyenlítését egy másik adónem túlfizetéséből fedezi, vagyis az adóhatóság felkéri az átvezetésre. Persze, ha ez nem megoldható és az önbevallás miatt nagyobb összegű adót kell befizetnie a cégnek, akkor kénytelenek szólni az ügyfélnek - tette hozzá az adótanácsadó. Az önellenőrzések nagyobb hányada - általában a fele - az áfához kapcsolódik. A magánszemélyek a cégeknél jóval kevesebbet önrevízióznak, a személyi jövedelemadót érintő bevallások aránya 16 százalék körül mozog.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem