22 °C Budapest

Sikeresek az APEH gyors reagálású egységei

Pénzcentrum
2007. február 20. 10:00

Másfél éve működnek az APEH rapid csapatai, melyek 3 revizorból, s egy pénzügyőrből állnak. Annak ellenére, hogy különleges jogosítványaik nincsenek, eszközeik hatásosnak tűnnek - írja a Világgazdaság.

Az egységek mobiltelefonnal, laptoppal felszerelkezve gépkocsival járják az országot, s ellenőrzik az áruk beszerzéséhez, értékesítéséhez kapcsolódó adókötelezettségek betartását, leltároznak, vizsgálják a nyugtaadást. Ellenőrzéseket nem csupán kiemelt adózóknál végeznek, hanem végigkövetik az áru útját.

A csapatok egymással, s a központtal is folyamatosan kapcsolatban állnak, s egy időben akár több helyen (akár egy adózó több telephelyén is) jelenhetnek meg. Működésük információval szolgál az APEH és a VPOP egymás közti és szervezeten belüli munkamegosztásának modellezéséhez is. Év elején egyébként nyolcról tizenkettőre emelkedett a rapid csapatok száma.

A csapatok eddig 3 500 vizsgálatot végeztek, melyek során mintegy 70 000 hologram nélküli CD-t, DVD-t, valamint MP3 lejátszót foglaltak le szerzői, vagy ahhoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. A szabálytalankodó kereskedőktől, kölcsönzőktől 1 200 kalóz hanghordozót, illetve másoláshoz használt számítógépet foglaltak le.

A vizsgálatokhoz kapcsolódó további ellenőrzések során egyebek mellett adószám-felfüggesztésre, cégtörlésre, a fiktív számlákat befogadó adózók esetében adóvizsgálatokra került sor. Ezen típusú ellenőrzések csaknem 50 százalékában tártak fel hiányosságot a revizorok. A nyugtaadási kötelezettséggel kapcsolatos eddig lezajlott 800 ellenőrzésből mintegy 350 esetben bukkantak hibára, hiányosságra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rapid csapatok jelzésére közvetlenül indított 250 ellenőrzés csaknem 30 százalékánál állapítottak meg adóhiányt. Ennek összege az APEH tájékoztatása szerint 4,6 milliárd forintra rúg. Ehhez még 290 milliós adóbírság, 2,8 milliós mulasztási bírság és 42 milliós késedelmi pótlék kapcsolódik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?