5 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - ezt az adót Te sem úszhatod meg!

Pénzcentrum
2007. február 15. 12:00

Bevallás, kedvezmény, határidő, visszatérítés, tartozás. Ezek a kifejezések minden magyar állampolgár számára ismerősnek csengenek, mindegy, hogy munkavállalóként vagy munkaadóként keresi kenyerét. Az adózás, a szinte állandóan változó törvények mindannyiunk számára fejtörést okoznak. Adózásról szóló sorozatunk keretében szeretnénk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésünkre. A második leckében a személyi jövedelemadó kerül nagyító alá. 27. lecke: SZJA


Minden magánszemély kötelezett jövedelmei után, a közterhekhez való hozzájárulásként adót fizetni. Magyarországon a belföldi illetőségű személyek a belföldön és a külföldön keletkezett, míg a külföldi illetőségű személyek csupán a belföldön (hazánkban) keletkezett jövedelmük után kötelesek személyi jövedelemadót fizetni. Az SZJA-val kapcsolatos kérdéseket az 1995. évi CXVII. törvény szabályozza.


Belföldi vs. külföldi


Belföldi illetőségű magánszemélynek számít minden magyar állampolgár (kivéve, ha kettős állampolgár és belföldön nem rendelkezik állandó lakhellyel), a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár, a hontalan és állampolgárságtól függetlenül az a természetes személy, aki kizárólag belföldön rendelkezik álladó lakhellyel, létérdekei központja belföldi vagy szokásos tartózkodási helye (legalább 183 napot tölt itt) belföldön található.

Alany, tárgy, adófizető

A személyi jövedelemadó közvetlen adó, mivel az adó alanya és az adóterhet viselő személy azonos. Az adófizető és az adóalany (az a magánszemély akinek jövedelme keletkezik) ebben az esetben nem válik el egymástól. Az adó tárgyát a magánszemély szerzett bevételei képezik.

3in1: ez a magyar igazság


A jövedelem három fő csoportra osztható, amelyek különbözőféleképpen adóznak: beszélhetünk összevonandó, külön adózó és egyéni vállalkozásból származó jövedelemről (ez utóbbival majd külön cikkben foglalkozunk).

Összevonandó jövedelmek


Az összevonandó jövedelmek is tovább oszthatók. Annak függvényében, hogy a bevétel milyen tevékenységből származik beszélhetünk nem önálló tevékenységből származó jövedelmekről, önálló tevékenységből származó jövedelmekről és egyéb jövedelemről.


A nem önálló tevékenységből származó jövedelmek közé tartozik például a munkaviszonyban folytatott tevékenységből származik munkabér.


Az önálló tevékenységekből származó jövedelmek körébe soroljuk az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétből, bérbeadásból, szellemi tevékenységből, gazdasági társaságban külön szerződésben teljesített mellékszolgáltatásból származó bevételeket.


Egyéb jövedelemnek pedig azok a jövedelmek számítanak, amelyek máshova nem sorolhatók be, ilyenek például a szakképzéssel összefüggő juttatások és a hallgatói munkadíjnak az adóterhet nem viselő járandóság értékhatárát meghaladó része.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Csak fizess!


A fent ecsetelt jövedelmek progresszíven és sávosan adóznak, azaz az a magánszemély, aki többet keres, az többet is fizet. Az összevont adóalap adóját a számított adó alapján számíthatjuk ki, ezt korrigáljuk majd a későbbiekben az adóalapot, illetve az adót csökkentő tényezőkkel.


A számított adó az összevont adóalap után az adótábla szerint megállapított összeg, amelynek tartalmát a következő táblázatban vázoltuk fel.


Havi jövedelmeink alapján minden hónapban kötelesek vagyunk adóelőleget befizetni, az azonban, hogy a befizetett adó mellett adó-visszatérítésre leszünk jogosultak, vagy további adó befizetésre kötelezettek az, csak a bevalláskor derül ki.


Kedvezmények


Az adókedvezmények alapvetően kétfélék lehetnek: adóalapot és adót csökkentő kedvezmények. Előbbiekhez a már külföldön megfizetett adó, az adójóváírás és az adóterhet nem viselő járandóságok (hallgatói ösztöndíj, jegyzettámogatás, GYES, GYED) tartoznak.


Az adójóváírás olyan, kis bérjövedelemmel rendelkezők számára szóló kedvezmény, amelyet csak a bérjellegű jövedelmek esetén lehet igénybe venni, csökkenő mértékben, ha az éves összes jövedelem nem éri el az 1,5 millió forintot.


Míg az adót csökkentő kedvezmények közé a tandíj és felnőttképzés díjának kedvezménye illetve a közcélú adományok kedvezménye sorolandó. Ebben a témakörben elég sok változást hozott 2007. Részletek az alábbi cikkben olvashatók.


Adóváltozások 2007 - Kapaszkodj meg!


Különadóznak


A különadózó jövedelmek jellemzői, hogy nem képezik az összevont adóalap részét, és az esetükben lineáris adó alapján számítják adó mértékét. Ezt szokták más néven forrásadónak nevezni és jellemzően a nem munkajellegű jövedelmekre vetik ki:
• Ingó vagy vagyontárgy átruházásából származó jövedelem esetén az adó mértéke 25 százalék
• Tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésből származó jövedelem - 25 százalék
• Kamatjövedelem - 20 százalék
• Osztalékból származó jövedelem - 25, illetve 35 százalék
• Árfolyamnyereségből származó jövedelem - 25 százalék
• Bérleti díjakból származó jövedelem - 25 százalék

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm