12 °C Budapest

Ingyenmunka a jövődért?

Pénzcentrum
2007. február 6. 09:45

A túlképzés miatt jelentkező jelentős túlkínálatot kihasználva, fizetés nélkül foglalkoztatnak vállalkozások, irodák fiatal újságírókat és jogászokat. Mivel a felek kapcsolata jogilag nehezen megfogható, nem is lehet ellene tenni semmit - adja hírül a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sok fiatal újságíró azért vállalja az ingyenmunkát, mert médiaiskolájukban a végzettséget igazoló papír kiállításának feltétele a gyakorlat megszerzése. Ehhez azonban olyan piacon kell állást szerezniük, amelyen több száz jelentkezővel együtt kell versenyezniük. Az álláslehetőséget kínáló rádiók, televíziók, országos elektronikus sajtóorgánumok pedig arra hivatkozva nem fizetnek, hogy éppen elég ellenszolgáltatást jelent az, hogy később ezt a gyakornoki munkát is fel lehet tüntetni az önéletrajzban.

A jogi pályán más a helyzet, a későbbi ügyvédi karrier reményében nem ritka, hogy a szülők súlyos összeget fizetnek azért, hogy gyermekük egy-egy irodához kerülhessen. Az érintettek azonban nem nyilatkoznak a dologról, hiszen ez közös érdekük. A hallgatás indoka a gazdasági kényszeren, illetve annak kihasználásán túl, hogy az ingyenes foglalkoztatás jogsértő. Akitől elvárják, hogy huzamosabb ideig a munkaadó rendelkezésére álljon, illetve, hogy folyamatosan munkát végezzen, annak a munka törvénykönyve szerint fizetés jár.

A szociális tárca sajtóosztálya a lapnak elmondta, hogy osztályuk nem foglalkozik a gyakornokok foglalkoztatásának szabályaival, mivel a gyakornok nem munkaügyi kategória, hanem hagyományosan a kezdő szinonimájaként használt fogalom. A tárca szerint a szakmai szövetségeknek kell ezzel kapcsolatosan valamilyen álláspontot kialakítaniuk. Az igazságügyi tárcánál tudnak a problémáról, de konkrét megkeresés még nem érkezett hozzájuk az ügyvédgyakornokok foglalkoztatásával kapcsolatban.

Rátesi Margit, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének érdekvédelmi ügyében illetékes titkára elmondta. Hogy a szövetségnek nincs állásfoglalása az ügyben. A szervezet inkább konkrét panaszokat képes kezelni, így például az elmaradt honoráriumok kifizetését elérni. Bánó Attila, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke feketemunkának tartja, ha valakit huzamosabb ideig ingyen foglalkoztatnak. Hozzájuk ilyen panasszal még nem fordultak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sajtószakszervezet előtt ismeretlen az ingyenes foglalkoztatás. Baktai György alelnök szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a szervezet tagjai a nyomtatott sajtóban dolgoznak, míg az ingyenmunka jelensége inkább az elektronikus médiára jellemző. A Magyar Ügyvédi Kamarától érdeklődésükre nem kapott választ a lap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20