3 °C Budapest

Ingyenmunka a jövődért?

Pénzcentrum
2007. február 6. 09:45

A túlképzés miatt jelentkező jelentős túlkínálatot kihasználva, fizetés nélkül foglalkoztatnak vállalkozások, irodák fiatal újságírókat és jogászokat. Mivel a felek kapcsolata jogilag nehezen megfogható, nem is lehet ellene tenni semmit - adja hírül a Napi Gazdaság.

Sok fiatal újságíró azért vállalja az ingyenmunkát, mert médiaiskolájukban a végzettséget igazoló papír kiállításának feltétele a gyakorlat megszerzése. Ehhez azonban olyan piacon kell állást szerezniük, amelyen több száz jelentkezővel együtt kell versenyezniük. Az álláslehetőséget kínáló rádiók, televíziók, országos elektronikus sajtóorgánumok pedig arra hivatkozva nem fizetnek, hogy éppen elég ellenszolgáltatást jelent az, hogy később ezt a gyakornoki munkát is fel lehet tüntetni az önéletrajzban.

A jogi pályán más a helyzet, a későbbi ügyvédi karrier reményében nem ritka, hogy a szülők súlyos összeget fizetnek azért, hogy gyermekük egy-egy irodához kerülhessen. Az érintettek azonban nem nyilatkoznak a dologról, hiszen ez közös érdekük. A hallgatás indoka a gazdasági kényszeren, illetve annak kihasználásán túl, hogy az ingyenes foglalkoztatás jogsértő. Akitől elvárják, hogy huzamosabb ideig a munkaadó rendelkezésére álljon, illetve, hogy folyamatosan munkát végezzen, annak a munka törvénykönyve szerint fizetés jár.

A szociális tárca sajtóosztálya a lapnak elmondta, hogy osztályuk nem foglalkozik a gyakornokok foglalkoztatásának szabályaival, mivel a gyakornok nem munkaügyi kategória, hanem hagyományosan a kezdő szinonimájaként használt fogalom. A tárca szerint a szakmai szövetségeknek kell ezzel kapcsolatosan valamilyen álláspontot kialakítaniuk. Az igazságügyi tárcánál tudnak a problémáról, de konkrét megkeresés még nem érkezett hozzájuk az ügyvédgyakornokok foglalkoztatásával kapcsolatban.

Rátesi Margit, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének érdekvédelmi ügyében illetékes titkára elmondta. Hogy a szövetségnek nincs állásfoglalása az ügyben. A szervezet inkább konkrét panaszokat képes kezelni, így például az elmaradt honoráriumok kifizetését elérni. Bánó Attila, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke feketemunkának tartja, ha valakit huzamosabb ideig ingyen foglalkoztatnak. Hozzájuk ilyen panasszal még nem fordultak.

A sajtószakszervezet előtt ismeretlen az ingyenes foglalkoztatás. Baktai György alelnök szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a szervezet tagjai a nyomtatott sajtóban dolgoznak, míg az ingyenmunka jelensége inkább az elektronikus médiára jellemző. A Magyar Ügyvédi Kamarától érdeklődésükre nem kapott választ a lap.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58