5 °C Budapest

Homály fedi a bérek nagyságát - meg tudsz birkózni a bizonytalansággal?

Pénzcentrum
2007. január 22. 14:00

A megüresedett székeiket megtölteni akaró vállalatok is felismerték a munkavállalók toborzásának legegyszerűbb és hatékonyabb eszköze, ha interneten adnak hírt arról, hogy állást kínálnak. S bár a multinacionális óriásvállalatok kulcspozícióinak betöltésekor természetesen nem jellemző az internet használata, tapasztalataink szerint meglepően sok vezetőt keresnek ilyen módon hazánkban. A nyelvtudás, a tapasztalat azonban nem csak ezen pozíciók követelményében kötelező elem, míg a diploma meglététől többen eltekintenek. A következő néhány bekezdésben az internetes álláskereső site-okkal kapcsolatos tapasztalatainkról szólunk néhány bekezdés erejéig.

A CVonline, a Jobpilot és a Profession internetes oldalon hirdető cégek ajánlatait vizsgáltuk a felvételek alkalmával továbbra is siker szakoknak számító közgazdász, jogász és informatikus mérnök végzettségre vonatkozóan. A közgazdász képzésben végzetteket további két csoportra osztottuk: marketinges illetve a pénzügyi területen tevékenykedőkre. Gyűjtésüket 2007. január 20-án készítettük el és 300 hirdetést vizsgáltunk.

Az abszolút nyertesek

Évezredünk első éveinek abszolút nyertesei az informatikusok, akik általában több száz ajánlat között váltogathatnak. A legkevesebb lehetőséget pedig a jogászok számára biztosítják az internetes álláskereső honlapok, összesen 27 olyan hirdetéssel találkoztunk, amelyben jogászt, gyakornokot vagy közbeszerzési szakreferenst kerestek, szemben a több mint 1300 informatikusoknak szóló ajánlattal.

A következő táblázatban az általunk vizsgált oldalakon található hirdetések számát foglaltuk össze foglalkozásokra lebontva. Az informatikusokat a legkönnyebb helyzetben lévők sorában a pénzügyes pénzügyesek követik, akik még dúskálhatnak a jóban. Sajnos a valós helyzet nem akad okot olyan derűlátásra, mint azt a táblázat alapján jogosan feltételeznénk, mert az oldalak által garantált szolgáltatások nem minden esetben adnak lehetőséget arra, hogy az álláskereső a hirdetéseket a kívánt végzettség alapján szűrje meg.


A multiké a pálya

Egyértelműen a multinacionális, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vállalatok vannak többségben a hirdetők között, amely tükrözi egy nemrégiben megjelent kutatás végeredményét, miszerint a nemzetközi vállalatok derűlátóak, míg a magyar cégek, főként a kis-és középvállalkozások, pesszimisták és egyáltalán nem remélik, hogy munkaerő-állományukat nagy mértékben tudnák az idei évben bővíteni.

A nyelvedet is igénybe vennék!

Az álláshirdetések 2/3-ban akár a közgazdászokról, akár az informatikusokról legyen szó, az angol nyelv tárgyalási szintű ismerete alapelem, amelyet mind a magyar nagyvállalatok, mind a multinacionális társaságok megkövetelnek. A világnyelv ismerete azonban sokkal inkább egy kritérium, mint egy másokkal szemben előnyt jelentő tudás, amelyet csakis a kis-és középvállalatok esetében úszhat meg a jelentkező. Ezt az is bizonyítja, hogy a hirdetések közel 25 százaléka angol nyelven íródott.

Az angolon kívül az ajánlatok 11 százalékában követelmény csupán egy második európai nyelv ismerete, amely a leggyakrabban a német. További 10 százalékban pedig előny a német, a francia, a spanyol, az olasz, a cseh, a lengyel vagy a román ismerete, de nem feltétel. Csak egy-egy olyan hirdetéssel találkoztunk, amely egy különleges nyelv mint például a tajvani mandarin ismeretét az alapkritériumok közé sorolja.

Egyedül a jogi pozíciókat hirdetők szabtak a hirdetések kevesebb felénél nyelvi követelményt, itt elsősorban az egyéb követelményekre, főként a gyakorlatra helyeződik a hangsúly.

Tanulj..., de legalábbis gyakorolj

A cégek közel 64 százaléka megköveteli a gyakorlat meglétét, kevés azon ajánlatok száma, amelyek kifejezetten pályakezdőknek, vagy még tanulmányokat folytató gyakornokok számára szólnak.

A megkövetelt gyakorlat átlagos ideje kevesebb, mint 2 év. Az esetek többségében ez a két év gyakorlat elég a sikeres pályázathoz, persze csak akkor, ha nem vezetői pozíciókról van szó. A vezetők esetében azonban más a helyzet: nem ritka, hogy 3-5, de néha 8-10 éves gyakorlatot is a jelentkezés feltételéül határoznak meg, a tárgyalási szintű angol nyelv ismeret mellett.

Other skills

Az egyéb képességek kategóriába általában a számítógépes ismereteket és a B kategóriás jogosítványt soroljuk, amikor amerikai típusú önéletrajzot írunk.

A harmadik évezred kihívásait tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a számítógépes ismereteket követelő vállalatok aránya meghaladja a 80 százalékot. A közgazdászok és a jogászok esetében ez általában felhasználói ismereteket jelent, természetesen az informatikusok esetében ennél többről van szó, és a kritériumokat tartalmazó lista leghosszabb részét a programok alkotják.

A jogosítvány azonban a legritkább esetben követelmény és főként akkor, ha a jelentkezőnek a későbbiekben valamilyen értékesítési feladatot kell ellátnia.

Amit szinte mindenhol homály fed...

A fizetések mértékéről, bár lehetőségük lenne rá a megfelelő mező kitöltésével, nem szívesen nyilatkoznak a vállalatok. A legtöbb, amit megtudhatunk, hogy annak nagysága megegyezés kérdése, illetve néhányan elárulnak néhány információt a bérezés megállapításának módszeréről, illetve az adott bónuszokról, bérkiegészítésekről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?