4 °C Budapest

Homály fedi a bérek nagyságát - meg tudsz birkózni a bizonytalansággal?

Pénzcentrum
2007. január 22. 14:00

A megüresedett székeiket megtölteni akaró vállalatok is felismerték a munkavállalók toborzásának legegyszerűbb és hatékonyabb eszköze, ha interneten adnak hírt arról, hogy állást kínálnak. S bár a multinacionális óriásvállalatok kulcspozícióinak betöltésekor természetesen nem jellemző az internet használata, tapasztalataink szerint meglepően sok vezetőt keresnek ilyen módon hazánkban. A nyelvtudás, a tapasztalat azonban nem csak ezen pozíciók követelményében kötelező elem, míg a diploma meglététől többen eltekintenek. A következő néhány bekezdésben az internetes álláskereső site-okkal kapcsolatos tapasztalatainkról szólunk néhány bekezdés erejéig.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A CVonline, a Jobpilot és a Profession internetes oldalon hirdető cégek ajánlatait vizsgáltuk a felvételek alkalmával továbbra is siker szakoknak számító közgazdász, jogász és informatikus mérnök végzettségre vonatkozóan. A közgazdász képzésben végzetteket további két csoportra osztottuk: marketinges illetve a pénzügyi területen tevékenykedőkre. Gyűjtésüket 2007. január 20-án készítettük el és 300 hirdetést vizsgáltunk.

Az abszolút nyertesek

Évezredünk első éveinek abszolút nyertesei az informatikusok, akik általában több száz ajánlat között váltogathatnak. A legkevesebb lehetőséget pedig a jogászok számára biztosítják az internetes álláskereső honlapok, összesen 27 olyan hirdetéssel találkoztunk, amelyben jogászt, gyakornokot vagy közbeszerzési szakreferenst kerestek, szemben a több mint 1300 informatikusoknak szóló ajánlattal.

A következő táblázatban az általunk vizsgált oldalakon található hirdetések számát foglaltuk össze foglalkozásokra lebontva. Az informatikusokat a legkönnyebb helyzetben lévők sorában a pénzügyes pénzügyesek követik, akik még dúskálhatnak a jóban. Sajnos a valós helyzet nem akad okot olyan derűlátásra, mint azt a táblázat alapján jogosan feltételeznénk, mert az oldalak által garantált szolgáltatások nem minden esetben adnak lehetőséget arra, hogy az álláskereső a hirdetéseket a kívánt végzettség alapján szűrje meg.


A multiké a pálya

Egyértelműen a multinacionális, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező vállalatok vannak többségben a hirdetők között, amely tükrözi egy nemrégiben megjelent kutatás végeredményét, miszerint a nemzetközi vállalatok derűlátóak, míg a magyar cégek, főként a kis-és középvállalkozások, pesszimisták és egyáltalán nem remélik, hogy munkaerő-állományukat nagy mértékben tudnák az idei évben bővíteni.

A nyelvedet is igénybe vennék!

Az álláshirdetések 2/3-ban akár a közgazdászokról, akár az informatikusokról legyen szó, az angol nyelv tárgyalási szintű ismerete alapelem, amelyet mind a magyar nagyvállalatok, mind a multinacionális társaságok megkövetelnek. A világnyelv ismerete azonban sokkal inkább egy kritérium, mint egy másokkal szemben előnyt jelentő tudás, amelyet csakis a kis-és középvállalatok esetében úszhat meg a jelentkező. Ezt az is bizonyítja, hogy a hirdetések közel 25 százaléka angol nyelven íródott.

Az angolon kívül az ajánlatok 11 százalékában követelmény csupán egy második európai nyelv ismerete, amely a leggyakrabban a német. További 10 százalékban pedig előny a német, a francia, a spanyol, az olasz, a cseh, a lengyel vagy a román ismerete, de nem feltétel. Csak egy-egy olyan hirdetéssel találkoztunk, amely egy különleges nyelv mint például a tajvani mandarin ismeretét az alapkritériumok közé sorolja.

Egyedül a jogi pozíciókat hirdetők szabtak a hirdetések kevesebb felénél nyelvi követelményt, itt elsősorban az egyéb követelményekre, főként a gyakorlatra helyeződik a hangsúly.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tanulj..., de legalábbis gyakorolj

A cégek közel 64 százaléka megköveteli a gyakorlat meglétét, kevés azon ajánlatok száma, amelyek kifejezetten pályakezdőknek, vagy még tanulmányokat folytató gyakornokok számára szólnak.

A megkövetelt gyakorlat átlagos ideje kevesebb, mint 2 év. Az esetek többségében ez a két év gyakorlat elég a sikeres pályázathoz, persze csak akkor, ha nem vezetői pozíciókról van szó. A vezetők esetében azonban más a helyzet: nem ritka, hogy 3-5, de néha 8-10 éves gyakorlatot is a jelentkezés feltételéül határoznak meg, a tárgyalási szintű angol nyelv ismeret mellett.

Other skills

Az egyéb képességek kategóriába általában a számítógépes ismereteket és a B kategóriás jogosítványt soroljuk, amikor amerikai típusú önéletrajzot írunk.

A harmadik évezred kihívásait tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a számítógépes ismereteket követelő vállalatok aránya meghaladja a 80 százalékot. A közgazdászok és a jogászok esetében ez általában felhasználói ismereteket jelent, természetesen az informatikusok esetében ennél többről van szó, és a kritériumokat tartalmazó lista leghosszabb részét a programok alkotják.

A jogosítvány azonban a legritkább esetben követelmény és főként akkor, ha a jelentkezőnek a későbbiekben valamilyen értékesítési feladatot kell ellátnia.

Amit szinte mindenhol homály fed...

A fizetések mértékéről, bár lehetőségük lenne rá a megfelelő mező kitöltésével, nem szívesen nyilatkoznak a vállalatok. A legtöbb, amit megtudhatunk, hogy annak nagysága megegyezés kérdése, illetve néhányan elárulnak néhány információt a bérezés megállapításának módszeréről, illetve az adott bónuszokról, bérkiegészítésekről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?