23 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Kapaszkodj meg!

Pénzcentrum
2006. november 23. 08:00

Csomag csomagot követ és a megszorítások után megszorítások jönnek. A szeptemberi adóváltozások után januártól ismét változásokra számíthatunk. Most a várható SZJA változásokat tekintjük át.

A nyáron elfogadott adózási jogszabályok, melyeknek egy része 2007. január elsejével lép életbe, alaposan megváltoztatják a mindennapi adózási gyakorlatot. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy minden új elem máskor lép életbe.

Nézzük mire számíthatunk!

Jövőre megszűnik néhány adókedvezmény. Ilyen a szellemi, felnőttképzési és Sulinet-kedvezmények.

A jó hír, hogy a tandíj után igénybe vehető adókedvezményt, eddig csak az első alapképzésben tanulók igényelhették, szeptember óta azonban azok is, akik bármely felsőfokú képzésben, felsőfokú szakképzésben vesznek részt. Azonban a tandíj utáni kedvezmények is bekerült a százezer forintos éves keretbe, tehát maximum ennyi igényelhető vissza, a magánnyugdíjpénztári befizetések, a közcélú adományok vagy az élet-és nyugdíjbiztosítások után. A kedvezményt csak egy magánszemély veheti igénybe.

A lakáshitel-törlesztés adókedvezménye véglegesen megszűnik azoknak a magánszemélyeknek akik 2007 január 2.-tól kezdik meg a hitel törlesztését. Akik 2007 január 1-jén már éppen megkezdték a törlesztésüket, azok még jár a kedvezmény 4 évig.

2007-től az SZJA alsó kulcsának legfelső határa 1550 ezer forintról 1,7 millió forintra emelkedik.

Amennyiben a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot nem haladja meg, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forint összegben érvényesíthet. Ha a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot meghaladja, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forintnak a 3 400 000 forint feletti összes jövedelem 20 százalékát meghaladó részének megfelelő összegben érvényesíthet. A 3 900 000 forintot meghaladó éves összes jövedelem esetén kedvezmény nem érvényesíthető.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a munkáltató a dolgozói után nyugdíjpénztárba fizet be, akkor azt a mindenkori minimálbér 50 százalékáig teheti meg adómentesen, ha egészségpénztárba fizet be, akkor azt a minimálbér 20 százalékáig teheti meg. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás maximális adómentes mértéke az adóalap 70 százaléka lehet.

2007-től a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

A kamatjövedelem után az adó mértéke 20 százalék. Amennyiben a jövedelem kifizetőtől származik, a megszerzés időpontjára a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be.

Ha nem kifizetőtől származik - a magánszemély a megszerzés időpontjának negyedévét követő hónap 12-éig állapítja meg és fizeti meg, továbbá az önadózásra vonatkozó rendelkezések szerint vallja be.

A külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és az MNB hivatalos, a megszerzés időpontjában érvényes devizaárfolyamán forintra átszámítva kell megfizetni. Az olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell az előzőeknek a forintra történő átszámításához figyelembe venni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem