5 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Kapaszkodj meg!

Pénzcentrum
2006. november 23. 08:00

Csomag csomagot követ és a megszorítások után megszorítások jönnek. A szeptemberi adóváltozások után januártól ismét változásokra számíthatunk. Most a várható SZJA változásokat tekintjük át.

A nyáron elfogadott adózási jogszabályok, melyeknek egy része 2007. január elsejével lép életbe, alaposan megváltoztatják a mindennapi adózási gyakorlatot. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy minden új elem máskor lép életbe.

Nézzük mire számíthatunk!

Jövőre megszűnik néhány adókedvezmény. Ilyen a szellemi, felnőttképzési és Sulinet-kedvezmények.

A jó hír, hogy a tandíj után igénybe vehető adókedvezményt, eddig csak az első alapképzésben tanulók igényelhették, szeptember óta azonban azok is, akik bármely felsőfokú képzésben, felsőfokú szakképzésben vesznek részt. Azonban a tandíj utáni kedvezmények is bekerült a százezer forintos éves keretbe, tehát maximum ennyi igényelhető vissza, a magánnyugdíjpénztári befizetések, a közcélú adományok vagy az élet-és nyugdíjbiztosítások után. A kedvezményt csak egy magánszemély veheti igénybe.

A lakáshitel-törlesztés adókedvezménye véglegesen megszűnik azoknak a magánszemélyeknek akik 2007 január 2.-tól kezdik meg a hitel törlesztését. Akik 2007 január 1-jén már éppen megkezdték a törlesztésüket, azok még jár a kedvezmény 4 évig.

2007-től az SZJA alsó kulcsának legfelső határa 1550 ezer forintról 1,7 millió forintra emelkedik.

Amennyiben a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot nem haladja meg, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forint összegben érvényesíthet. Ha a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot meghaladja, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forintnak a 3 400 000 forint feletti összes jövedelem 20 százalékát meghaladó részének megfelelő összegben érvényesíthet. A 3 900 000 forintot meghaladó éves összes jövedelem esetén kedvezmény nem érvényesíthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a munkáltató a dolgozói után nyugdíjpénztárba fizet be, akkor azt a mindenkori minimálbér 50 százalékáig teheti meg adómentesen, ha egészségpénztárba fizet be, akkor azt a minimálbér 20 százalékáig teheti meg. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás maximális adómentes mértéke az adóalap 70 százaléka lehet.

2007-től a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

A kamatjövedelem után az adó mértéke 20 százalék. Amennyiben a jövedelem kifizetőtől származik, a megszerzés időpontjára a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be.

Ha nem kifizetőtől származik - a magánszemély a megszerzés időpontjának negyedévét követő hónap 12-éig állapítja meg és fizeti meg, továbbá az önadózásra vonatkozó rendelkezések szerint vallja be.

A külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és az MNB hivatalos, a megszerzés időpontjában érvényes devizaárfolyamán forintra átszámítva kell megfizetni. Az olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell az előzőeknek a forintra történő átszámításához figyelembe venni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?