1 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Kapaszkodj meg!

Pénzcentrum
2006. november 23. 08:00

Csomag csomagot követ és a megszorítások után megszorítások jönnek. A szeptemberi adóváltozások után januártól ismét változásokra számíthatunk. Most a várható SZJA változásokat tekintjük át.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyáron elfogadott adózási jogszabályok, melyeknek egy része 2007. január elsejével lép életbe, alaposan megváltoztatják a mindennapi adózási gyakorlatot. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy minden új elem máskor lép életbe.

Nézzük mire számíthatunk!

Jövőre megszűnik néhány adókedvezmény. Ilyen a szellemi, felnőttképzési és Sulinet-kedvezmények.

A jó hír, hogy a tandíj után igénybe vehető adókedvezményt, eddig csak az első alapképzésben tanulók igényelhették, szeptember óta azonban azok is, akik bármely felsőfokú képzésben, felsőfokú szakképzésben vesznek részt. Azonban a tandíj utáni kedvezmények is bekerült a százezer forintos éves keretbe, tehát maximum ennyi igényelhető vissza, a magánnyugdíjpénztári befizetések, a közcélú adományok vagy az élet-és nyugdíjbiztosítások után. A kedvezményt csak egy magánszemély veheti igénybe.

A lakáshitel-törlesztés adókedvezménye véglegesen megszűnik azoknak a magánszemélyeknek akik 2007 január 2.-tól kezdik meg a hitel törlesztését. Akik 2007 január 1-jén már éppen megkezdték a törlesztésüket, azok még jár a kedvezmény 4 évig.

2007-től az SZJA alsó kulcsának legfelső határa 1550 ezer forintról 1,7 millió forintra emelkedik.

Amennyiben a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot nem haladja meg, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forint összegben érvényesíthet. Ha a magánszemély adóbevallásában bevallott, vagy az adóhatósági adómegállapítás során elszámolt éves összes jövedelme a 3 400 000 forintot meghaladja, adókedvezményt összesen legfeljebb évi 100 ezer forintnak a 3 400 000 forint feletti összes jövedelem 20 százalékát meghaladó részének megfelelő összegben érvényesíthet. A 3 900 000 forintot meghaladó éves összes jövedelem esetén kedvezmény nem érvényesíthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a munkáltató a dolgozói után nyugdíjpénztárba fizet be, akkor azt a mindenkori minimálbér 50 százalékáig teheti meg adómentesen, ha egészségpénztárba fizet be, akkor azt a minimálbér 20 százalékáig teheti meg. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói hozzájárulás maximális adómentes mértéke az adóalap 70 százaléka lehet.

2007-től a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

A kamatjövedelem után az adó mértéke 20 százalék. Amennyiben a jövedelem kifizetőtől származik, a megszerzés időpontjára a kifizető állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be.

Ha nem kifizetőtől származik - a magánszemély a megszerzés időpontjának negyedévét követő hónap 12-éig állapítja meg és fizeti meg, továbbá az önadózásra vonatkozó rendelkezések szerint vallja be.

A külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és az MNB hivatalos, a megszerzés időpontjában érvényes devizaárfolyamán forintra átszámítva kell megfizetni. Az olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell az előzőeknek a forintra történő átszámításához figyelembe venni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?