20 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Az EVA-zók sem dőlhetnek hátra!

Pénzcentrum
2006. november 29. 08:00

A múlt héten végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban. Most az EVA-sok jövő évi kihívásaiba tekintünk be.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) mértéke 2006. október 1-jétől 15 %-ról 25%-ra emelkedett. Azonban a sokak által várt kilépési hullám elmaradt. Mintegy 104 ezer EVA-s vállalkozó van, akik a megszorítások ellenére úgy tűnik a végsőkig kitartanak.

Az EVA-t 2006 utolsó negyedévére vonatkoztatva kétféleképpen lehet meghatározni. Vagy külön-külön határozzuk meg az első három negyedév és a negyedik negyedévre jutó adót az adott időszakhoz kapcsolódó adókulcs alapján, Vagy az éves adóalap után 15 százalék, a negyedik negyedévre jutó adóalap után pedig további 10 százalék adót fizetünk. Ez utóbbi mindenképpen kedvező azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az utolsó negyedévben nagyobb bevételre tettek szert.

Nem szűnik meg az EVA-alanyisága annak a magánszemélynek, aki tevékenységét ügyvédkén, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatát közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szünetelteti, vagy annak aki gyermekgondozási segélyben, illetve gyedben részesül, akkor, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző évben tevékenységét nem folyamatosan végzi, illetve vállalkozói bevételt nem számol el.

A nyugdíjas egyéni vállalkozók esetében októbertől az egészségügyi szolgáltatási alap és az EVA-alap megegyezik. Azonban szeptembertől 10 százalék egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetniük a baleseti járulék helyett. Ezért szeptembertől külön kell számolni az EVA-alapot és az egészségügyi szolgáltatási alapot.

Az EVA-s vállalkozásoknak december 20-ig feltöltési kötelezettségük van. Ez azt jelenti, hogy be kell fizetniük az éves várható adót. Az első ilyen kötelezettséget 2006. december 20-áig kell teljesíteni.

A minimum járulékfizetési alap továbbra sem érinti azt az egyéni vállalkozó EVA-zót, aki bejelenti, hogy jövedelme nem éri el a 125 ezer forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007 január 1-jétől a bevételi nyilvántartás vezetését választó betéti társaságok és közkereseti társaságok evába történő belépésekor, illetőleg az azt követő 3 évben fizetendő osztalék adót kiváltó adó mértéke a személyi jövedelemadóban meglévő osztalék utáni adó első kulcsához igazodva 20 százalékról 25 százalékra emelkedik.

A bevételi nyilvántartást vezető EVA-alany esetében bevételt csökkentő tételnek minősül a jogszabályi kötelezettség alapján visszafizetett támogatás összege 2007. január 1-jétől.

2007-től az adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni az olyan bevételt csökkentő kedvezmény, valamint adókedvezmény esetében, amelyet az adózó a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet igénybe.

A következő részben az egyéni vállalkozók és a különadó jövő évi változásait, illetve rendelkezéseit vizsgáljuk meg.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29