21 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Az EVA-zók sem dőlhetnek hátra!

Pénzcentrum
2006. november 29. 08:00

A múlt héten végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban. Most az EVA-sok jövő évi kihívásaiba tekintünk be.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) mértéke 2006. október 1-jétől 15 %-ról 25%-ra emelkedett. Azonban a sokak által várt kilépési hullám elmaradt. Mintegy 104 ezer EVA-s vállalkozó van, akik a megszorítások ellenére úgy tűnik a végsőkig kitartanak.

Az EVA-t 2006 utolsó negyedévére vonatkoztatva kétféleképpen lehet meghatározni. Vagy külön-külön határozzuk meg az első három negyedév és a negyedik negyedévre jutó adót az adott időszakhoz kapcsolódó adókulcs alapján, Vagy az éves adóalap után 15 százalék, a negyedik negyedévre jutó adóalap után pedig további 10 százalék adót fizetünk. Ez utóbbi mindenképpen kedvező azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az utolsó negyedévben nagyobb bevételre tettek szert.

Nem szűnik meg az EVA-alanyisága annak a magánszemélynek, aki tevékenységét ügyvédkén, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatát közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szünetelteti, vagy annak aki gyermekgondozási segélyben, illetve gyedben részesül, akkor, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző évben tevékenységét nem folyamatosan végzi, illetve vállalkozói bevételt nem számol el.

A nyugdíjas egyéni vállalkozók esetében októbertől az egészségügyi szolgáltatási alap és az EVA-alap megegyezik. Azonban szeptembertől 10 százalék egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetniük a baleseti járulék helyett. Ezért szeptembertől külön kell számolni az EVA-alapot és az egészségügyi szolgáltatási alapot.

Az EVA-s vállalkozásoknak december 20-ig feltöltési kötelezettségük van. Ez azt jelenti, hogy be kell fizetniük az éves várható adót. Az első ilyen kötelezettséget 2006. december 20-áig kell teljesíteni.

A minimum járulékfizetési alap továbbra sem érinti azt az egyéni vállalkozó EVA-zót, aki bejelenti, hogy jövedelme nem éri el a 125 ezer forintot.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2007 január 1-jétől a bevételi nyilvántartás vezetését választó betéti társaságok és közkereseti társaságok evába történő belépésekor, illetőleg az azt követő 3 évben fizetendő osztalék adót kiváltó adó mértéke a személyi jövedelemadóban meglévő osztalék utáni adó első kulcsához igazodva 20 százalékról 25 százalékra emelkedik.

A bevételi nyilvántartást vezető EVA-alany esetében bevételt csökkentő tételnek minősül a jogszabályi kötelezettség alapján visszafizetett támogatás összege 2007. január 1-jétől.

2007-től az adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni az olyan bevételt csökkentő kedvezmény, valamint adókedvezmény esetében, amelyet az adózó a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet igénybe.

A következő részben az egyéni vállalkozók és a különadó jövő évi változásait, illetve rendelkezéseit vizsgáljuk meg.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?