8 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Az EVA-zók sem dőlhetnek hátra!

Pénzcentrum
2006. november 29. 08:00

A múlt héten végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban. Most az EVA-sok jövő évi kihívásaiba tekintünk be.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) mértéke 2006. október 1-jétől 15 %-ról 25%-ra emelkedett. Azonban a sokak által várt kilépési hullám elmaradt. Mintegy 104 ezer EVA-s vállalkozó van, akik a megszorítások ellenére úgy tűnik a végsőkig kitartanak.

Az EVA-t 2006 utolsó negyedévére vonatkoztatva kétféleképpen lehet meghatározni. Vagy külön-külön határozzuk meg az első három negyedév és a negyedik negyedévre jutó adót az adott időszakhoz kapcsolódó adókulcs alapján, Vagy az éves adóalap után 15 százalék, a negyedik negyedévre jutó adóalap után pedig további 10 százalék adót fizetünk. Ez utóbbi mindenképpen kedvező azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az utolsó negyedévben nagyobb bevételre tettek szert.

Nem szűnik meg az EVA-alanyisága annak a magánszemélynek, aki tevékenységét ügyvédkén, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatát közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szünetelteti, vagy annak aki gyermekgondozási segélyben, illetve gyedben részesül, akkor, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző évben tevékenységét nem folyamatosan végzi, illetve vállalkozói bevételt nem számol el.

A nyugdíjas egyéni vállalkozók esetében októbertől az egészségügyi szolgáltatási alap és az EVA-alap megegyezik. Azonban szeptembertől 10 százalék egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetniük a baleseti járulék helyett. Ezért szeptembertől külön kell számolni az EVA-alapot és az egészségügyi szolgáltatási alapot.

Az EVA-s vállalkozásoknak december 20-ig feltöltési kötelezettségük van. Ez azt jelenti, hogy be kell fizetniük az éves várható adót. Az első ilyen kötelezettséget 2006. december 20-áig kell teljesíteni.

A minimum járulékfizetési alap továbbra sem érinti azt az egyéni vállalkozó EVA-zót, aki bejelenti, hogy jövedelme nem éri el a 125 ezer forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2007 január 1-jétől a bevételi nyilvántartás vezetését választó betéti társaságok és közkereseti társaságok evába történő belépésekor, illetőleg az azt követő 3 évben fizetendő osztalék adót kiváltó adó mértéke a személyi jövedelemadóban meglévő osztalék utáni adó első kulcsához igazodva 20 százalékról 25 százalékra emelkedik.

A bevételi nyilvántartást vezető EVA-alany esetében bevételt csökkentő tételnek minősül a jogszabályi kötelezettség alapján visszafizetett támogatás összege 2007. január 1-jétől.

2007-től az adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni az olyan bevételt csökkentő kedvezmény, valamint adókedvezmény esetében, amelyet az adózó a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet igénybe.

A következő részben az egyéni vállalkozók és a különadó jövő évi változásait, illetve rendelkezéseit vizsgáljuk meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem