Adóváltozások 2007 - Az EVA-zók sem dőlhetnek hátra!

Pénzcentrum
2006. november 29. 08:00

A múlt héten végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban. Most az EVA-sok jövő évi kihívásaiba tekintünk be.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) mértéke 2006. október 1-jétől 15 %-ról 25%-ra emelkedett. Azonban a sokak által várt kilépési hullám elmaradt. Mintegy 104 ezer EVA-s vállalkozó van, akik a megszorítások ellenére úgy tűnik a végsőkig kitartanak.

Az EVA-t 2006 utolsó negyedévére vonatkoztatva kétféleképpen lehet meghatározni. Vagy külön-külön határozzuk meg az első három negyedév és a negyedik negyedévre jutó adót az adott időszakhoz kapcsolódó adókulcs alapján, Vagy az éves adóalap után 15 százalék, a negyedik negyedévre jutó adóalap után pedig további 10 százalék adót fizetünk. Ez utóbbi mindenképpen kedvező azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az utolsó negyedévben nagyobb bevételre tettek szert.

Nem szűnik meg az EVA-alanyisága annak a magánszemélynek, aki tevékenységét ügyvédkén, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatát közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szünetelteti, vagy annak aki gyermekgondozási segélyben, illetve gyedben részesül, akkor, ha az adóévet megelőző naptári évben és az azt megelőző évben tevékenységét nem folyamatosan végzi, illetve vállalkozói bevételt nem számol el.

A nyugdíjas egyéni vállalkozók esetében októbertől az egészségügyi szolgáltatási alap és az EVA-alap megegyezik. Azonban szeptembertől 10 százalék egészségügyi szolgáltatási díjat kell fizetniük a baleseti járulék helyett. Ezért szeptembertől külön kell számolni az EVA-alapot és az egészségügyi szolgáltatási alapot.

Az EVA-s vállalkozásoknak december 20-ig feltöltési kötelezettségük van. Ez azt jelenti, hogy be kell fizetniük az éves várható adót. Az első ilyen kötelezettséget 2006. december 20-áig kell teljesíteni.

A minimum járulékfizetési alap továbbra sem érinti azt az egyéni vállalkozó EVA-zót, aki bejelenti, hogy jövedelme nem éri el a 125 ezer forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007 január 1-jétől a bevételi nyilvántartás vezetését választó betéti társaságok és közkereseti társaságok evába történő belépésekor, illetőleg az azt követő 3 évben fizetendő osztalék adót kiváltó adó mértéke a személyi jövedelemadóban meglévő osztalék utáni adó első kulcsához igazodva 20 százalékról 25 százalékra emelkedik.

A bevételi nyilvántartást vezető EVA-alany esetében bevételt csökkentő tételnek minősül a jogszabályi kötelezettség alapján visszafizetett támogatás összege 2007. január 1-jétől.

2007-től az adóalanyként lezárt adóévet figyelembe kell venni az olyan bevételt csökkentő kedvezmény, valamint adókedvezmény esetében, amelyet az adózó a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint meghatározott számú adóévben vehet igénybe.

A következő részben az egyéni vállalkozók és a különadó jövő évi változásait, illetve rendelkezéseit vizsgáljuk meg.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?