5 °C Budapest

Sok a munkahely - egyes területeken kevés a szakember

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:00

A munkaerőpiac forgalma a közeledő év vége ellenére nagyon erős, ugyanakkor egyes területek szakemberhiánytól szenvednek - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lukács Zsolt, a Telkes Zrt. ügyvezető partnere szerint hiány tapasztalható az angolul tárgyalóképesen beszélő pénzügyi szakemberből, elemzőből, kontrollerből, könyvelőből, és ugyanez tapasztalható a beszerzés és a logisztika terén is. Különösen a külföldi tulajdonú vállalatok keresnek auditálással, minőségbiztosítással foglalkozó szakembereket, akiknek nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek.

A Foglalkoztatási Hivatal a vállalatok betöltetlen álláshelyeire vonatkozó statisztikái szerint, novemberben tavalyhoz képest 3 500-al, 2004. novemberéhez képest pedig 4 482-vel volt több az üres álláshely.

Lukács Zsolt szerint a vállalatok az operatív, adminisztratív vezetői munkakörökbe is folyamatosan pályáztatnak. Kelendőek az áruház-igazgatók, és a támogató területek is, például a flottamenedzsment, a back office irányítói, a számvitel, a bérszámfejtés vezetői.

Kovács Ildikó, a Manpower ügyvezető igazgatója elmondta, ügyfélszolgálati, recepciós posztokra folyamatosan toboroznak, azonban gondot okoz a hiányos nyelvismeret. Főleg a nemzetközi szolgáltató központok, call centerek keresnének nyelvismerettel rendelkező pályakezdőket, azonban a hozzáállásuk minősíthetetlen, a tapasztalatuk riasztó, a bérigényük pedig irreális.

A mérnökökből, és jó értékesítési szakemberekből is kevés van. Horváth Éva, a Jobserver Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint a termelésben dolgozók a legkapósabbak, azonban különösen a középvezetői szinten nehéz toborozni, mivel az elvárások között szerepel, hogy angolul, illetve lehetőség szerint még egy nyelven folyékonyan beszéljenek. Kovács Ildikó is megerősítette a mérnökhiányt, szerinte főleg Nyugat-Magyarországon és Budapest környékén nehéz műszaki szakembert találni. Lukács Zsolt szerint főleg Baranyában és Somogyban nehéz az elhelyezkedés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?