18 °C Budapest

Sok a munkahely - egyes területeken kevés a szakember

Pénzcentrum
2006. december 8. 10:00

A munkaerőpiac forgalma a közeledő év vége ellenére nagyon erős, ugyanakkor egyes területek szakemberhiánytól szenvednek - írja a Világgazdaság.

Lukács Zsolt, a Telkes Zrt. ügyvezető partnere szerint hiány tapasztalható az angolul tárgyalóképesen beszélő pénzügyi szakemberből, elemzőből, kontrollerből, könyvelőből, és ugyanez tapasztalható a beszerzés és a logisztika terén is. Különösen a külföldi tulajdonú vállalatok keresnek auditálással, minőségbiztosítással foglalkozó szakembereket, akiknek nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek.

A Foglalkoztatási Hivatal a vállalatok betöltetlen álláshelyeire vonatkozó statisztikái szerint, novemberben tavalyhoz képest 3 500-al, 2004. novemberéhez képest pedig 4 482-vel volt több az üres álláshely.

Lukács Zsolt szerint a vállalatok az operatív, adminisztratív vezetői munkakörökbe is folyamatosan pályáztatnak. Kelendőek az áruház-igazgatók, és a támogató területek is, például a flottamenedzsment, a back office irányítói, a számvitel, a bérszámfejtés vezetői.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács Ildikó, a Manpower ügyvezető igazgatója elmondta, ügyfélszolgálati, recepciós posztokra folyamatosan toboroznak, azonban gondot okoz a hiányos nyelvismeret. Főleg a nemzetközi szolgáltató központok, call centerek keresnének nyelvismerettel rendelkező pályakezdőket, azonban a hozzáállásuk minősíthetetlen, a tapasztalatuk riasztó, a bérigényük pedig irreális.

A mérnökökből, és jó értékesítési szakemberekből is kevés van. Horváth Éva, a Jobserver Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint a termelésben dolgozók a legkapósabbak, azonban különösen a középvezetői szinten nehéz toborozni, mivel az elvárások között szerepel, hogy angolul, illetve lehetőség szerint még egy nyelven folyékonyan beszéljenek. Kovács Ildikó is megerősítette a mérnökhiányt, szerinte főleg Nyugat-Magyarországon és Budapest környékén nehéz műszaki szakembert találni. Lukács Zsolt szerint főleg Baranyában és Somogyban nehéz az elhelyezkedés.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04