21 °C Budapest

Kevés a szakember

Pénzcentrum
2006. október 26. 09:30

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A feltett kérdésre (a következő az elmúlt fél év során szeretett volna-e több felsőfokú végzettségű szakembert felvenni, mint amennyi megfelelő jelentkezővel találkozott?) Észak- és Dél-Amerikában majd minden második, a Távol-Keleten és a csendes-óceáni térségben minden harmadik vállalat igent felelt. Nyugat-Európában kevésbé égető a helyzet, itt a munkaerőhiánnyal küzdő cégek aránya 12-23 százalék között mozog.

Magyarországon a kormányzat, a munkaadók és a személyzeti tanácsadók véleménye alapján hasonló a helyzet. A Foglalkoztatási Hivatal szerint gépész- és gyengeáramú villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, informatikusok, szak- és általános orvosok iránt a legmagasabb a kereslet.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is több száz diplomásra volna szükség, s ez a következő időszakban sem látszik enyhülni. Ugyanakkor sokszor nem a jelentkezők száma a gond, hanem inkább az, hogy nem felelnek meg a cégek elvárásainak. Legtöbb esetben a nyelvismeret hiánya a legnagyobb akadály, írja a Világgazdaság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hiány arra kényszeríti a vállalatokat, hogy magasabb bért kínáljanak a megfelelő jelentkezőknek, illetve kulcsembereik megtartásához is nagyobb jövedelem biztosítása szükséges. Ennek ellenére egyre több fiatal választ szülőföldjétől eltérő helyen munkát, így például Magyarországon a nagy orvosi migráció miatt, több dél-alföldi megyébe már Romániából toboroznak orvosokat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?