0 °C Budapest

Kevés a szakember

Pénzcentrum
2006. október 26. 09:30

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A feltett kérdésre (a következő az elmúlt fél év során szeretett volna-e több felsőfokú végzettségű szakembert felvenni, mint amennyi megfelelő jelentkezővel találkozott?) Észak- és Dél-Amerikában majd minden második, a Távol-Keleten és a csendes-óceáni térségben minden harmadik vállalat igent felelt. Nyugat-Európában kevésbé égető a helyzet, itt a munkaerőhiánnyal küzdő cégek aránya 12-23 százalék között mozog.

Magyarországon a kormányzat, a munkaadók és a személyzeti tanácsadók véleménye alapján hasonló a helyzet. A Foglalkoztatási Hivatal szerint gépész- és gyengeáramú villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, informatikusok, szak- és általános orvosok iránt a legmagasabb a kereslet.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is több száz diplomásra volna szükség, s ez a következő időszakban sem látszik enyhülni. Ugyanakkor sokszor nem a jelentkezők száma a gond, hanem inkább az, hogy nem felelnek meg a cégek elvárásainak. Legtöbb esetben a nyelvismeret hiánya a legnagyobb akadály, írja a Világgazdaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hiány arra kényszeríti a vállalatokat, hogy magasabb bért kínáljanak a megfelelő jelentkezőknek, illetve kulcsembereik megtartásához is nagyobb jövedelem biztosítása szükséges. Ennek ellenére egyre több fiatal választ szülőföldjétől eltérő helyen munkát, így például Magyarországon a nagy orvosi migráció miatt, több dél-alföldi megyébe már Romániából toboroznak orvosokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20