11 °C Budapest

Kevés a szakember

Pénzcentrum
2006. október 26. 09:30

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A 26 országban mintegy 32 ezer munkaadót felölelő, a Manpower által végzett felmérésből kiderül, hogy a fejlett országok jelentős része szakemberhiánnyal küzd. Magyarországon a dél-alföldi megyék közül több Romániában keres orvosokat.

A feltett kérdésre (a következő az elmúlt fél év során szeretett volna-e több felsőfokú végzettségű szakembert felvenni, mint amennyi megfelelő jelentkezővel találkozott?) Észak- és Dél-Amerikában majd minden második, a Távol-Keleten és a csendes-óceáni térségben minden harmadik vállalat igent felelt. Nyugat-Európában kevésbé égető a helyzet, itt a munkaerőhiánnyal küzdő cégek aránya 12-23 százalék között mozog.

Magyarországon a kormányzat, a munkaadók és a személyzeti tanácsadók véleménye alapján hasonló a helyzet. A Foglalkoztatási Hivatal szerint gépész- és gyengeáramú villamosmérnökök, szoftverfejlesztők, informatikusok, szak- és általános orvosok iránt a legmagasabb a kereslet.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is több száz diplomásra volna szükség, s ez a következő időszakban sem látszik enyhülni. Ugyanakkor sokszor nem a jelentkezők száma a gond, hanem inkább az, hogy nem felelnek meg a cégek elvárásainak. Legtöbb esetben a nyelvismeret hiánya a legnagyobb akadály, írja a Világgazdaság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hiány arra kényszeríti a vállalatokat, hogy magasabb bért kínáljanak a megfelelő jelentkezőknek, illetve kulcsembereik megtartásához is nagyobb jövedelem biztosítása szükséges. Ennek ellenére egyre több fiatal választ szülőföldjétől eltérő helyen munkát, így például Magyarországon a nagy orvosi migráció miatt, több dél-alföldi megyébe már Romániából toboroznak orvosokat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem