15 °C Budapest

Januártól átalakul a bértámogatás rendszere

Pénzcentrum
2006. október 3. 10:00

Januártól megváltozik a hazai bértámogatások rendszere, a változtatás célja az uniós direktívákkal való összhang megteremtése. Az eddigi támogatások közül némelyik megmarad, beépülve az új rendszerbe, más részük pedig megszűnik - írja a Világgazdaság.

A lap Somogyi Istvánnét, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetőjét kereste meg a változásokkal kapcsolatban. Jövő év elejétől a bér és járulékainak megtérítésére csak azon vállalkozások lesznek jogosultak, amelyek közhasznú munkát végeznek, illetve hátrányos helyzetűeket alkalmaznak legalább egy évig.

A munkaerőpiaci feszültségek elkerülése érdekében a minisztérium egy új eszköz alkalmazásának bevezetését javasolja, a bérköltség-támogatást. Ez, mint aktív eszköz a munkaerő-piaci program keretében lehetővé teszi, hogy akár három éven át 100 százalékosan megtéríthetőek legyenek a bér és járulékai.

A Start program keretében lesz ezután lehetőség a munkatapasztalat-szerzés támogatására. A közösségi de minimis szabályok értelmében ugyanakkor a munkahelymegőrzés támogatására nyújtott források nem haladhatják meg a 100 ezer eurót három év alatt.

Minden, legalább három hónapja regisztrált álláskereső, így a pályakezdők is igényelhetnek támogatást saját vállalkozás indításához, illetve önfoglalkoztatóvá váláshoz. A regisztrált munkanélkülieket a tanulásra is ösztönzik, akár a minimálbér teljes összegéig, ha legalább heti 20 órás képzésen vesz részt az álláskereső.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?