27 °C Budapest

Pénzen vett boldogság: most kiderül az igazság!

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 14:00

Valóban boldogabb az, akinek több pénze van? Általános felfogás -mondhatnánk lassan már közhely-, hogy akinek több pénze van, az boldogabb is. A gazdagság és a pénz minden embernek mást jelent, nem mondhatjuk általánosan, hogy ő gazdag, ő pedig nem, hiszen minden viszonyítás kérdése. De hogy kik számítanak mégis a legvidámabbnak? Írók és szakértők latolgatják a választ a kérdésre.


Már az ókori görög filozófusokat is foglalkoztatta a téma, és Arisztotelész meg is fogalmazta hitvallásában, hogy 'nem az gazdag, aki birtokol, hanem aki használja a gazdagságát'. A híres gondolkodó szerint a boldogságot mindig önmagáért és sohasem másért választjuk. De vajon hogyan függ össze a jólét a boldogsággal, vagy a vélt boldogsággal?

Amink van, az sosem elég. Mindig léteznek olyanok, akik több vagyonnal rendelkeznek, mint ami nekünk van. Egy bizonyos pont után azonban Bruce Weinstein író szerint egyre gyarapodó vagyonunk már nem jelent lelki megnyugvást és boldogságot számunkra, és ha valaki az igazi boldogságot szeretné megtalálni, akkor azt a kis dolgokban kell keresni. Képzeljük csak el, mennyit jelent nekünk, és máris mennyivel jobban érezzük magunkat, ha egy idegen felsegít az utcán, miután elestünk, vagy egy járókelő készségesen segít összeszedni az elgurult almákat.

Néha egy mosoly is elég. Ha az emberek ránk mosolyognak, mindig jobban érezzük magunkat. Ha mosolygunk, akkor a dolgok szép oldalát látjuk az amerikai író szerint.

A híres emberek -természetesen ők ismerik a gazdagság minden egyes pillanatát, negatívumaival és pozitívumaival egyaránt- mind tudják, hogy nem a pénz boldogít. De vajon miért? A sztárok mindig tündökölnek és boldogan mosolyognak a kifutón vagy éppen a privát repülőjükön, amikor mi halandó emberek a napi betevő kenyerünket keressük meg a munkaidőnk alatt.

A Nobel-díjas Daniel Kahneman és Alan Krueger szerint ha elérünk egy bizonyos szintet, onnantól kezdve csak idegességgel jár a gazdagság, több stresszel és kevesebb csillogással. Kutatásaik során kiderítették, hogy egy átlagjövedelemmel rendelkező személy boldogabb, mint azok a társai, akik a többszörösét, vagy inkább több tízszeresét keresik.

Egy felmérés alapján, amit 2004-ben 909 és 2005-ben 810 dolgozó nőn végeztek el, a két tudós kimutatta, hogy a boldogság és a közepes jövedelem korrelál egymással. Azok a nők, akik 100 000 dollár felett (21 millió forint) keresnek évente, idejük 19, 6 százalékát töltik el szabadidős programokkal, viszont azok a társaik, akik évente 20 000 dollár alatt keresnek (4,2 millió forint), idejük 33,5 százalékát töltik barátaikkal és kikapcsolódással.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Számtalanszor gondoltunk már arra, hogy bizony az megoldaná minden problémánkat, ha nyernénk a lottón. A szakértők szerint azonban korántsem a pénz az, ami a felhőtlen boldogsághoz vezet. Ezt a magyar lottónyertes története is igazolja, aki rekord nyereményét nem tudta élvezni, pedig nagyon sok készpénz ütötte a markát, és élete tragikus véget ért.

A Harvard egyetem professzora szerint a szomszédaink nagyobb hatással vannak életünkre, mint amennyi nulla található a bankszámlánkon. Ugyanis nagy a különbség aközött, hogy hajléktalanok vagyunk, vagy átlagos bérrel rendelkezünk, azonban ez már korántsem mondható el akkor, ha valaki 100 milliót vagy 400 millió forintot keres. Viszont ha a szomszédainkkal rivalizálunk, a kisebb összegek sem lesznek elhanyagolhatóak.

Tehát a jövedelmünkkel történő elégedettség nem abból származik, hogy effektíve mennyi pénzt viszünk haza, hanem abból, hogy a környezetünkhöz képest milyen jövedelemmel rendelkezünk. A professzor szerint azt kell belátnunk, hogy akkor tehet minket boldogabbá a pénz, ha a környezetünktől kevesebbet keresünk, ám ha mi vagyunk az élen járók, akkor nem a még több vagyon lesz az, ami helyrehozza gondjainkat.

Az emberi történelem során mindig is a büszkeség jelképe volt az, hogy milyen vagyonnal rendelkezünk. Az emberek mindig is boldogok szerettek volna lenni. Lehet, hogy a pénz teszi boldoggá az embert. Ugyanakkor az is lehet, hogy éppen fordítva, a boldogság hozza a pénzt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?