Pénzen vett boldogság: most kiderül az igazság!

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 14:00

Valóban boldogabb az, akinek több pénze van? Általános felfogás -mondhatnánk lassan már közhely-, hogy akinek több pénze van, az boldogabb is. A gazdagság és a pénz minden embernek mást jelent, nem mondhatjuk általánosan, hogy ő gazdag, ő pedig nem, hiszen minden viszonyítás kérdése. De hogy kik számítanak mégis a legvidámabbnak? Írók és szakértők latolgatják a választ a kérdésre.


Már az ókori görög filozófusokat is foglalkoztatta a téma, és Arisztotelész meg is fogalmazta hitvallásában, hogy 'nem az gazdag, aki birtokol, hanem aki használja a gazdagságát'. A híres gondolkodó szerint a boldogságot mindig önmagáért és sohasem másért választjuk. De vajon hogyan függ össze a jólét a boldogsággal, vagy a vélt boldogsággal?

Amink van, az sosem elég. Mindig léteznek olyanok, akik több vagyonnal rendelkeznek, mint ami nekünk van. Egy bizonyos pont után azonban Bruce Weinstein író szerint egyre gyarapodó vagyonunk már nem jelent lelki megnyugvást és boldogságot számunkra, és ha valaki az igazi boldogságot szeretné megtalálni, akkor azt a kis dolgokban kell keresni. Képzeljük csak el, mennyit jelent nekünk, és máris mennyivel jobban érezzük magunkat, ha egy idegen felsegít az utcán, miután elestünk, vagy egy járókelő készségesen segít összeszedni az elgurult almákat.

Néha egy mosoly is elég. Ha az emberek ránk mosolyognak, mindig jobban érezzük magunkat. Ha mosolygunk, akkor a dolgok szép oldalát látjuk az amerikai író szerint.

A híres emberek -természetesen ők ismerik a gazdagság minden egyes pillanatát, negatívumaival és pozitívumaival egyaránt- mind tudják, hogy nem a pénz boldogít. De vajon miért? A sztárok mindig tündökölnek és boldogan mosolyognak a kifutón vagy éppen a privát repülőjükön, amikor mi halandó emberek a napi betevő kenyerünket keressük meg a munkaidőnk alatt.

A Nobel-díjas Daniel Kahneman és Alan Krueger szerint ha elérünk egy bizonyos szintet, onnantól kezdve csak idegességgel jár a gazdagság, több stresszel és kevesebb csillogással. Kutatásaik során kiderítették, hogy egy átlagjövedelemmel rendelkező személy boldogabb, mint azok a társai, akik a többszörösét, vagy inkább több tízszeresét keresik.

Egy felmérés alapján, amit 2004-ben 909 és 2005-ben 810 dolgozó nőn végeztek el, a két tudós kimutatta, hogy a boldogság és a közepes jövedelem korrelál egymással. Azok a nők, akik 100 000 dollár felett (21 millió forint) keresnek évente, idejük 19, 6 százalékát töltik el szabadidős programokkal, viszont azok a társaik, akik évente 20 000 dollár alatt keresnek (4,2 millió forint), idejük 33,5 százalékát töltik barátaikkal és kikapcsolódással.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számtalanszor gondoltunk már arra, hogy bizony az megoldaná minden problémánkat, ha nyernénk a lottón. A szakértők szerint azonban korántsem a pénz az, ami a felhőtlen boldogsághoz vezet. Ezt a magyar lottónyertes története is igazolja, aki rekord nyereményét nem tudta élvezni, pedig nagyon sok készpénz ütötte a markát, és élete tragikus véget ért.

A Harvard egyetem professzora szerint a szomszédaink nagyobb hatással vannak életünkre, mint amennyi nulla található a bankszámlánkon. Ugyanis nagy a különbség aközött, hogy hajléktalanok vagyunk, vagy átlagos bérrel rendelkezünk, azonban ez már korántsem mondható el akkor, ha valaki 100 milliót vagy 400 millió forintot keres. Viszont ha a szomszédainkkal rivalizálunk, a kisebb összegek sem lesznek elhanyagolhatóak.

Tehát a jövedelmünkkel történő elégedettség nem abból származik, hogy effektíve mennyi pénzt viszünk haza, hanem abból, hogy a környezetünkhöz képest milyen jövedelemmel rendelkezünk. A professzor szerint azt kell belátnunk, hogy akkor tehet minket boldogabbá a pénz, ha a környezetünktől kevesebbet keresünk, ám ha mi vagyunk az élen járók, akkor nem a még több vagyon lesz az, ami helyrehozza gondjainkat.

Az emberi történelem során mindig is a büszkeség jelképe volt az, hogy milyen vagyonnal rendelkezünk. Az emberek mindig is boldogok szerettek volna lenni. Lehet, hogy a pénz teszi boldoggá az embert. Ugyanakkor az is lehet, hogy éppen fordítva, a boldogság hozza a pénzt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem