15 °C Budapest

A reform elkezdődött - átalakul az MTA

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 09:00

Az akadémiai reform újabb lépéseként átalakul a felsőoktatásban zajló kutatások egyik bázisát jelentő támogatott kutatócsoportok hálózata: jövő januártól a korábbi 176 csoport helyett 79 alkotja a hálózatot, össztámogatásuk a korábbi időszakhoz hasonlóan évi 1,75 milliárd forint lesz. - írja a Kormányzati hírportál.

Az Akadémia vezetése ez év januárjában döntött úgy, hogy a 2007 és 2012 közötti időszakra új pályázati feltételekkel írja ki támogatási programját. Ennek legfontosabb elveként rögzítették, hogy a kutatócsoportok nagysága feleljen meg a mérethatékonyság feltételeinek, ezért a legkisebb létszám három fő, de a preferált létszám öt-tíz fő közötti.

Az elvek között szerepel, hogy a kutatócsoportok korábbi teljesítményét a tudományos eredmény, a felsőoktatási, társadalmi és gazdasági hasznosulás szempontjai alapján mérjék fel; a kutatócsoportok működése épüljön be még erőteljesebben a befogadó egyetem kutatási és oktatási munkájába, és frissüljön a hálózat új kutatócsoportok indításával.

Az átalakítás értelmében az 58 eddig is működő mellett 21 új kutatócsoport indul, ami azt jelenti, hogy a kutatóhelyek negyede új alapítású lesz; a támogatott kutatócsoportok csaknem felét nem akadémiai tag, hanem az MTA egy-egy doktora vezeti; a kutatócsoportok tagjai egyetemi státuszba kerülnek, erősítve a felsőoktatási oktatógárdát. A befogadó egyetemek vezetőivel külön-külön köt szerződést az Akadémia, amelynek során a működtetés közös feladatairól is rendelkeznek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem