3 °C Budapest

Jönnek a tankönyvek, de mennyiért?

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 10:00

Idén tovább drágulnak az általános-és középiskolás tankönyvek. Áraikban 3-4 százalékos emelkedés várható, de az igazi nagy árrobbanás a jövő évet fogja érinteni, mikor a tankönyvrendelet bevezetésének következtében a tankönyvek eddig soha nem látott 10-15%-os áremeléssel nézhetnek szembe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A rendelet a könyvek minőségét szabályozza, és különböző kritériumokat szab meg az egyes korosztályok könyveinek szerkesztésében. Szigorúan korlátozzák például az általános iskolai tankönyvekben szereplő 150 szótagnál hosszabb mondatokat, mondván így javul majd a gyerekek eddig nagyon rossz szövegértési képessége. Szabályozzák továbbá a középiskolás tankönyvekben szereplő szakszavak arányát és a képek sűrűségét.

Nagyon hosszadalmas munka a rendeletnek megfelelően átalakítani a már eddig meglévő könyveket. A Napi Gazdaság értesülése szerint a legnagyobb kiadónál, a Nemzeti Tankönyvkiadónál már egy éve megkezdődtek a munkálatok, mert a rendelet feltételei már régóta ismertek, hiszen a jelenlegi tankönyvek 80-85 százaléka nem felel meg az előírásoknak.

A magyar tankönyvpiac 15,5 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a 2005-ös évben. A tankönyvek több, mint 60 százalékát 4 nagy hazai tankönyvkiadó, a Nemzeti Tankönyvkiadó, Műszaki könyvkiadó, Mozaik és Apáczai Kiadó biztosítja.

A tanszerek piacán ezzel szemben nem jellemző drágulás, az egyre nagyobb kínai térhódításnak köszönhetően. A tanszerek piacán is elterjedtek az olcsó, nem éppen minőségükről híres kínai termékek. Az iskolakezdés közeledtével már majdnem minden helyek akciók várják a tanszerek beszerzőit. Sok hipermarketben már július végén megindul a tanszervásárlási láz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanszerek éves forgalma 60-70 milliárd forintra tehető -értjük ezalatt nemcsak a füzeteket és íróeszközöket, de a tágabb értelem iskolakezdéshez szükséges szereket is, mint például számítógépeket, tornacipőket vagy képes könyveket. Az augusztusi és szeptemberi tanszervásárlási láz körülbelül az éves forgalom 30 százalékát adja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?