8 °C Budapest

Utcára kerül tízezer tanár?

Pénzcentrum
2006. május 23. 11:00

A kormánypártok által elfogadott oktatási program emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát. Az ehhez kapcsolódó béremelés egy részét a pedagógusok differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormánypártok által elfogadott oktatási program emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát. Az ehhez kapcsolódó béremelés egy részét a pedagógusok differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd meg - írja a Népszabadság.

Két éven belül a jelenlegi húszról huszonnégyre nőhet a pedagógusok heti óraszáma. Az emelés két lépésben történne, és az intézmény fenntartójának döntésétől függene. A következő tanévtől a jelenlegi heti húsz kötelező tanítási óra mellett az iskola igazgatója további két, nem tanítási óra ledolgozására kötelezheti pedagógusait - például a felzárkóztató foglalkozások keretében. Jövő szeptembertől a munkáltató emellett további heti két tanórát is előírhat tanárainak.

Nemzetközi viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabb a pedagógusok éves óraszáma: egy tanévben 555 órát tanítanak. Más országok tanárai ennél legalább százzal többet. Azonban, ha a heti kötelező 20 órát megszorozzuk az évi 36, illetve 37 tanítási héttel, több mint 700 órás tanítási év jön ki. Csakhogy Magyarországon 45 perces tanítási órák vannak, az OECD viszont 60 perces órákkal számol.

A nemzetközi adatok szerint a magyar oktatási rendszer emellett rendkívül munkaerő-igényes: hazánkban ezer tanulót valamivel több mint 90 pedagógus oktat, az OECD-országokban viszont csak hetven. Az óraszámemelés következtében szakértők becslése szerint hosszú távon mintegy tízezerrel csökkenhet a jelenleg mintegy 150 ezer fős pedagógusgárda.

Szakértők szerint, az oktatási rendszer munkaerőigénye ettől nem lesz kisebb, legföljebb kevesebb pedagógus végzi majd el ugyanazt a munkamennyiséget, aminek ráadásul a szükségessége is megkérdőjelezhető.

Az oktatási program szerint a jövőben a munkáltatónak a nem pedagógiai munkát végzőket nem lesz kötelező közalkalmazottként foglalkoztatnia. Az oktatási kormányzat e lépéstől ésszerűbb munkaszervezést vár. Jelenleg a pedagógusokat ugyanis jelentősen terhelik például az adminisztrációs munkák: ezekre a feladatokra ezentúl olcsóbb munkaerőt - nem közalkalmazottat - lehet majd fölvenni.

A fenti lépéseket információink szerint differenciált béremelési rendszer követi: a koalíció elfogadta ugyanis, hogy a jövőben a béremeléseknek csak a felét lesz majd kötelező egyenlő arányban szétosztani a pedagógusok között. A fennmaradó 50 százalékot differenciáltan, a munkájuk minőségétől függően kapnák meg a tanárok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?