7 °C Budapest

Hiányszakmák és ami mögöttük áll

Pénzcentrum
2006. április 13. 14:00

A Hálózat Televízió neves szakemberek segítségével jár utána a népszerű Mester-emberek című műsorában az egykor kedvelt szakmák erőforrás hiányának. A központi témában Kordás László a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, illetve Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója nyilatkoztak. A műsor külön kuriózuma, hogy a Hálózat TV stúdióbeszélgetése után még 12 városban folyik tovább a téma megtárgyalása helyi témákkal és helyi vendégekkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A Mester-emberek című műsort a témaválasztása, tematikája teszi különlegessé, hiszen arra hivatott, hogy visszaadja a szakképzés rangját, és kedvet csináljon a szakmunkáshiányos területeken a képzéshez. A Hálózat TV központi stúdióbeszélgetése továbbiakban országos szinten foglalkozik a hiányszakmákkal, ellátva a nézőket a szükséges képzési, átképzési, továbbképzési, munkaerő-piaci információkkal, míg a helyi televíziók ezeket a kérdések helyi szinten tárgyalták, helyi szakértőkkel.
Budapesten a csatorna vendége volt Kordás László a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára, illetve Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója.
A Hálózat TV stúdióbeszélgetése azt a paradoxont feszegette, hogy miközben többszázezren vannak munka nélkül, a magyar cégek egy része munkaerő-hiánnyal küzdenek. Az okokat, a lehetséges megoldási lehetőségeket kereste a műsor, miközben igyekezett megfelelő információkkal ellátni az érintett nézőket.
Kordás László elmondta, hogy az országban mely szakmák számítanak hiányszakmának, és milyen kritériumok alapján határozza meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat azt, hogy mi számít hiányszakmának. A Hálózat TV stúdiójában beszélt a minisztérium "Lépj egyet előre" programjáról, hogy miben tud segíteni a program a munkanélkülieknek. Hangsúlyozta az átképzés fontosságát is, mert a munkanélküliségi adatok azt mutatják, hogy jó szaktudással el lehet helyezkedni, bár nem feltétlenül a munkát kereső lakóhelyén. Kordás László továbbá azt is elmondta, hogy régen a felnőttképző cégek a mennyiségi képzésben voltak érdekeltek, a minisztérium azonban változtatott ezen a gyakorlaton, érdekeltté tette a képző cégeket abban, hogy a végzetteket elhelyezzék a piacon. Ezzel a módszerrel a munkaerő-piaci igényeket hatékonyabban lehet kielégíteni. Végül kiemelte az élethosszig tartó tanulás jelentőségét is, amelyhez a Kamarák és a munkaadók segítségét is kérte.
Dr. Szilágyi János szerintaz ok, ami miatt a kereslet és a kínálat eltér egymástól, a hagyományos iskolarendszerű szakképzés elavultságában rejlik. Az iskolarendszerű képzés ugyanis túl lassú, nem tud elég gyorsan reagálni a munkaerő-piaci változásokra. A felnőttképzés ezzel szemben sokkal rugalmasabb, és egyre népszerűbb is. Elmondta, hogy ma Magyarországon 125 ezren vesznek részt iskolarendszeren kívüli szakképzésben, továbbá beszélt a kamara távlati céljairól is.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG