2 °C Budapest

Varga: nincs tervben kétéves költségvetés

Pénzcentrum
2006. március 23. 14:14

Fidesz hatalomra kerülése esetén egyelőre nem gondolkodik kétéves költségvetésben - nyilatkozta az inforádiónak Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Varga azt is elmondta, hogy egyetért Orbán Viktor felvetésével a Költségvetési Tanács felállítására. Véleménye szerint ezzel növelhető lenne a költségvetési politika átláthatósága.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fidesz alelnöke jó ötletnek tartka a Költségvetési Tanács felállítását. A Tanács a Monetáris Tanácshoz hasonlóan működne, egyedi költségvetési lépéseket nem véleményezne. Egy ilyen intézmény nagymértékben javíthatná a gazdaságpolitika hitelét. Varga szerint a testület a kormánynak és a parlamentnek is egyszer-egyszer dobhatná vissza a törvényjavaslatot.

A 3-4 fős tanácsban helyet kapna az Állami Számvevőszék elnöke, de a Fidesz korábbi pénzügyminisztere szívesen látná a testületben a jegybank elnökét is. Varga annak nem látja értelmét, hogy a pénzügyminiszter is a véleményező bizottság tagja legyen. Az ÁSZ-tól abban különbözne a Tanács, hogy konkrét lépéseket is kezdeményezne.

Varga nyilatkoztában azt állította, hogy a Fidesz egyelőre egyéves költségvetésben gondolkodik, nincs terveb a kétéves büdzsé.

Orbán Viktor miniszteri fizetéseket csökkentő javaslatával kapcsolatban az alelnök elmondta, hogy egyelőre nem találták ki, hogy a miniszterek fizetésük mekkora hányadától esnének el, ha a költségvetés hiánya nagyobb lenne a vártnál. Elképzelhető, hogy egy havi juttatás nem járna, de egy százalékos mérték is elképzelhető.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke támogatná a Költségvetési Tanács felállítását, a hazai és külföldi elemzők szintén pozitívan vélekednek az ötletről. A világ számos pontján működik hasonló testület.

Kuncze Gábor az SZDSZ részéről felhívta a figyelmet, hogy Csillag István már korábban - gazdasági minisztersége alatt - javasolta egy hasonló testület felállítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18