5 °C Budapest

Szupergazdagok: itt a Forbes listája

Pénzcentrum
2006. március 10. 08:40

Tovább növekszik a dollármilliárdosok száma a világon, egy év alatt több mint száz fővel bővült a Forbes listája, a világszerte ismert magazin immár 793 szupergazdagot tart nyilván. Mint minden hasonló összeállítást, ezt is fenntartásokkal kell kezelnünk, még is érdemes mazsolázni, vajon kiket tartanak a gazdagok leggazdagabbjainak.

Sorozatban tizenkettedszer a Microsoft alapítója, Bill Gates található a lista élén. Gates vagyonának értékét 50 milliárd dollárra taksálják, mindez 7.5%-os éves gyarapodásnak felel meg. Csak összehasonlításképpen, a világ első számú szoftvergyártó társaságának papírjai mintegy 6%-kal drágultak egy évre visszatekintve.

A 10 szupergazdag között új trónkövelőként jegyezhető a kanadai könyvkiadó mogul, Ken Thomson, akinek elegendő volt 20 milliárd dollárhoz közelítő családi vagyon. Viszont hárman estek ki a legelitebb körből: Karl Albrecht, a német keménydiszkont-király, Lawrence Ellison (Oracle) és S. Robson Walton (Wal-Mart).

A high-tech befektetési guru, Jeffery Skoll, aki elsődlegesen az internetes gyöngyszem eBay-jel csinálta meg a szerencséjét már nem fért be az első százba becsült 5 milliárdjával.

Az elképesztő mértékben emelkedő fejlődő piaci részvényárfolyamok számos milliárdos vagyonát növelték jelentősen az előző egy év során. Elsősorban az orosz, indiai és brazil befektetéseket felülsúlyozó szupergazdagok nyúltak bele a tutiba.

Warren Buffett nem tartozott ebbe a kategóriába, az idős nyugdíjaskorba lépő stratéga ugyan megőrizte második helyét, összesített vagyona azonban 2 milliárd dollárral csökkent a Forbes szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lista harmadikja a mexikói távközlési mágnás, Carlos Slim Helu, miközben az indiai acélipar császárának, Lakshmi Mittal-nak az ötödik hellyel kellett beérnie. Az Ikea alapítója, a svéd Ingvar Kamprad 28 milliárd dollárral éppen hogy lemaradt a dobogóról. A szaúdi olajherceg, Alwaleed Bin Talal Alsaud hátrébb csúszott tavalyi ötödik pozíciójából.

A közép-európai régióból először debütált a listán cseh állampolgár, Petr Kellner a 224. helyen indított 3 milliárd dollárral. Az iszonyatosan gyorsan növekvő Kínát immár nyolcan képviselik a szupergazdagok között. A legfiatalabb dollármilliárdos a mindössze 22 éves Hind Hariri, a meggyilkolt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri lánya.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?