1 °C Budapest

Szupergazdagok: itt a Forbes listája

Pénzcentrum
2006. március 10. 08:40

Tovább növekszik a dollármilliárdosok száma a világon, egy év alatt több mint száz fővel bővült a Forbes listája, a világszerte ismert magazin immár 793 szupergazdagot tart nyilván. Mint minden hasonló összeállítást, ezt is fenntartásokkal kell kezelnünk, még is érdemes mazsolázni, vajon kiket tartanak a gazdagok leggazdagabbjainak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sorozatban tizenkettedszer a Microsoft alapítója, Bill Gates található a lista élén. Gates vagyonának értékét 50 milliárd dollárra taksálják, mindez 7.5%-os éves gyarapodásnak felel meg. Csak összehasonlításképpen, a világ első számú szoftvergyártó társaságának papírjai mintegy 6%-kal drágultak egy évre visszatekintve.

A 10 szupergazdag között új trónkövelőként jegyezhető a kanadai könyvkiadó mogul, Ken Thomson, akinek elegendő volt 20 milliárd dollárhoz közelítő családi vagyon. Viszont hárman estek ki a legelitebb körből: Karl Albrecht, a német keménydiszkont-király, Lawrence Ellison (Oracle) és S. Robson Walton (Wal-Mart).

A high-tech befektetési guru, Jeffery Skoll, aki elsődlegesen az internetes gyöngyszem eBay-jel csinálta meg a szerencséjét már nem fért be az első százba becsült 5 milliárdjával.

Az elképesztő mértékben emelkedő fejlődő piaci részvényárfolyamok számos milliárdos vagyonát növelték jelentősen az előző egy év során. Elsősorban az orosz, indiai és brazil befektetéseket felülsúlyozó szupergazdagok nyúltak bele a tutiba.

Warren Buffett nem tartozott ebbe a kategóriába, az idős nyugdíjaskorba lépő stratéga ugyan megőrizte második helyét, összesített vagyona azonban 2 milliárd dollárral csökkent a Forbes szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lista harmadikja a mexikói távközlési mágnás, Carlos Slim Helu, miközben az indiai acélipar császárának, Lakshmi Mittal-nak az ötödik hellyel kellett beérnie. Az Ikea alapítója, a svéd Ingvar Kamprad 28 milliárd dollárral éppen hogy lemaradt a dobogóról. A szaúdi olajherceg, Alwaleed Bin Talal Alsaud hátrébb csúszott tavalyi ötödik pozíciójából.

A közép-európai régióból először debütált a listán cseh állampolgár, Petr Kellner a 224. helyen indított 3 milliárd dollárral. Az iszonyatosan gyorsan növekvő Kínát immár nyolcan képviselik a szupergazdagok között. A legfiatalabb dollármilliárdos a mindössze 22 éves Hind Hariri, a meggyilkolt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri lánya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?