1 °C Budapest

Ecostat: a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el

Pénzcentrum
2006. március 8. 14:20

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint nincs esély a választások előtt a pénzügyi egyensúly érdemi javítására. A kérdés az, hogy 2006-ban milyen ütemben hajthatók végre azok a lépések, amelyeket a pénzügyi körök halaszthatatlannak tartanak. Bár a reálgazdasági mutatók nagyrészt kedvezőek, a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el. A választási kampányban viszonylag kevés szó esik a makrogazdasági szempontból lényeges kérdésekről, így az euró bevezetéséről, a fejlesztéspolitikáról és a pénzügyi egyensúly biztosításáról. A szakmai fórumokon elhangzott nyilatkozatokból azonban úgy tűnik, hogy a lényeges kérdésekben konszenzus is teremthető.

A pénzügyi egyensúly a választások előtt érdemben nem javítható. Nehezen prognosztizálható, hogy 2006-ban az országgyűlési választásokat követően, de még a helyhatósági választások előtt az újonnan felálló kormány milyen egyensúly-javító lépéseket tesz, mennyiben vállalja a költségvetési kiigazítások megkezdését. Ezekre mindenképpen szükség van, hiszen amennyiben 2006-ben nem történnek az államháztartási hiány csökkentése érdekében hatékony és átfogó lépések, a nemzetközi megítélés jelentős romlása mellett az euró 2010-es bevezetése is irreálissá válik. A deficit mérsékléséhez már rövid távon hatékony kormányzati lépésekre van szükség, emellett olyan átfogó reformokat kell mielőbb megindítani, amelyek megoldást jelentenek fennálló nehézségeink leküzdésére és biztosítják a gazdaság és a társadalom fenntartható növekedését, mindenek előtt a nemzetközi pénzügyi világ bizalmának visszaszerzését.

Az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére nem csak a külső kényszerítő körülmények miatt van szükség. A belső egyensúly fenntartásához szükséges intézkedéseket már nem lehet megkerülni. Nem is elsősorban az évről évre kimutatott kedvezőtlen államháztartási hiány miatt, hanem az ennek nyomán fokozottan növekvő államadósság miatt, ami a szabad tőkeáramlás keretei között emelkedő pénzügyi kockázatot hordoz magában. Alapvetően három területen van szükség beavatkozásra:

· rövid távú intézkedéseket kell hozni, elsősorban TB alapok hiányának mérséklésére;

· költségvetési tervezés és működés hatékonyságát javítani szükséges;

· átfogó reformlépéseket kell kidolgozni és megvalósítani az egyensúly hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

A parlamenti pártok a jelenleginél hatékonyabb és kisebb államigazgatási rendszerben gondolkodnak. Az euró 2010-es bevezetését a pártszakértők többsége támogatja, a halasztás deklarálására nem került sor.

A monetáris politika mozgásterét négy paraméter határozza meg: kedvező inflációs pálya, likviditásbőség, romló pénzügyi egyensúly, valamint változó globális környezet.

2006-ban az inflációs cél teljesülését reálisan semmilyen tényező nem veszélyezteti. Az áfa-kulcs csökkentése idén meghatározó. Prognózisuk szerint 2 százalék körüli éves fogyasztói árindex várható. Jelentősebb mértékű dezinflációt a várakozások merevsége miatt tartanak kevésbé valószínűnek.

Fontos kérdés jelenleg az, hogy a pénzpiacok meddig tartják fenntarthatónak a jelenlegi egyensúlyi helyzetet, illetve milyen gyorsan változik a nemzetközi befektetői hangulat, kamatkörnyezet. Óvatos kamatpolitika mellett a pénzügyi bizalom fenntartható, az irányadó kamatláb mérsékelhető, 5.5 százalékos év végi kamatszintet tartanak valószínűnek.

Az év folyamán a magyar gazdaság fejlődését nagyrészt továbbra is a külgazdasági konjunktúra alakulása határozhatja meg. A nemzetközi gazdaság - annak ellenére, hogy 2004-ben túllendült konjunktúraciklusa csúcspontján - 2005 év egészében dinamikusan fejlődött, bár az utolsó negyedévben megtorpant a növekedés. A fejlődés hajtóerejét változatlanul az Egyesült Államok és az ázsiai feltörekvő országok jelentik. Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok növekedése is többszörösen meghaladja az EU és Japán gazdasági fejlődési ütemét. A különbség egyrészt a kibocsátás növekedési ütemében mutatkozik meg, másrészt megállapítható, hogy a világgazdaság sarokpontjainak számító gazdaságok az üzleti ciklusuk eltérő szakaszában vannak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A növekedést katalizáló tényezők, a világgazdaság likviditásbősége, a sorozatos kamatemelések ellenére is alacsony hozamok, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, a világkereskedelmi forgalom dinamikus bővülése és a nemzetközi konjunktúra-felmérések kedvező eredményeiből arra következtetnek az Ecostat elemző, hogy a növekedés már 2006 első hónapjaiban erőre kap, és ebben az évben sem lassul a globális növekedés üteme.

A magyar gazdaság GDP növekedési üteme 2005-ben 4.1 százalék volt. Az Európai Unió tagországainak átlagát ez a dinamika jelentősen meghaladja, az újonnan csatlakozókhoz viszonyítva azonban már nem ennyire kedvező a kép. Pozitívum, hogy a magyar gazdaság 2005-ben is jól tudta kihasználni a nemzetközi konjunktúra biztosította lehetőségeket, a kivitel nagymértékben hozzájárult a bővüléshez.

A hazai ipar fejlődését a kilencvenes évtized közepétől alapvetően 2-3 húzó ágazat magas dinamikája határozta meg. A húzó ágazatok körébe az iroda- és számítógépgyártás, a híradás-technikai termék, készülék gyártása, valamint a közúti járműgyártás tartozik. Időszakosan más húzó ágazatnak tekinthető iparág kedvező hatásával is számoltak az Ecostatnál, ezek dinamizmusa azonban nem volt tartós. Mint utaltunk rá, ezeknek a hosszabb távon is húzó ágazatoknak tekinthető iparágaknak a lendülete mérséklődik, a jármű- és alkatrészgyártás fejlődését időszakosan visszaesések törik meg. A magyar ipari növekmény maximuma 2006-ban mintegy 7-8 százalék körüli lehet.

A piaci feltételeket és az államháztartás helyzetét mérlegelve úgy látják, hogy a gazdaság beruházási ráfordításainak dinamikája 2006-ban 5-6 százalék közötti lesz, kedvező esetben elérheti a 6 százalékot.

Az építőipari termelés volumene a kormányzati ciklus kezdeti, néhány százalékos növekedése után 2005-ben 16.6 százalékkal emelkedett. Az ágazat teljesítményének változását a korábbinál nagyobb bizonytalansággal lehet csak előre jelezni. Azzal számolnak, hogy a magas bázis miatt a 2006. évi építőipari volumen indexe alatta marad a sokévi átlagnak, így is elérheti a 7-8 százalékot.

2006 első félévében a hazai gazdaság élénkülésével számol a TOP-100 vállalatcsoport 26 százaléka és a KKV-k 34 százaléka. Az élénk külföldi és a bővülő hazai piaci környezetben fél éven belül termelésnövelési esélyeit kedvezőnek ítéli a nagyvállalatok 67 százaléka. Az élénkülő fogyasztásra alapozva fél éven belül tevékenysége bővítését feltételezi a KKV-k egyharmada, a fejlődés mértékét többségük 5 százalékot el nem érő ütemben jelölte meg. A beszállítói lehetőség megítélése stabil, a hazai vállalkozások mintegy 30 százaléka képes megfelelni a nagyvállalatok magas szintű elvárásainak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?