2 °C Budapest

Ecostat: a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el

Pénzcentrum
2006. március 8. 14:20

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint nincs esély a választások előtt a pénzügyi egyensúly érdemi javítására. A kérdés az, hogy 2006-ban milyen ütemben hajthatók végre azok a lépések, amelyeket a pénzügyi körök halaszthatatlannak tartanak. Bár a reálgazdasági mutatók nagyrészt kedvezőek, a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el. A választási kampányban viszonylag kevés szó esik a makrogazdasági szempontból lényeges kérdésekről, így az euró bevezetéséről, a fejlesztéspolitikáról és a pénzügyi egyensúly biztosításáról. A szakmai fórumokon elhangzott nyilatkozatokból azonban úgy tűnik, hogy a lényeges kérdésekben konszenzus is teremthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pénzügyi egyensúly a választások előtt érdemben nem javítható. Nehezen prognosztizálható, hogy 2006-ban az országgyűlési választásokat követően, de még a helyhatósági választások előtt az újonnan felálló kormány milyen egyensúly-javító lépéseket tesz, mennyiben vállalja a költségvetési kiigazítások megkezdését. Ezekre mindenképpen szükség van, hiszen amennyiben 2006-ben nem történnek az államháztartási hiány csökkentése érdekében hatékony és átfogó lépések, a nemzetközi megítélés jelentős romlása mellett az euró 2010-es bevezetése is irreálissá válik. A deficit mérsékléséhez már rövid távon hatékony kormányzati lépésekre van szükség, emellett olyan átfogó reformokat kell mielőbb megindítani, amelyek megoldást jelentenek fennálló nehézségeink leküzdésére és biztosítják a gazdaság és a társadalom fenntartható növekedését, mindenek előtt a nemzetközi pénzügyi világ bizalmának visszaszerzését.

Az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére nem csak a külső kényszerítő körülmények miatt van szükség. A belső egyensúly fenntartásához szükséges intézkedéseket már nem lehet megkerülni. Nem is elsősorban az évről évre kimutatott kedvezőtlen államháztartási hiány miatt, hanem az ennek nyomán fokozottan növekvő államadósság miatt, ami a szabad tőkeáramlás keretei között emelkedő pénzügyi kockázatot hordoz magában. Alapvetően három területen van szükség beavatkozásra:

· rövid távú intézkedéseket kell hozni, elsősorban TB alapok hiányának mérséklésére;

· költségvetési tervezés és működés hatékonyságát javítani szükséges;

· átfogó reformlépéseket kell kidolgozni és megvalósítani az egyensúly hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

A parlamenti pártok a jelenleginél hatékonyabb és kisebb államigazgatási rendszerben gondolkodnak. Az euró 2010-es bevezetését a pártszakértők többsége támogatja, a halasztás deklarálására nem került sor.

A monetáris politika mozgásterét négy paraméter határozza meg: kedvező inflációs pálya, likviditásbőség, romló pénzügyi egyensúly, valamint változó globális környezet.

2006-ban az inflációs cél teljesülését reálisan semmilyen tényező nem veszélyezteti. Az áfa-kulcs csökkentése idén meghatározó. Prognózisuk szerint 2 százalék körüli éves fogyasztói árindex várható. Jelentősebb mértékű dezinflációt a várakozások merevsége miatt tartanak kevésbé valószínűnek.

Fontos kérdés jelenleg az, hogy a pénzpiacok meddig tartják fenntarthatónak a jelenlegi egyensúlyi helyzetet, illetve milyen gyorsan változik a nemzetközi befektetői hangulat, kamatkörnyezet. Óvatos kamatpolitika mellett a pénzügyi bizalom fenntartható, az irányadó kamatláb mérsékelhető, 5.5 százalékos év végi kamatszintet tartanak valószínűnek.

Az év folyamán a magyar gazdaság fejlődését nagyrészt továbbra is a külgazdasági konjunktúra alakulása határozhatja meg. A nemzetközi gazdaság - annak ellenére, hogy 2004-ben túllendült konjunktúraciklusa csúcspontján - 2005 év egészében dinamikusan fejlődött, bár az utolsó negyedévben megtorpant a növekedés. A fejlődés hajtóerejét változatlanul az Egyesült Államok és az ázsiai feltörekvő országok jelentik. Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok növekedése is többszörösen meghaladja az EU és Japán gazdasági fejlődési ütemét. A különbség egyrészt a kibocsátás növekedési ütemében mutatkozik meg, másrészt megállapítható, hogy a világgazdaság sarokpontjainak számító gazdaságok az üzleti ciklusuk eltérő szakaszában vannak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A növekedést katalizáló tényezők, a világgazdaság likviditásbősége, a sorozatos kamatemelések ellenére is alacsony hozamok, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, a világkereskedelmi forgalom dinamikus bővülése és a nemzetközi konjunktúra-felmérések kedvező eredményeiből arra következtetnek az Ecostat elemző, hogy a növekedés már 2006 első hónapjaiban erőre kap, és ebben az évben sem lassul a globális növekedés üteme.

A magyar gazdaság GDP növekedési üteme 2005-ben 4.1 százalék volt. Az Európai Unió tagországainak átlagát ez a dinamika jelentősen meghaladja, az újonnan csatlakozókhoz viszonyítva azonban már nem ennyire kedvező a kép. Pozitívum, hogy a magyar gazdaság 2005-ben is jól tudta kihasználni a nemzetközi konjunktúra biztosította lehetőségeket, a kivitel nagymértékben hozzájárult a bővüléshez.

A hazai ipar fejlődését a kilencvenes évtized közepétől alapvetően 2-3 húzó ágazat magas dinamikája határozta meg. A húzó ágazatok körébe az iroda- és számítógépgyártás, a híradás-technikai termék, készülék gyártása, valamint a közúti járműgyártás tartozik. Időszakosan más húzó ágazatnak tekinthető iparág kedvező hatásával is számoltak az Ecostatnál, ezek dinamizmusa azonban nem volt tartós. Mint utaltunk rá, ezeknek a hosszabb távon is húzó ágazatoknak tekinthető iparágaknak a lendülete mérséklődik, a jármű- és alkatrészgyártás fejlődését időszakosan visszaesések törik meg. A magyar ipari növekmény maximuma 2006-ban mintegy 7-8 százalék körüli lehet.

A piaci feltételeket és az államháztartás helyzetét mérlegelve úgy látják, hogy a gazdaság beruházási ráfordításainak dinamikája 2006-ban 5-6 százalék közötti lesz, kedvező esetben elérheti a 6 százalékot.

Az építőipari termelés volumene a kormányzati ciklus kezdeti, néhány százalékos növekedése után 2005-ben 16.6 százalékkal emelkedett. Az ágazat teljesítményének változását a korábbinál nagyobb bizonytalansággal lehet csak előre jelezni. Azzal számolnak, hogy a magas bázis miatt a 2006. évi építőipari volumen indexe alatta marad a sokévi átlagnak, így is elérheti a 7-8 százalékot.

2006 első félévében a hazai gazdaság élénkülésével számol a TOP-100 vállalatcsoport 26 százaléka és a KKV-k 34 százaléka. Az élénk külföldi és a bővülő hazai piaci környezetben fél éven belül termelésnövelési esélyeit kedvezőnek ítéli a nagyvállalatok 67 százaléka. Az élénkülő fogyasztásra alapozva fél éven belül tevékenysége bővítését feltételezi a KKV-k egyharmada, a fejlődés mértékét többségük 5 százalékot el nem érő ütemben jelölte meg. A beszállítói lehetőség megítélése stabil, a hazai vállalkozások mintegy 30 százaléka képes megfelelni a nagyvállalatok magas szintű elvárásainak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.09 08:38
“A fejedelmek sokat adnak, ha nem vesznek el semmit, és épp elég jót tesznek velem, ha nem tesznek r...
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57