10 °C Budapest

Ecostat: a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el

Pénzcentrum
2006. március 8. 14:20

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint nincs esély a választások előtt a pénzügyi egyensúly érdemi javítására. A kérdés az, hogy 2006-ban milyen ütemben hajthatók végre azok a lépések, amelyeket a pénzügyi körök halaszthatatlannak tartanak. Bár a reálgazdasági mutatók nagyrészt kedvezőek, a pénzügyi egyensúly fenntarthatóságát a piacok döntik el. A választási kampányban viszonylag kevés szó esik a makrogazdasági szempontból lényeges kérdésekről, így az euró bevezetéséről, a fejlesztéspolitikáról és a pénzügyi egyensúly biztosításáról. A szakmai fórumokon elhangzott nyilatkozatokból azonban úgy tűnik, hogy a lényeges kérdésekben konszenzus is teremthető.

A pénzügyi egyensúly a választások előtt érdemben nem javítható. Nehezen prognosztizálható, hogy 2006-ban az országgyűlési választásokat követően, de még a helyhatósági választások előtt az újonnan felálló kormány milyen egyensúly-javító lépéseket tesz, mennyiben vállalja a költségvetési kiigazítások megkezdését. Ezekre mindenképpen szükség van, hiszen amennyiben 2006-ben nem történnek az államháztartási hiány csökkentése érdekében hatékony és átfogó lépések, a nemzetközi megítélés jelentős romlása mellett az euró 2010-es bevezetése is irreálissá válik. A deficit mérsékléséhez már rövid távon hatékony kormányzati lépésekre van szükség, emellett olyan átfogó reformokat kell mielőbb megindítani, amelyek megoldást jelentenek fennálló nehézségeink leküzdésére és biztosítják a gazdaság és a társadalom fenntartható növekedését, mindenek előtt a nemzetközi pénzügyi világ bizalmának visszaszerzését.

Az államháztartás finanszírozási igényének csökkentésére nem csak a külső kényszerítő körülmények miatt van szükség. A belső egyensúly fenntartásához szükséges intézkedéseket már nem lehet megkerülni. Nem is elsősorban az évről évre kimutatott kedvezőtlen államháztartási hiány miatt, hanem az ennek nyomán fokozottan növekvő államadósság miatt, ami a szabad tőkeáramlás keretei között emelkedő pénzügyi kockázatot hordoz magában. Alapvetően három területen van szükség beavatkozásra:

· rövid távú intézkedéseket kell hozni, elsősorban TB alapok hiányának mérséklésére;

· költségvetési tervezés és működés hatékonyságát javítani szükséges;

· átfogó reformlépéseket kell kidolgozni és megvalósítani az egyensúly hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

A parlamenti pártok a jelenleginél hatékonyabb és kisebb államigazgatási rendszerben gondolkodnak. Az euró 2010-es bevezetését a pártszakértők többsége támogatja, a halasztás deklarálására nem került sor.

A monetáris politika mozgásterét négy paraméter határozza meg: kedvező inflációs pálya, likviditásbőség, romló pénzügyi egyensúly, valamint változó globális környezet.

2006-ban az inflációs cél teljesülését reálisan semmilyen tényező nem veszélyezteti. Az áfa-kulcs csökkentése idén meghatározó. Prognózisuk szerint 2 százalék körüli éves fogyasztói árindex várható. Jelentősebb mértékű dezinflációt a várakozások merevsége miatt tartanak kevésbé valószínűnek.

Fontos kérdés jelenleg az, hogy a pénzpiacok meddig tartják fenntarthatónak a jelenlegi egyensúlyi helyzetet, illetve milyen gyorsan változik a nemzetközi befektetői hangulat, kamatkörnyezet. Óvatos kamatpolitika mellett a pénzügyi bizalom fenntartható, az irányadó kamatláb mérsékelhető, 5.5 százalékos év végi kamatszintet tartanak valószínűnek.

Az év folyamán a magyar gazdaság fejlődését nagyrészt továbbra is a külgazdasági konjunktúra alakulása határozhatja meg. A nemzetközi gazdaság - annak ellenére, hogy 2004-ben túllendült konjunktúraciklusa csúcspontján - 2005 év egészében dinamikusan fejlődött, bár az utolsó negyedévben megtorpant a növekedés. A fejlődés hajtóerejét változatlanul az Egyesült Államok és az ázsiai feltörekvő országok jelentik. Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott tagállamok növekedése is többszörösen meghaladja az EU és Japán gazdasági fejlődési ütemét. A különbség egyrészt a kibocsátás növekedési ütemében mutatkozik meg, másrészt megállapítható, hogy a világgazdaság sarokpontjainak számító gazdaságok az üzleti ciklusuk eltérő szakaszában vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A növekedést katalizáló tényezők, a világgazdaság likviditásbősége, a sorozatos kamatemelések ellenére is alacsony hozamok, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, a világkereskedelmi forgalom dinamikus bővülése és a nemzetközi konjunktúra-felmérések kedvező eredményeiből arra következtetnek az Ecostat elemző, hogy a növekedés már 2006 első hónapjaiban erőre kap, és ebben az évben sem lassul a globális növekedés üteme.

A magyar gazdaság GDP növekedési üteme 2005-ben 4.1 százalék volt. Az Európai Unió tagországainak átlagát ez a dinamika jelentősen meghaladja, az újonnan csatlakozókhoz viszonyítva azonban már nem ennyire kedvező a kép. Pozitívum, hogy a magyar gazdaság 2005-ben is jól tudta kihasználni a nemzetközi konjunktúra biztosította lehetőségeket, a kivitel nagymértékben hozzájárult a bővüléshez.

A hazai ipar fejlődését a kilencvenes évtized közepétől alapvetően 2-3 húzó ágazat magas dinamikája határozta meg. A húzó ágazatok körébe az iroda- és számítógépgyártás, a híradás-technikai termék, készülék gyártása, valamint a közúti járműgyártás tartozik. Időszakosan más húzó ágazatnak tekinthető iparág kedvező hatásával is számoltak az Ecostatnál, ezek dinamizmusa azonban nem volt tartós. Mint utaltunk rá, ezeknek a hosszabb távon is húzó ágazatoknak tekinthető iparágaknak a lendülete mérséklődik, a jármű- és alkatrészgyártás fejlődését időszakosan visszaesések törik meg. A magyar ipari növekmény maximuma 2006-ban mintegy 7-8 százalék körüli lehet.

A piaci feltételeket és az államháztartás helyzetét mérlegelve úgy látják, hogy a gazdaság beruházási ráfordításainak dinamikája 2006-ban 5-6 százalék közötti lesz, kedvező esetben elérheti a 6 százalékot.

Az építőipari termelés volumene a kormányzati ciklus kezdeti, néhány százalékos növekedése után 2005-ben 16.6 százalékkal emelkedett. Az ágazat teljesítményének változását a korábbinál nagyobb bizonytalansággal lehet csak előre jelezni. Azzal számolnak, hogy a magas bázis miatt a 2006. évi építőipari volumen indexe alatta marad a sokévi átlagnak, így is elérheti a 7-8 százalékot.

2006 első félévében a hazai gazdaság élénkülésével számol a TOP-100 vállalatcsoport 26 százaléka és a KKV-k 34 százaléka. Az élénk külföldi és a bővülő hazai piaci környezetben fél éven belül termelésnövelési esélyeit kedvezőnek ítéli a nagyvállalatok 67 százaléka. Az élénkülő fogyasztásra alapozva fél éven belül tevékenysége bővítését feltételezi a KKV-k egyharmada, a fejlődés mértékét többségük 5 százalékot el nem érő ütemben jelölte meg. A beszállítói lehetőség megítélése stabil, a hazai vállalkozások mintegy 30 százaléka képes megfelelni a nagyvállalatok magas szintű elvárásainak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem