11 °C Budapest

Több mint 1 mrd euróval alacsonyabb külkereskedelmi hiány 2005-ben

Pénzcentrum
2006. március 3. 09:20

2005-ben - előzetes adatok szerint - a kivitel volumene 11%-kal, a behozatalé pedig 5%-kal nőtt 2004-hez képest. A külkereskedelmi mérleg egyenelege 1,075 millió euróval javult, hiánya 2839 millió eurót tett ki. A kivitel 76-24, a behozatal pedig 68-32 arányban oszlott meg az Európai Unió tagállamai és az unión kívüli országok között. A cserearány - a kivitel és a behozatal árszintjének ellentétes irányú változása mellett - 2%-ot meghaladó mértékben romlott. A deficit jelentős csökkenésének feltehetően technikai okai is vannak (önbevallásos import).

2005-ben - összhangban a világkereskedelmi folyamatokkal - a magyar külkereskedelem a megelőző évinél mérsékeltebben növekedett. Az éven belül a forgalom első félévi növekedési ütemét - különösen importban - jelentősen befolyásolták a csatlakozással összefüggésben jelentkező ún. bázishatások, amelyek az export-import olló kivitel javára történő szétnyílásában, és a mérleg nagyfokú javulásában mutatkoztak meg. Az első félévben - a kivitel 8, a behozatal 2%-os értéknövekedése mellett - az egyenleg 302 milliárd forinttal javult. A második fél évben ezzel szemben az export és az import közel azonos mértékű (12, illetve 11%) növekedése a deficit 19 milliárd forintos növekedését idézte elő.

A kivitel forintárszintje közel 1%-kal csökkent, a behozatalé mintegy másfél százalékkal nőtt, s így a cserearány valamivel több mint 2%-kal romlott. A kedvezőtlenebbé váló cserearány meghatározó tényezőjét az energiahordozók áralakulása jelentette. Importban a földgáz forintárszintje 28, a kőolajtermékeké 36, a nyers kőolajé pedig 42%-kal lett magasabb, s az árufőcsoport áralakulása összességében mintegy másfél százalékponttal hatott a cserearányromlás irányába. A forint árfolyama másfél százalékkal erősödött, amelyen belül az euróhoz és a dollárhoz viszonyított felértékelődés mértéke azonos volt. A külkereskedelmi forgalom devizaárszintje exportban 1, importban pedig 3%-kal nőtt.

A legnagyobb részarányú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 11, importban pedig-4% kal nőtt. A volumenhordozó árucsoportok közül az energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelmének forintértéke a forgalom mindkét irányában kétszámjegyű mértékben nőtt. A villamos gépek és készülékek, valamint a közúti járművek kivitele szintén jelentős bővülést mutat (11, illetve 17%), behozataluk értéke ezzel szemben valamelyest mérséklődött. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja és importja egyaránt csökkent. A megelőző két évhez hasonlóan 2005-ben is kizárólag a gép jellegű kereskedelem árszintje mérséklődött az árufőcsoportok közül, a csökkenés mértéke 2004-hez képest 2-3%-os volt.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 17, az exporté pedig 21%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A kőolaj és kőolajtermékek importmennyisége (8.7 millió tonna) 1.6 millió tonnával lett nagyobb. Az importban jelentős földgáz mennyisége is növekedést mutat (+3%), a forgalom értéke megközelítette az 500 milliárd forintot.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoportban az export- és az importvolumen egyaránt 12%-ot meghaladó mértékben bővült. Az agrárjellegű kivitel húzótényezőit a közel harmadával bővülő és 148 milliárd forintot kitevő gabona-, valamint a több mint 40%-kal, 46 milliárd forintra növekvő cukorexport jelentette. Behozatalban a hús és húskészítmények forgalma több mint másfélszeresére nőtt, a tejtermékek és tojásé pedig közel 40%-kal lett magasabb. Az előzőekhez képest csekélyebb forgalmi súlyt képviselő élő állatokat háromnegyedével nagyobb értékben szereztünk be, amelyben jelentős szerepet játszott a Hollandiából érkező sertésimport felfutása.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A teljes külkereskedelmi forgalmunkból 72%-os részaránnyal rendelkező Európai Unióba irányuló kivitel volumene 7, a behozatalé 1%-kal bővült. Az unión belüli kereskedelem részarányának mérséklődése a régi tagállamokkal folytatott áruforgalom alakulásának a következménye, amely viszonylatban az export 3%-os volumennövekedése az import egy-százalékos csökkenésével párhuzamosan ment végbe. Az új tagállamok vonatkozásában ezzel szemben jelentős forgalombővülés következett be, s az exportvolumen növekedése lényegesen meghaladta az importét (37, illetve 14%).

Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalom az átlagosat lényegesen meghaladó mértékben bővült: a kivitel volumene 27, a behozatalé 16%-kal lett nagyobb. A reláción belül kiemelkedő mértékben nőtt az Európai Unión kívüli európai országokba feladott termékek forintértéke (30%), importban pedig az ázsiai országokból érkező árucikkek értéke mutat dinamikus növekedést (25%).

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?