16 °C Budapest

Ecostat 2006-ról: 5.25%-ra csökkenhet az alapkamat

Pénzcentrum
2006. február 1. 16:31

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint a növekedési és egyensúlyi mutatók tendenciája 2006-ban is ellentétesen alakulhat. Az egyensúlyi mutatókban csak stagnálás vagy lassú javulás várható, míg a növekedési dinamika élénkül.

Az Egyesült Államok gazdasága erőteljesen bővült 2005-ben. Kiegyensúlyozottan nőttek a fogyasztási kiadások és a beruházások. A fogyasztói bizalmi indexek rövid távon további kedvező kilátásokat tükröznek. Az egyensúlyi gondok továbbra is árnyékolják a kedvező növekedési mutatókat. A külkereskedelmi forgalom hozzájárulása a GDP-hez negatív volt 2005-ben. Az irányadó kamat emelkedése várhatóan lassul.

A globális konjunktúra alakulásával párhuzamosan a növekedés lendülete az Európai Unióban 2004. közepén érte el csúcsát, majd visszaesett. 2005-ben ismét enyhe élénkülés volt megfigyelhető, a növekedési ütem azonban elmaradt az Egyesült Államok dinamikájától. Az újonnan csatlakozott tagállamok növekedése lényegesen meghaladja az Eurozóna fejlődési ütemét, s a felzárkózási folyamat 2006-ban sem lassul. Az államháztartási hiány lefaragására tett erőfeszítések a legtöbb tagállamban 2006-ban is meghatározóak lesznek.

Magyarországon a növekedés üteme, a módszertani változásokat is figyelembe véve, megközelítőleg 4.2 százalékkal bővült 2005-ben. A negyedik negyedévben folytatódott az ipari termelés gyors bővülése. Alapvetően a kivitel bizonyult meghatározónak. Vállalati konjunktúra-felméréseink szerint a belföldi kereslet is emelkedett az első negyedévben. A háztartások fogyasztási kiadásai gyorsuló ütemben bővülnek 2006-ban. A beruházások növekedési üteme továbbra is magas marad. A külső kereslet enyhe élénkülésével számolva az export dinamikusan bővül. Összességében 4.4 százalékos GDP növekedés várható 2006-ban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletben mért hiánya 2005-ben a Pénzügyminisztérium várakozásainál is kedvezőbben alakult. Kiemelt középtávú célunk, az euró bevezetéséhez szükséges célok számszerűsítéséhez a pénzforgalmi szemlélet helyett az ESA'95 módszertan alapján számított deficit előrejelzése a mérvadó. A maastrichti kritériumok teljesítéséhez és a kitűzött 2010-es euro bevezetéshez jelentős megtakarításokra van szükség. Jelenleg a módszertani bizonytalanságot is figyelembe véve 2006-ban a nyugdíjakkal korrigált ESA'95 mutató -6 százalék körüli mértékben alakulhat.

Az infláció kedvezően mérséklődött 2005-ben, azaz átlagosan 3.6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az uniós csatlakozás után élénkülő verseny elsősorban az élelmiszerek árában éreztette hatását, az árindex emelkedése ebben a termékkörben elmaradt a várakozásoktól. Ez a hatás várhatóan 2006-ban is megmarad. Jelentősen mérsékli az árakat a felső áfa-kulcs 5 százalékpontos csökkentése. Ellenkező előjelű hatást gyakorol a háztartások fogyasztási kiadásainak gyorsuló emelkedése. Összességében 2százalék körüli inflációt prognosztizál az Ecostat 2006-ra.

Az irányadó kamat 2005-ben 6 százalékra csökkent. A monetáris lazítás szeptember közepén torpant meg a forint esetlegesen növekvő volatilitása miatt. A forint egyelőre stabilan maradt a 250 forint körüli tartományban, jelentősen nem gyengült az államháztartási hiány alakulásával, valamint az euro bevezetésével kapcsolatos negatív várakozások miatt. A kamatcsökkentés mozgástere ugyanakkor továbbra is szűk. Várakozásaink szerint 2006 végére 5.25 százalékra süllyedhet az alapkamat, de kedvezőtlen monetáris és fiskális feltételek esetén nem zárható ki, hogy ennél magasabb lesz az irányadó kamat az év végére.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm