4 °C Budapest

A Monetáris Tanács értékelése a 2005-ös inflációs cél teljesüléséről

Pénzcentrum
2006. január 23. 14:24

A 2005. decemberi, egy évre visszatekintő infláció 3.3 százalékos szintje a 4 százalékos inflációs cél alatt, a +/- 1 százalékpontos toleranciasávban van. Ezzel a jegybank 2005-ös inflációs célja teljesült, miközben az energiahordozók árszínvonala emelkedett - állapítja meg a Monetáris Tanács közleményében. A 2005-ös éves átlagos fogyasztói árindex 3.6%, az éves átlagos maginfláció 2.1% lett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dezinfláció a termékcsoportok széles körében érvényesült. Az inflációs folyamatok hosszú távú trendét legjobban kifejező maginflációs mutató éves indexe 2005 végére 1.3 százalékra csökkent. A stabilabb áralakulást mutató termékek gyors dezinflációja jó jelnek tekinthető az árstabilitás megszilárdulását illetően - véli a Tanács.

Az infláció csökkenése legmarkánsabban a külfölddel versenyző termékek körében volt tapasztalható, amit globális, regionális és hazai folyamatok együttesen magyarázhatnak. A fejlett országokban is historikusan alacsony szintre süllyedt ezen termékek áremelkedése, tehát az importált infláció mérsékelt volt. A külfölddel versenyző termékek dezinflációját emellett az EU-csatlakozás nyomán átalakult kereskedelmi struktúra, és az ennek nyomán felerősödött hazai termékpiaci verseny magyarázza. A dezinflációt az is segítette, hogy ­a 2003 második felére jellemző turbulens pénzügyi piaci helyzetet követően az árfolyam visszaerősödött és stabilizálódott.

2005 elején egyértelmű jelei mutatkoztak annak, hogy az inflációs folyamatok egészséges mederbe terelődtek, és a 2004-es adóintézkedések egyszeri árnövelő hatása nem épült be a várakozásokba. A belföldi kereslet oldaláról nem érkezett jelentős inflációs nyomás. A lakossági fogyasztás növekedése az év egészét tekintve visszafogott volt és jóval elmaradt a korábbi évek dinamikájától, ami által a gazdasági növekedés szerkezete is kedvezőbbé vált.

A Monetáris Tanács 2005-ben a befektetői légkör és az inflációs kilátások javulásával párhuzamosan határozott kamatcsökkentésekkel folytatta a 2004 tavaszán kisebb lépésekkel megkezdett kamatcsökkentési sorozatot. A Tanács kamatpolitikájának eredményeképpen 2005 végére 6 százalékra mérséklődött az alapkamat úgy, hogy a forint árfolyama mindvégig olyan tartományban maradt, amely hozzájárult az infláció visszatéréséhez az árstabilitásnak megfelelő szint környékére. Annak ellenére, hogy a rövid hozamok jelentősen csökkentek, a hosszú hozamok továbbra is magas szintje jól tükrözi a gazdaság hosszú távú pályáját övező kockázatokat.

Az infláció csökkenését támogatták a munkapiaci folyamatok is - véli a Tanács. Az 2004-ben élénkülő konjunktúra mögött a vállalati termelékenység növekedése állt, így gyakorlatilag nem emelte a munkakeresletet. A munkakínálat bővülése is korlátozta a bérinflációs nyomást. A versenyszféra bérinflációja már 2004 második felétől csökkenő trendet mutatott, és a vállalati szektor fajlagos bérköltségének növekedése az árstabilitással összhangban álló szintre lassult.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35