12 °C Budapest

Semmiféle szankció nem fenyeget - PM vélemény a bizottsági értékelésről

Pénzcentrum
2006. január 11. 13:37

Az alábbiakban a Pénzügyminisztérium (PM) közleményét tesszük közzé teljes terjedelemben a Bizottság konvergencia programhoz kapcsolódó bírálatával kapcsolatosan. A PM szerint nem fenyeget szankció, 2008-ra sikerül teljesíteni az euró-beveztés kritériumait. A tárca szerint a Bizottság megértéssel fogadja azt a magyar álláspontot, amely szerint a magyar kormány nem kíván visszalépni megkezdett szociális kiigazítási és az ambiciózus fejlesztési programjából.

"Magyarországot semmiféle szankció nem fenyegeti - ez a legfontosabb állítása az Európai Bizottság mai nyilvánosságra hozott értékelésének. A jelentés egyértelműen cáfolja az elmúlt napok válságkommunikációját, hiszen a bizottság értékelése szerint a célok megfelelőek, Magyarország jó úton van a tekintetben, hogy a növekedés kiegyensúlyozottá vált, az infláció pedig lényegesen csökkent. Arra lehet számítani, hogy a gazdaság bővülése stabilan 4 százalék körül alakul annak hatására, hogy az export, illetve a beruházások határozzák meg a GDP felfutását - tartalmazza az Európai Bizottság értékelése, melyet a szokásos menetrend szerint a múlt év december elsején benyújtott aktualizált magyar konvergencia programról készített el.

A Bizottság értékelése szerint megvalósítható a gazdaság külső egyensúlyának javítására felvázolt középtávú pálya, amennyiben sikerül a szigorú költségvetési fegyelmet fenntartani. E tekintetben bíztatónak tartják, hogy a múlt évi pénzforgalmi államháztartási hiány kisebb lett a prognózisnál és az előirányzatnál.

A konvergencia programban Magyarország azzal számol, hogy 2008-ig fokozatosan, s erőteljesen csökkenti azt államháztartási hiányt, az államadósság a GDP 60 százaléka alatt marad, s az infláció 3 százalék közelében alakul, gyakorlatilag az árak stabilak maradnak, lényegesen nem változnak. Ezzel Magyarország 2008-ra teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat, amely feltétele annak, hogy csatlakozhassunk az eurózónához.

A Bizottság a programot nem minősítette negatívan, és nem kezdeményez szankciókat. A programmal, annak fő vonalaival az Európai Bizottság egyetért, viszont arra kéri a kormányt: részletesebben mutassa be azokat az eszközöket, tervezett intézkedéseket, strukturális reformokat, melyekkel a felvázolt célok elérhetőkké válnak. Ez egyértelműen mutatja, hogy a Bizottság megértéssel fogadja azt a magyar álláspontot, amely szerint a magyar kormány nem kíván visszalépni megkezdett szociális kiigazítási és az ambiciózus fejlesztési programjából, Ezek végigvitelével együtt kívánja lehetővé tenni 2010-re az euró magyarországi bevezetését. A Bizottság jelentése egyértelműen igazolja vissza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban már bejelentett elkötelezettségét arra, hogy a választásokat követő 100 napon belül neki kíván kezdeni az államszerkezet átalakításának, az olcsóbb állam megvalósításának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a Bizottság az Európai Unióban szokásos jog szerint nem kíván beavatkozni a közelgő választások előtt az ország belpolitikai ügyeibe, ezért szeptember elsejéig várja a kiegészítést. A Pénzügyminisztérium addig is folyamatosan vizsgálja a konvergencia program teljesülését."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06