28 °C Budapest

Semmiféle szankció nem fenyeget - PM vélemény a bizottsági értékelésről

Pénzcentrum
2006. január 11. 13:37

Az alábbiakban a Pénzügyminisztérium (PM) közleményét tesszük közzé teljes terjedelemben a Bizottság konvergencia programhoz kapcsolódó bírálatával kapcsolatosan. A PM szerint nem fenyeget szankció, 2008-ra sikerül teljesíteni az euró-beveztés kritériumait. A tárca szerint a Bizottság megértéssel fogadja azt a magyar álláspontot, amely szerint a magyar kormány nem kíván visszalépni megkezdett szociális kiigazítási és az ambiciózus fejlesztési programjából.

"Magyarországot semmiféle szankció nem fenyegeti - ez a legfontosabb állítása az Európai Bizottság mai nyilvánosságra hozott értékelésének. A jelentés egyértelműen cáfolja az elmúlt napok válságkommunikációját, hiszen a bizottság értékelése szerint a célok megfelelőek, Magyarország jó úton van a tekintetben, hogy a növekedés kiegyensúlyozottá vált, az infláció pedig lényegesen csökkent. Arra lehet számítani, hogy a gazdaság bővülése stabilan 4 százalék körül alakul annak hatására, hogy az export, illetve a beruházások határozzák meg a GDP felfutását - tartalmazza az Európai Bizottság értékelése, melyet a szokásos menetrend szerint a múlt év december elsején benyújtott aktualizált magyar konvergencia programról készített el.

A Bizottság értékelése szerint megvalósítható a gazdaság külső egyensúlyának javítására felvázolt középtávú pálya, amennyiben sikerül a szigorú költségvetési fegyelmet fenntartani. E tekintetben bíztatónak tartják, hogy a múlt évi pénzforgalmi államháztartási hiány kisebb lett a prognózisnál és az előirányzatnál.

A konvergencia programban Magyarország azzal számol, hogy 2008-ig fokozatosan, s erőteljesen csökkenti azt államháztartási hiányt, az államadósság a GDP 60 százaléka alatt marad, s az infláció 3 százalék közelében alakul, gyakorlatilag az árak stabilak maradnak, lényegesen nem változnak. Ezzel Magyarország 2008-ra teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat, amely feltétele annak, hogy csatlakozhassunk az eurózónához.

A Bizottság a programot nem minősítette negatívan, és nem kezdeményez szankciókat. A programmal, annak fő vonalaival az Európai Bizottság egyetért, viszont arra kéri a kormányt: részletesebben mutassa be azokat az eszközöket, tervezett intézkedéseket, strukturális reformokat, melyekkel a felvázolt célok elérhetőkké válnak. Ez egyértelműen mutatja, hogy a Bizottság megértéssel fogadja azt a magyar álláspontot, amely szerint a magyar kormány nem kíván visszalépni megkezdett szociális kiigazítási és az ambiciózus fejlesztési programjából, Ezek végigvitelével együtt kívánja lehetővé tenni 2010-re az euró magyarországi bevezetését. A Bizottság jelentése egyértelműen igazolja vissza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban már bejelentett elkötelezettségét arra, hogy a választásokat követő 100 napon belül neki kíván kezdeni az államszerkezet átalakításának, az olcsóbb állam megvalósításának.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a Bizottság az Európai Unióban szokásos jog szerint nem kíván beavatkozni a közelgő választások előtt az ország belpolitikai ügyeibe, ezért szeptember elsejéig várja a kiegészítést. A Pénzügyminisztérium addig is folyamatosan vizsgálja a konvergencia program teljesülését."

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?