Rally a régiós devizapiacokon - a forint csak a "partvonalról nézi"

Pénzcentrum
2006. január 9. 15:44

A lengyel zloty a befektetők számára pozitív pénzügyminiszter-váltás nyomán 3.5 éves rekordot ütött ma az euróval szemben, mely a régió többi devizájának teljesítményében is érződött. A gyengélkedő dollár miatt is kedvező feltörekvő piaci hangulatban a cseh és a szlovák korona is történelmi csúcsra erősödött ma az euróval szemben. A forint azonban csak minimális erősödést mutat a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ez a magyar gazdasággal kapcsolatos egyensúlyi bizonytalanságokhoz köthető.

Az idei évkezdet az egyértelmű erősödés jegyében telt a visegrádi országok devizapiacain: a december 30-i zárószintekhez képest a cseh korona és a forint 1-1, a szlovák korona 1.1, míg a zloty mintegy 2%-ot erősödött az euróval szemben. A reformpárti Gilowska pénzügyminiszterré kinevezése határása a zloty csupán ma mintegy 1.1%-os erősödést mutat. A zloty/euró kurzus 3.7545-ig süllyedt napközben, hasonló árfolyammal 2002. júniusában lehetett utoljára találkozni. A lengyel állampapír-hozamok ma mintegy 10-12 bp-tal mérséklődtek.

2006.01.09 15:03
Rosszul sikerült kijelentések: búcsú a pénzügyminiszteri széktől

A szlovák korona 37.46-os, míg a cseh korona 28.790-es szinten új történelmi csúcsot állított fel a közös európai devizával szemben. A szlovák korona az ország meglepetésszerű, november végi ERM-II belépése óta mintegy 2.9%-kal értékelődött fel, melyben az S&P felminősítése, illetve az ország erős gazdasági fundamentumai fontos szerepet játszottak.

A forint a 2005-ös évet 252.50 közelében fejezte be, jelenleg a 250-es szint közvetlen közelében kereskednek vele az euróval szemben. A tavalyi év vége felé számos szakértő a forint fokozott gyengülését várta a jelentős makrogazdasági egyensúlytalansági tényezők (magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiány) miatt, ami azonban nem következett be. December elején 256-ig emelkedett a kurzus, azóta mérsékelt erősödés mutatkozik (+2.3%).

A forint kilátásait illetően továbbra is vegyes a kép: az egyensúlytalansági tényezők, az elemzői, hitelminősítői és brüsszeli figyelmeztetések a forint gyengülésének irányába mutatnak. A továbbra is magas globális kockázatvállalási hajlandóság, a relatív magas magyar kamatszint, illetve a jegybank történelmi magasságba emelkedett devizatartalékai, valamint a devizahitelfelvételi láz nem csillapodása (azaz a várható folyamatos forintvételek deviza ellenében) a forint stabilitásának lehetőségét erősítik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22