19 °C Budapest

Rally a régiós devizapiacokon - a forint csak a "partvonalról nézi"

Pénzcentrum
2006. január 9. 15:44

A lengyel zloty a befektetők számára pozitív pénzügyminiszter-váltás nyomán 3.5 éves rekordot ütött ma az euróval szemben, mely a régió többi devizájának teljesítményében is érződött. A gyengélkedő dollár miatt is kedvező feltörekvő piaci hangulatban a cseh és a szlovák korona is történelmi csúcsra erősödött ma az euróval szemben. A forint azonban csak minimális erősödést mutat a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ez a magyar gazdasággal kapcsolatos egyensúlyi bizonytalanságokhoz köthető.

Az idei évkezdet az egyértelmű erősödés jegyében telt a visegrádi országok devizapiacain: a december 30-i zárószintekhez képest a cseh korona és a forint 1-1, a szlovák korona 1.1, míg a zloty mintegy 2%-ot erősödött az euróval szemben. A reformpárti Gilowska pénzügyminiszterré kinevezése határása a zloty csupán ma mintegy 1.1%-os erősödést mutat. A zloty/euró kurzus 3.7545-ig süllyedt napközben, hasonló árfolyammal 2002. júniusában lehetett utoljára találkozni. A lengyel állampapír-hozamok ma mintegy 10-12 bp-tal mérséklődtek.

2006.01.09 15:03
Rosszul sikerült kijelentések: búcsú a pénzügyminiszteri széktől

A szlovák korona 37.46-os, míg a cseh korona 28.790-es szinten új történelmi csúcsot állított fel a közös európai devizával szemben. A szlovák korona az ország meglepetésszerű, november végi ERM-II belépése óta mintegy 2.9%-kal értékelődött fel, melyben az S&P felminősítése, illetve az ország erős gazdasági fundamentumai fontos szerepet játszottak.

A forint a 2005-ös évet 252.50 közelében fejezte be, jelenleg a 250-es szint közvetlen közelében kereskednek vele az euróval szemben. A tavalyi év vége felé számos szakértő a forint fokozott gyengülését várta a jelentős makrogazdasági egyensúlytalansági tényezők (magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiány) miatt, ami azonban nem következett be. December elején 256-ig emelkedett a kurzus, azóta mérsékelt erősödés mutatkozik (+2.3%).

A forint kilátásait illetően továbbra is vegyes a kép: az egyensúlytalansági tényezők, az elemzői, hitelminősítői és brüsszeli figyelmeztetések a forint gyengülésének irányába mutatnak. A továbbra is magas globális kockázatvállalási hajlandóság, a relatív magas magyar kamatszint, illetve a jegybank történelmi magasságba emelkedett devizatartalékai, valamint a devizahitelfelvételi láz nem csillapodása (azaz a várható folyamatos forintvételek deviza ellenében) a forint stabilitásának lehetőségét erősítik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44