A hét második felére várhatók a nagyobb izgalmak

Pénzcentrum
2006. január 9. 05:00

... de azok se elsősorban a magyar piacon, hiszen főként külföldön tesznek közzé az előttünk álló héten fontosabb, esetlegesen piacmozgató adatokat, jelentéseket, döntéseket. De nézzük sorjában. A magyar vonatkozású adatok közül érdemes kiemelni a ma megjelenő novemberi előzetes külkereskedelmi mérleg egyenleget, illetve a hét első négy napján sorra kerülő diszkontkincstárjegy-aukciókat (összes tervezett kibocsátás: 130 mrd Ft!). Fontos lehet, hogy az Európai Bizottság szerdai ülésén foglalkozik a többi mellett a magyar konvergencia-programmal. Megjegyzendő, hogy pénteken kerül nyilvánosságra a Monetáris Tanács december 19-i ülésének jegyzőkönyve. Ez utóbbiban sok meglepő várhatóan nem lesz, mivel tudjuk, hogy a tagok csak a kamatszint 6%-on tartását vitatták meg.

A fejlettebb piacok adatai közül kiemelkedik a keddi németországi ZEW gazdasági hangulatindex (január), mely várhatóan közel kétéves csúcsra emelkedik a viszonylag kedvező németországi makromutatók, illetve kilátások mentén. Csütörtökön és pénteken adatáradatra lehet számítani. A hét negyedik munkanapján előbb a brit BoE, majd az Európai Központi Bank határoz irányadó kamatáról. Várhatóan mindkét intézmény döntéshozói a tartás mellett voksolnak, de fontos a további kamatpályára való esetleges utalás. Csütörtökön még megismerhetjük a novemberi amerikai külkereskedelmi mérleg deficitet, mely várhatóan nem hoz újabb rekordot.

Csütörtökről péntekre halasztotta az Eurostat a harmadik negyedéves euró-zóna GDP-becslésének közzétételét, emellett amerikai kiskereskedelmi forgalmi és termelői árindex adatokat is megismerhetünk. Utóbbi az inflációs folyamatok és ezen keresztül a FED kamatának várható alakulása szempontjából is kiemelt jelentőségű.


MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07