11 °C Budapest

The show must go on...

Pénzcentrum
2006. január 5. 18:28

"The show must go on" - kezdhetnénk értelmezésünket a 2005-ös költségvetésről a mai sajtótájékoztató után. A Pénzügyminisztérium kis győzelmi jelentésként számolt be a magyar gazdaság 2005-ös teljesítményéről és a költségvetési célok teljesüléséről. Hogy azok a törvényben előirányzott értékek közelében sem lennének a Budapest Airport 400 mrd-ja és a MOL 80 mrd.ja nélkül? Kit érdekel ez? A bűvös 1

,000 mrd Ft alatt a hiány, legyen elég ennyi.

A tavalyi évben a korábbiakhoz hasonlóan számos alkalommal korrigálták a költségvetési prognózisokat. A gyakorlat azonban nem újkeletű, a tárca legalább követi a folyamatokat. A pénzforgalmi adatokat egyelőre felejtsük el, bizonyos pénzügyi teljesítéseket ugyanis ide-oda tologatni az évek között csupán adminisztratív munka.

Nézzük honnan indultunk az uniós módszertan szerint: a GDP 4.7%-a, kb. 980 mrd Ft. Ebből lett 7.4% (kb. 1550 mrd Ft), amit a tárca most is tarthatónak vél (tényadatok valamikor tavasszal). Az eltérésre okokat felhozni könnyű, de ilyen nagyságrendeknél a probléma aligha tagadható. Rossz bázis, változó elszámolási kötelezettségek (elsősorban autópálya), amivel korábban nem kalkuláltak stb. A számok azonban számok, hogyan lesz ebből 3% és euró? A nyugdíjkorrekció most még segíthetett volna, de a jelenleg érvényes szabályok szerint mire a referenciaidőszak következik, ez sem segíthet (itt azonban a változás még nem zárható ki).

Tehát vissza az elejére. Jó hír-e az 1,000 mrd Ft alatti pénzforgalmi hiány? Aligha. Információtartalma korlátozott, azt láthatjuk, hogy az év végén rohamléptekben realizált plusz bevételekkel (Budapest Airport, MOL befizetés: összesen közel 500 mrd Ft) sikerült a kereteken belül maradni, de ez csak úgy lehet, ha ezeket a plusz bevételeket azonnal el is költöttük (autópálya és szociális transzferek közel fele-fele arányban). Az év végén tehát szélesebbre nyitották a pénzcsapokat. Volt plusz nyugdíj, tartalékfeloldásból fedezett kiadások, lakástámogatás...

Honnan jöttünk és merre megyünk? 2004-ben a deficit nyugdíjpénztári korrekció nélkül a GDP 6.5%-át tette ki. Tavaly ez 7.4%-ra nőtt (ha a PM-nek igaza lesz), idénre a konvergencia program 6.1%-ot irányoz elő. Ezzel szemben az Európai Bizottság és az MNB is 8% körüli hiányt tart valószínűnek, 2007-re pedig ennél is néhány tized százalékponttal magasabbat. Bár rövid az adatsor, nem nehéz megállapítani a növekedést. Akkor tehát tényleg jól állunk?

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?