7 °C Budapest

Már csak néhány százmillió a különbség

Pénzcentrum
2005. november 25. 11:05

Elsősorban két uniós intézmény, a tagországokat képviselő tanács és az Európai Parlament nézeteltérései miatt nem tudtak megállapodni péntek hajnalig tartó ülésükön a költségvetési ügyekért felelős uniós miniszterek a jövő évi EU-költségvetés számaiban, de úgy álltak fel az asztaltól, hogy a büdzsé még időben, az EP decemberi plenáris ülése előtt véglegesíthető - tudta meg az MTI a magyar delegációt vezető Katona Tamás pénzügyi államtitkártól a tanácskozás végén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavaly csatlakozott országoknak különösen fontos lenne, hogy az uniós költségvetést időben elfogadják, ugyanis csak így juthatnak hozzá a jelenleginél lényegesen magasabb támogatási összegekhez.

A költségvetésről az Európai Parlament dönt a miniszteri tanács előterjesztése alapján. Az MTI szerint az eredeti költségvetési javaslat az összesített uniós termék alig több mint egy százalékára rúgott, az EP azonban saját első szavazásán ezt nem tartotta elégségesnek, és egyes területekre - például a külpolitikai kérdésekre, a kis- és középvállalatok segítésére, kutatási és oktatási programokra, illetve az elmaradottabb régiók gyorsabb felzárkózásának segítésére - a tanácsnál nagyobb összegeket fordítana.

Az MTI információi szerint a brüsszeli találkozóról kiszivárgott hírek szerint most a két álláspont közötti eltérés számszerűleg már alig érte el az egymilliárd eurót, sőt az ülés végére százmilliós nagyságrendre süllyedt. Katona Tamás ezt annyiban erősítette meg, hogy "nem túl nagy összegekről, inkább az elvekről, illetve a gyakorlat kimunkálásáról van szó".

A végső megoldás előkészítése a jövő héten technikai szinten folytatódik, a döntésre minden valószínűség szerint még december 17. előtt sor kerül.

Új költségvetés hiányában az előző év büdzséjének számait viszik tovább az unióban minden hónapra annak egytizenkettedét juttatva. Ez érvényes arra az esetre is, ha a jövő év végéig nem sikerülne megállapodni a 2007-2013 közötti hétéves büdzséről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?