6 °C Budapest

Már csak néhány százmillió a különbség

Pénzcentrum
2005. november 25. 11:05

Elsősorban két uniós intézmény, a tagországokat képviselő tanács és az Európai Parlament nézeteltérései miatt nem tudtak megállapodni péntek hajnalig tartó ülésükön a költségvetési ügyekért felelős uniós miniszterek a jövő évi EU-költségvetés számaiban, de úgy álltak fel az asztaltól, hogy a büdzsé még időben, az EP decemberi plenáris ülése előtt véglegesíthető - tudta meg az MTI a magyar delegációt vezető Katona Tamás pénzügyi államtitkártól a tanácskozás végén.

A tavaly csatlakozott országoknak különösen fontos lenne, hogy az uniós költségvetést időben elfogadják, ugyanis csak így juthatnak hozzá a jelenleginél lényegesen magasabb támogatási összegekhez.

A költségvetésről az Európai Parlament dönt a miniszteri tanács előterjesztése alapján. Az MTI szerint az eredeti költségvetési javaslat az összesített uniós termék alig több mint egy százalékára rúgott, az EP azonban saját első szavazásán ezt nem tartotta elégségesnek, és egyes területekre - például a külpolitikai kérdésekre, a kis- és középvállalatok segítésére, kutatási és oktatási programokra, illetve az elmaradottabb régiók gyorsabb felzárkózásának segítésére - a tanácsnál nagyobb összegeket fordítana.

Az MTI információi szerint a brüsszeli találkozóról kiszivárgott hírek szerint most a két álláspont közötti eltérés számszerűleg már alig érte el az egymilliárd eurót, sőt az ülés végére százmilliós nagyságrendre süllyedt. Katona Tamás ezt annyiban erősítette meg, hogy "nem túl nagy összegekről, inkább az elvekről, illetve a gyakorlat kimunkálásáról van szó".

A végső megoldás előkészítése a jövő héten technikai szinten folytatódik, a döntésre minden valószínűség szerint még december 17. előtt sor kerül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új költségvetés hiányában az előző év büdzséjének számait viszik tovább az unióban minden hónapra annak egytizenkettedét juttatva. Ez érvényes arra az esetre is, ha a jövő év végéig nem sikerülne megállapodni a 2007-2013 közötti hétéves büdzséről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?