17 °C Budapest

5 mrd Ft agrárfejlesztésre - mi lesz az elhúzódó perekkel?

Pénzcentrum
2005. november 23. 09:02

Ötmilliárd forintot osztanak szét az agrárfejlesztési program keretében, várhatóan egy hónap múlva kiderül, melyik ötven pályázó kaphat támogatást. A Leader+ első fordulója lezárult: mintegy 108 akciócsoport várja az eredményt.

Befejeződött a Leader+ vidékfejlesztési program első fordulója - jelentette be Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. Az elnyerhető pénzekre 186 akciócsoport pályázott, ami 2300 települést érint.

A második fordulóba 108 pályázat jutott, melyek között összesen ötmilliárd, csoportonként körülbelül százmillió forintot osztanak szét az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) forrásaiból.

Konkrét elképzeléseket várnak

Az államtitkár szerint várhatóan egy hónap múlva derül ki, hogy melyik ötven település kaphat támogatást. Mint mondta, a településcsoportoknak a - partnerség elvén - konkrétan meg kell fogalmazniuk elképzeléseiket. Példaként a falusi turizmust és az élelmiszeripar bővítését említette.

A Nemzeti Földalapot is módosítják

Pásztohy András beszélt az új földprogramról is. A Nemzeti Földalapról szóló törvény módosítására utalva elmondta, hogy az önkormányzatok számára közhasznú tevékenységükhöz - mint például sportpálya-építés, utcafelújítás - ingyenesen biztosítanak földterületet. Mintegy ötszáz önkormányzat igényelt földet a földalapból a közcélú feladatok ellátására, valamint legalább ugyanennyi önkormányzat tart igényt állami földre szociális földprogramja megvalósítása érdekében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A politikus elmondta azt is, hogy a földtörvény módosítása lehetővé teszi az állattenyésztő telepeknek is a földhöz jutást, mellyel a növénytermesztés-állattenyésztés egyensúlyát szeretnék megteremteni.

A kedvezményes földhitel programra 18 milliárd forintot különítettek el, mely a magyar nagybirtokrendszer növekedését szolgálja: a földvásárlók két év türelmi időt és 5-20 évre kapnak kedvezményes kamatozású hitelt, aminek a felét az állam állja - tájékoztatott az államtitkár.

Egyre több az elhúzódó perek miatti kifogás

Várhatóan dönt a kormány arról az előterjesztésről is, amely az elhúzódó perek miatti kifogás bevezetését célozza - mondta el a szóvivő. Ha az Országgyűlés a megfelelő törvényeket módosítja, akkor az ügyfél kifogásolhatja, ha a bíróság, vagy a másik fél nem tartotta be a törvényi, vagy a bíró által megadott határidőt. Batiz András elmondása szerint rendelkezés főként azokat érinti, akiknek évek óta elhúzódó perük van.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem