-1 °C Budapest

254 körül "billeg" a forint - Kuncze támadja Járait

Pénzcentrum
2005. november 21. 15:51

A forint a reggeli hirtelen gyengülés után a 254-es szint közelében stabilizálódott az euróval szemben. Az állampapírok másodpiacán a reggeli 8-14 bp-os múlt péntek délutánhoz mért hozamemelkedések napközben is kitartottak. Az ÁKK által megállapított referencian-hozamok jelentősen, 12-17 bp-tal emelkedtek, a 3-10 éves szegmensben bőven 7.0% fölé emelkedtek. Piacmozgató hír nem ma, hanem a múlt héten jelent meg (költségvetési problémák miatti brüsszeli figyelmeztetések), a piaci reakciók még ezzel függnek össze. Járai Zsigmond SZDSZ-es képviselőkkel folytatott ma megbeszélést, melyet követően Kuncze Gábor, a párt első embere azzal vádolta a jegybankelnököt, hogy politikai háttere van az MNB felől a kormány költségvetését illető kritikáknak.

eurhufcomp
eurhufcomp

Az MTI beszámolója szerint Kuncze úgy fogalmazott, hogy már több alkalommal azt érezték, és ezt ki is nyilvánították Járai felé, hogy túlzásba viszi a bírálatot és politikai mozgatórugói vannak a kritikának. (Mint ismeretes, Járai a Fidesz kormányzása alatt pénzügyminiszteri funkciót töltött be, majd 2001 tavaszán az Orbán-kormány jegybankelnöknek jelölte.) Az SZDSZ szerint az MNB elnökének a forint értékállóságának védelme a feladata, illetve az, hogy informálja, ne pedig a nyilvánosság előtt tájékoztassa a kormányt a gazdasági folyamatokról.

2005.11.21 09:17
Halasztásra készül a kormány az euró-bevezetésen? - szorulhat a hurok a nyakunk körül (2.)

Járai ezt visszautasította, érvelése szerint az ország érdeke, hogy nyíltan beszéljünk a gazdaság helyzetéről, így elkerülhető a befektetők hirtelen csalódottsága, ha tisztában vannak a valós folyamatokkal (nem hirtelen döbbennek arra rá).

A múlt hétfőn az MNB által közzétett konvergencia-jelentéssel a befektetők valós adatokon nyugvó tájékoztatása volt a célja a jegybank stábjának. A jelentés igen borús képet festett a magyar államháztartási folyamatokról, ha nem következnek be érdemi, átfogó reformok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2005.11.16 14:15
Katona: irányt tévesztett az MNB? - szerintünk nem

2005.11.14 16:49
MNB: 10%-os hiány 2008-ra, milyen lefaragásokkal lehet próbálkozni?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.09 01:35
GARDENING LEAVE An employee's suspension from work on full pay for the duration of a notice period,...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem