22 °C Budapest

Financial Times: Gyurcsány visszautasítja

Pénzcentrum
2005. november 16. 08:55

A magyar miniszterelnök visszautasítja Brüsszel kérését a költségvetési kiadások csökkentésére címmel közölt cikket a Financial Times. A gazdasági napilap felhívja a figyelmet, hogy a kérés megtagadása akár a fejlesztési alapok pénzeinek visszatartását is maga után vonhatja.


A FT Gyurcsány azon mondatát idézi, miszerint az európai átlagnál alacsonyabb magyar életszínvonal miatt van szükség a költségvetési kiadások magasabb szintjére. Ennek veszélyességére ugyanakkor mind az Európai Bizottság, mind az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felhívta a figyelmet. A bank szerint strukturális intézkedésekre lenne szükség, hogy a kiadásokat és a deficitet mérsékelni lehessen.

Gyurcsány elfogadta a nemzetközi intézmények kritikáját, ugyanakkor véleménye szerint az infrastruktúrát akkor is fejleszteni kell. A választások előtt a szociális kiadásokat megnyirbálni igen veszélyes.

A lap megemlíti, hogy a magyar államháztartás hiányát a 2002-es GDP arányos 8.5%-ról 2004-re 5.4%-ra sikerült mérsékelni, de 2005-re már feltehetően 6.1%-ra ugrik a deficit a hivatalos becslések szerint. Elemzők ennél magasabb hiányt (7%) mondanak. Gyurcsány szerint a 6.1% eléréséhez nem kellenek megszorító intézkedések.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy megértette az EU pénzügyminiszterek figyelmeztető szavát, de a pénzügyi biztos fenyegetését, miszerint a fejlesztési pénzek visszatartása is elképzelhető, túlzottnak találta. Kóka János gazdasági miniszter osztotta a kormányfő véleményét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FT szerint Magyarország az utóbbi időben egyre nagyobb elmaradást mutatott a konvergencia-folyamatban, és ez a tendencia folytatódik. Az állampapírpiaci hozamoknál az 5 éves konvergencia spread 226 bp-ra tágult a májusi 206-ról, mely az idei évet tekintve a legszélesebb különbség. A piaci árazások eszerint egyre jobban mutatják a kormány késlekedését a deficit lefaragásában.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?