Financial Times: Gyurcsány visszautasítja

Pénzcentrum
2005. november 16. 08:55

A magyar miniszterelnök visszautasítja Brüsszel kérését a költségvetési kiadások csökkentésére címmel közölt cikket a Financial Times. A gazdasági napilap felhívja a figyelmet, hogy a kérés megtagadása akár a fejlesztési alapok pénzeinek visszatartását is maga után vonhatja.


A FT Gyurcsány azon mondatát idézi, miszerint az európai átlagnál alacsonyabb magyar életszínvonal miatt van szükség a költségvetési kiadások magasabb szintjére. Ennek veszélyességére ugyanakkor mind az Európai Bizottság, mind az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank felhívta a figyelmet. A bank szerint strukturális intézkedésekre lenne szükség, hogy a kiadásokat és a deficitet mérsékelni lehessen.

Gyurcsány elfogadta a nemzetközi intézmények kritikáját, ugyanakkor véleménye szerint az infrastruktúrát akkor is fejleszteni kell. A választások előtt a szociális kiadásokat megnyirbálni igen veszélyes.

A lap megemlíti, hogy a magyar államháztartás hiányát a 2002-es GDP arányos 8.5%-ról 2004-re 5.4%-ra sikerült mérsékelni, de 2005-re már feltehetően 6.1%-ra ugrik a deficit a hivatalos becslések szerint. Elemzők ennél magasabb hiányt (7%) mondanak. Gyurcsány szerint a 6.1% eléréséhez nem kellenek megszorító intézkedések.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy megértette az EU pénzügyminiszterek figyelmeztető szavát, de a pénzügyi biztos fenyegetését, miszerint a fejlesztési pénzek visszatartása is elképzelhető, túlzottnak találta. Kóka János gazdasági miniszter osztotta a kormányfő véleményét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FT szerint Magyarország az utóbbi időben egyre nagyobb elmaradást mutatott a konvergencia-folyamatban, és ez a tendencia folytatódik. Az állampapírpiaci hozamoknál az 5 éves konvergencia spread 226 bp-ra tágult a májusi 206-ról, mely az idei évet tekintve a legszélesebb különbség. A piaci árazások eszerint egyre jobban mutatják a kormány késlekedését a deficit lefaragásában.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?