-2 °C Budapest

Mi mennyivel drágul januártól Budapesten? - 1%-ra csökkenti inflációs prognózisát az MNB?

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:56

A két hét múlva nyilvánosságra kerülő inflációs jelentésben az MNB szakértői 1.6%-ról 1% körüli szintre csökkentik a 2006-os éves átlagos inflációra vonatkozó jegybanki prognózist - értesült a Világgazdaság. A jelentős prognózismérséklés oka a elsősorban az elmaradó, illetve visszafogott hatósági áremelések lesznek. A Főpolgármesteri Kabinet tegnapi ülésén jóváhagyta a 2006-os budapesti tarifaemeléseket, melyek a hivatal számításai szerint egy átlagos távfűtéses lakásban mindössze havi néhány száz forintos többletterhet jelentenek. Ennek ellenére több szolgáltatás díja az infláció többszörösével emelkedhet január elsejétől.


A víz-, a csatornadíj, valamint a szilárdhulladék-szállítás díja csaknem 6%-kal kerül majd többe. A temetkezési szolgáltatásokért átlagosan 5.6%-kal kell majd többet fizetnünk. A kéményseprés díja is 4.2%-kal drágulna, ugyanakkor a jövő évi ÁFA-csökkentés miatt a ténylegesen fizetendő tarifa nem változik. Amint az utóbbi két választási évet közvetlenül megelőzően tapasztalható volt, úgy most januártól sem drágul majd a távfűtés - írja a Népszabadság.

A Pénzügyminisztérium jövőre 2% körüli, míg a jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében (a fokozott kockázatokat is hangsúlyozva) ennél alacsonyabb jövő évi átlagos pénzromlási ütemmel számolt. A budapesti közszolgáltatások a városháza érvelése szerint azért drágulnak az infláció többszörösével, mivel a közműszolgáltató cégek által igénybe vett üzemanyag és elektromos energia ára is dinamikusan nőtt, és azért, hogy ezt ne teljes mértékben hárítsák át a fogyasztókra, már így is további takarékossági intézkedéseket kell meglépniük.

A tömegközlekedési tarifák változásáról két változat is készült. Korábban a kabinet 10%-os emelés mellett kötelezte el magát. Ha december végén rábólintanak városatyák erre a tarifaemelésre, akkor egy vonaljegy 185 forintba, egy dolgozói bérlet havi 6900 forintba, míg egy tanuló- és nyugdíjasbérlet 2600 forintba kerül majd.

A VG arról is értesült, hogy jövőre átlagosan 10%-kal emelkedhetnek a kábeltévédíjak is, bár új hivatalos tarifaárait még egyik nagy szolgáltató sem hozta nyilvánosságra.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem