27 °C Budapest

Mi mennyivel drágul januártól Budapesten? - 1%-ra csökkenti inflációs prognózisát az MNB?

Pénzcentrum
2005. november 15. 08:56

A két hét múlva nyilvánosságra kerülő inflációs jelentésben az MNB szakértői 1.6%-ról 1% körüli szintre csökkentik a 2006-os éves átlagos inflációra vonatkozó jegybanki prognózist - értesült a Világgazdaság. A jelentős prognózismérséklés oka a elsősorban az elmaradó, illetve visszafogott hatósági áremelések lesznek. A Főpolgármesteri Kabinet tegnapi ülésén jóváhagyta a 2006-os budapesti tarifaemeléseket, melyek a hivatal számításai szerint egy átlagos távfűtéses lakásban mindössze havi néhány száz forintos többletterhet jelentenek. Ennek ellenére több szolgáltatás díja az infláció többszörösével emelkedhet január elsejétől.


A víz-, a csatornadíj, valamint a szilárdhulladék-szállítás díja csaknem 6%-kal kerül majd többe. A temetkezési szolgáltatásokért átlagosan 5.6%-kal kell majd többet fizetnünk. A kéményseprés díja is 4.2%-kal drágulna, ugyanakkor a jövő évi ÁFA-csökkentés miatt a ténylegesen fizetendő tarifa nem változik. Amint az utóbbi két választási évet közvetlenül megelőzően tapasztalható volt, úgy most januártól sem drágul majd a távfűtés - írja a Népszabadság.

A Pénzügyminisztérium jövőre 2% körüli, míg a jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében (a fokozott kockázatokat is hangsúlyozva) ennél alacsonyabb jövő évi átlagos pénzromlási ütemmel számolt. A budapesti közszolgáltatások a városháza érvelése szerint azért drágulnak az infláció többszörösével, mivel a közműszolgáltató cégek által igénybe vett üzemanyag és elektromos energia ára is dinamikusan nőtt, és azért, hogy ezt ne teljes mértékben hárítsák át a fogyasztókra, már így is további takarékossági intézkedéseket kell meglépniük.

A tömegközlekedési tarifák változásáról két változat is készült. Korábban a kabinet 10%-os emelés mellett kötelezte el magát. Ha december végén rábólintanak városatyák erre a tarifaemelésre, akkor egy vonaljegy 185 forintba, egy dolgozói bérlet havi 6900 forintba, míg egy tanuló- és nyugdíjasbérlet 2600 forintba kerül majd.

A VG arról is értesült, hogy jövőre átlagosan 10%-kal emelkedhetnek a kábeltévédíjak is, bár új hivatalos tarifaárait még egyik nagy szolgáltató sem hozta nyilvánosságra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?