-1 °C Budapest

Javultak volna a magyar euró-bevezetési esélyek? - van aki 2015-öt mondott

Pénzcentrum
2005. november 15. 16:48

Egy ma közzétett, 35 feltörekvő piaci stratéga véleményét tartalmazó negyedéves Reuters konszenzus szerint Magyarország Lengyelországgal együtt 2012-ben tudja bevezetni az eurót. A hírügynökség legutóbbi, októberi havi elemzői felmérésében ugyanakkor a 13 választ adó szakértő még jellemzően 2013-as bevezetéssel számolt. A magyar gazdaság egyensúlyi helyzetében ekkora (ráadásul kedvező irányú) változás bizonyára nem következett be. Figyelemre méltó továbbá az is, hogy a ma közzétett felmérésben volt, aki csak 2015-ben számol a magyar euró-bevezetéssel. A legutóbbi, negyedéves felmérésben 2014 volt a legkésőbbi dátum.


A november 10. és 14. között készített felmérés szerint a 10 újonnan csatlakozott EU-tagország közül legkorábban Litvánia, Észtország és Szlovénia hajtja végre a pénzcserét (2007-ben), őket Lettország, Ciprus és Málta egy éves lemaradással követi. A négy visegrádi ország közül nem meglepő módon Szlovákia lehet az első 2009-ben, majd Csehország 2010-ben válhat az euró-zóna tagjává (bár a költségvetési hiány leszorításával kapcsolatos nehézségek csúszást okozhatnak a dátumban). A sereghajtók mi lehetünk a lengyelekkel 2012-ben.

Mivel a napokban megalakult lengyel kormány első embere jelezte, hogy egyáltalán nem sietnek majd a közös fizetőeszköz bevezetésével, és 2010 körül népszavazást terveznek tartani, a 32 megkérdezett közül 18 stratéga megváltoztatta korábbi véleményét a lengyel euró-bevezetés dátumával kapcsolatban.

Érdekes, hogy hazánkban és Szlovákiában is lesznek jövőre parlamenti választások, a különbség az, hogy míg nálunk ez a stratégák szerint fokozott kockázatokat hordoz magában az euró-bevezetési menetrendre, addig Szlovákiában ezzel nem számolnak a szakértők.

Míg északi szomszédunkban az államháztartás hiánya már 2007-re a kritikus GDP-arányos 3% alá süllyedhet, addig ez hazánkban várhatóan csak 2010-ben következik be (ami szintén választási év).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzők az ERM-II-rendszerbeli középárfolyamunkat 252 forint/euróra prognosztizálták (ezt gondolják fenntarthatónak), amely mind a legutóbbi, augusztusi felméréshez, mind a jelenlegi piaci árhoz képest csak kis eltérést mutat.

A 36 választ adó stratéga szerint 70-70%-os az esélye annak, hogy Bulgária és Románia az eredetileg megjelölt időpontban, azaz 2007. január elsején az EU tagjává válik. Horvátország EU-tagságával jellemzően 2010 körül számolnak a stratégák. Szerbia az elemzők többsége szerint 2008 körül megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat a Közösséggel és 2015 körül a tagjává is válhat (2009 és 2020 közötti szóródás a véleményekben). A 28 választ adó szakértő jellemzően 2017-ben számol a törökök EU-tagságával.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem