-2 °C Budapest

5.5%-os árcsökkenés a mezőgazdaságban

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:00

Az agrártermékek termelői árszintje 2005 január-szeptemberében 5.5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 12.9%-kal csökkent, az állati termékeké 2.5%-kal nőtt - közölte a KSH. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszintje 1.7%-kal mérséklődött. Szeptemberben a növényi és kertészeti termékek

Az agrártermékek termelői árszintje 2005 január-szeptemberében 5.5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 12.9%-kal csökkent, az állati termékeké 2.5%-kal nőtt - közölte a KSH. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszintje 1.7%-kal mérséklődött.

Szeptemberben a növényi és kertészeti termékek árszintje 6.8%-kal volt alacsonyabb, az élő állatok és állati termékeknél az árszint 3.2%-kal maradt el.

A gabonafélék átlagára idén az első kilenc hónapban 28.1%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. (Tavaly az utolsó negyedévben - nagy volumenű felvásárlás mellett - jelentősen csökkent e termékcsoport ára, az index az év végéig még számottevően változhat.)

A zöldségfélék ára idén január-szeptemberben 5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül termékenként nagy szóródás tapasztalható. A vöröshagyma ára 20%-kal csökkent, a paradicsomé pedig (a felvásárolt mennyiség 27%-os csökkenése mellett) 51%-kal növekedett.

A gyümölcsfélék ára 17.7%-kal emelkedett 2004 azonos időszakához képest. Közülük az alma ára (a felvásárolt mennyiség 40%-os, főként a későbbi éréssel összefüggő csökkenése mellett) átlagosan 36.2%-kal haladta meg a bázisidőszakit.

2005 első kilenc hónapjában a vágóállatok termelői ára 3.8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertés ára 6.7%-kal emelkedett, a vágóbaromfié 3.3%-kal csökkent. A tej termelői ára 3.6%-kal növekedett, a tyúktojásé pedig 5.1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A mezőgazdasági termelésben felhasznált termékek és szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben (mintegy 11%-kal) az energia és a növényvédő szerek árszínvonala emelkedett. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 2.7%-kal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 4.6%-kal nőtt. Az agrárolló mutatója 96.1% volt.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem