28 °C Budapest

5.5%-os árcsökkenés a mezőgazdaságban

Pénzcentrum
2005. november 10. 09:00

Az agrártermékek termelői árszintje 2005 január-szeptemberében 5.5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 12.9%-kal csökkent, az állati termékeké 2.5%-kal nőtt - közölte a KSH. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszintje 1.7%-kal mérséklődött. Szeptemberben a növényi és kertészeti termékek

Az agrártermékek termelői árszintje 2005 január-szeptemberében 5.5%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 12.9%-kal csökkent, az állati termékeké 2.5%-kal nőtt - közölte a KSH. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszintje 1.7%-kal mérséklődött.

Szeptemberben a növényi és kertészeti termékek árszintje 6.8%-kal volt alacsonyabb, az élő állatok és állati termékeknél az árszint 3.2%-kal maradt el.

A gabonafélék átlagára idén az első kilenc hónapban 28.1%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. (Tavaly az utolsó negyedévben - nagy volumenű felvásárlás mellett - jelentősen csökkent e termékcsoport ára, az index az év végéig még számottevően változhat.)

A zöldségfélék ára idén január-szeptemberben 5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül termékenként nagy szóródás tapasztalható. A vöröshagyma ára 20%-kal csökkent, a paradicsomé pedig (a felvásárolt mennyiség 27%-os csökkenése mellett) 51%-kal növekedett.

A gyümölcsfélék ára 17.7%-kal emelkedett 2004 azonos időszakához képest. Közülük az alma ára (a felvásárolt mennyiség 40%-os, főként a későbbi éréssel összefüggő csökkenése mellett) átlagosan 36.2%-kal haladta meg a bázisidőszakit.

2005 első kilenc hónapjában a vágóállatok termelői ára 3.8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertés ára 6.7%-kal emelkedett, a vágóbaromfié 3.3%-kal csökkent. A tej termelői ára 3.6%-kal növekedett, a tyúktojásé pedig 5.1%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A mezőgazdasági termelésben felhasznált termékek és szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben (mintegy 11%-kal) az energia és a növényvédő szerek árszínvonala emelkedett. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 2.7%-kal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 4.6%-kal nőtt. Az agrárolló mutatója 96.1% volt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?